28 varietete domatesh të papërcaktuara për të mbjellë në kopshtin tuaj këtë vit

 28 varietete domatesh të papërcaktuara për të mbjellë në kopshtin tuaj këtë vit

Timothy Walker
4 aksione
 • Pinterest 3
 • Facebook 1
 • Twitter

Domatet e papërcaktuara ose të rrënjosura janë bimë rrëqethëse që kanë potencialin të arrijnë frymëzues lartësitë, por edhe nëse merrni një varietet të shkurtër, do të shpërbleheni me një sezon të tërë domatesh të freskëta dhe të shijshme.

Por mos lejoni që madhësia dhe nevoja për kafaz t'ju frikësojnë, pasi disa domate të papërcaktuara janë edukuar për rritje kompakte në një hardhi të shkurtër.

Disa nga domatet më të njohura, si shumë biftek, roma dhe domatet qershi janë të papërcaktuara, dhe me mijëra varietete për të zgjedhur, është e vështirë të dihet se ku të fillohet.

Shiko gjithashtu: 18 bimë të mrekullueshme të lulëzuara të brendshme për të shtuar një spërkatje ngjyrë në shtëpinë tuaj

Kjo është arsyeja pse ne kemi bashkuar udhëzuesin e përsosur që i përcakton të gjitha dhe do t'ju ndihmojë të gjeni llojin e duhur të domateve të papërcaktuara që mund t'i provoni!

Çfarë janë domatet e papërcaktuara

@marskitchengarden

Përkufizimi i " të papërcaktuara " është i papërcaktueshëm dhe të pacaktuar, dhe kjo është pikërisht ajo që ju merrni kur rritni një domate të papërcaktuar.

Domate e papërcaktuar është një mënyrë fantastike për të thënë domate që rriten si hardhi dhe kërcelli kryesor do të degëzohet në një lëmsh ​​gjethesh që i jep shumë energji një mase domatesh.

Shiko gjithashtu: 12 bimët më të mira shoqëruese për kungull i njomë dhe kungull veror 3 për të shmangur mbjelljen përreth

Bimët do të rriten gjatë dhe do të kërkojnë kafaz të fortë për t'i mbajtur ato të mos përhapen në tokë.madhësia e një rrushi ose një qershie. Në përgjithësi, hardhia hibride (60 ditë) është një zgjedhje e shkëlqyer për kopshtarët që duan të shijojnë një rendiment të lartë të domateve të shijshme qershi në një periudhë të shkurtër kohe.

Domate unike të papërcaktuara

Disa domate janë aq unike sa nuk futen në asnjë klasifikim. Këtu janë disa të mahnitshme:

27: Domate me fizarmonikë portokalli

@phils_greenhouse

OP (80 ditë): Fjalët nuk mund ta përshkruajnë këtë domate të mrekullueshme, por më afër do të ishte një fizarmonikë e madhe, e ngrënshme. Një shtesë e bukur për çdo kopsht.

28: Fang rozë

@rinkerfarm

OP: Ndërsa me të vërtetë një domate paste, këto qëndrojnë në kategorinë e tyre pasi ato duken si dhëmbët e gjatë (15 cm) të një tigri me dhëmbë saber. Një domate me shije të mrekullueshme, Pink Fang bën një pastë ose salcë të përsosur.

Përfundim

Një nga pjesët më argëtuese të kopshtarisë është zgjedhja e farave tuaja dhe shpresoj se kjo ju ka dhënë disa varietete të reja për të provuar vitin e ardhshëm.

Sigurisht, kjo listë nuk është plotësisht gjithëpërfshirëse. Me mbi 15,000 varietete të papërcaktuara dhe të përcaktuara të domateve për të zgjedhur, ju jeni të detyruar të gjeni domaten që është e përshtatshme për kopshtin dhe paletën tuaj.

FAQ

Pyetje: A janë e njëjta gjë domatet e papërcaktuara dhe ato të verës?

A: Po, e papërcaktuara është vetëm një mënyrë fantastike për të thënë një domate që rritet në një hardhi të gjatë.

P: Bëni të gjitha domatet e papërcaktuararriten vërtet hardhi të larta?

A: Jo domosdoshmërisht. Ndërsa shumë domate të papërcaktuara kanë hardhi mbresëlënëse të gjata, disa prej tyre mund të jenë relativisht të shkurtra. E papërcaktuara ka të bëjë më shumë me mënyrën se si rriten, sesa sa të mëdha rriten.

P: A janë domatet e trashëgimisë të papërcaktuara?

A: Një domate e trashëgimisë mund të jetë ose e papërcaktuar ose e përcaktuar. Trashëgimia nënkupton një varietet që është më shumë se 50 vjeç, kështu që disa nga varietetet më të reja mund të jenë përcaktuese. Sidoqoftë, varietetet më të mira tradicionale me të cilat u rritën paraardhësit tanë janë të papërcaktuara.

P: A mund të jenë domatet xhuxh të papërcaktuara?

A: Po, disa varietete të domateve xhuxh janë të papërcaktuara, dhe disa janë përcaktues me shkurre.

P: A janë domatet rome të papërcaktuara?

A: Domatet rome mund të jenë ose të përcaktuara ose të papërcaktuara, në varësi të varietetit.

P: A janë domatet me biftek të papërcaktuar?

A: Domatet me biftek mund të jenë ose të papërcaktuara ose përcaktuese.

P: A janë domatet qershi të papërcaktuara apo përcaktuese?

A: Ndërsa shumica e domateve qershi janë të papërcaktuara, disa varietete me shkurre janë gjithashtu të disponueshme.

P: A do të vdesin çdo vit domatet e papërcaktuara?

A: Shumica e njerëzve kultivojnë domate çdo vit; megjithatë, në kushtet e duhura, domatet e papërcaktuara do të vazhdojnë të rriten dhe të prodhojnë për disavjet.

Peruanët e lashtë derisa Aztekët i zbutën ato.

Domatet e përcaktuara, ose varietetet e shkurreve, u prezantuan vetëm në fillim të viteve 1900. Megjithatë, domatet e papërcaktuara, të cilat karakterizohen nga hardhitë e tyre të larta, mbeten të njohura në mesin e kultivuesve sot.

Pse të rriten domate të papërcaktuara

Domatet e papërcaktuara kanë shumë përfitime për kopshtin e shtëpisë:

 • Sezoni i gjatë i frutave – Domatet e papërcaktuara do të vazhdojnë të rritin kërcell, gjethe dhe lule të reja ndërsa rriten. Kjo do të thotë se do të ketë pjekje të frutave për një kohë më të gjatë, ndryshe nga varietetet e përcaktuara që përgjithësisht kanë një korrje që maturohet në të njëjtën kohë. Zgjedhja e domateve ndërsa piqen do të ndihmojë në nxitjen e më shumë prodhimit të frutave. Një domate e papërcaktuar zakonisht prodhon domate derisa moti bëhet më i ftohtë dhe ato shkojnë në gjumë, ose vjen një ngricë vdekjeprurëse.
 • Më shumë domate – Rritja e jashtëzakonshme do të thotë që do të merrni më shumë domate nga çdo bimë.
 • Rritje shumëvjeçare – Në klimat e ngrohta ose në një serë që ruan kushtet e rritjes tropikale gjatë gjithë vitit, një bimë e vetme e papërcaktuar mund të prodhojë deri në tre vjet.
 • Aromë e shkëlqyer – Shumica e domateve me shije më të mirë janë varietete të papërcaktuara.

Sa të gjata rriten domatet e papërcaktuara?

Lartësia përfundimtare e domateve tuaja të papërcaktuara do të varet shumë nga kushtet tuaja të rritjes,klima, lloji i tokës, pjelloria dhe shumëllojshmëria që po rritni. Megjithatë, nuk është e pazakontë që hardhitë të arrijnë një lartësi mbresëlënëse prej 3 deri në 4 metra (10-12 ft).

Shumica e varieteteve edukohen për të arritur një lartësi më të menaxhueshme, megjithëse ende mbresëlënëse, prej 1,5 deri në 2 metra (5-7 ft).

Por lartësia nuk është gjithmonë një faktor përcaktues i domateve të papërcaktuara. Për shembull, shumë domate xhuxh edukohen për të qenë të papërcaktuara.

Kjo do të thotë se ato do të jenë hardhi pasuese me kërcell të degëzuar që kërkojnë vendosje, por mund të piqen vetëm nën një metër (3 këmbë) të larta.

Kontrolloni paketën e farës për gjatësinë specifike të hardhisë së varietetit që po rritni.

Sigurisht, ju gjithmonë mund të krasitni domate të papërcaktuara për rritjen dhe rendimentin më të mirë.

Dallimi ndërmjet të papërcaktuarës dhe të përcaktuar

Teknika më efektive për të përcaktuar varietetin tuaj në rritje është të lexoni paketën e farës ose etiketën e bimës. Ata do të thonë të papërcaktuar ose Indet mbi to.

Përndryshe, do të duhet të prisni derisa bimët të zhvillohen plotësisht për ta zbuluar.

Në moshë të re, domatet e papërcaktuara dhe të përcaktuara janë pothuajse të padallueshme, por ka mënyra të thjeshta për ta dalluar ndryshimi teksa rriten:

 • Farat dhe fidanët që dalin të papërcaktuar dhe të caktuar duken njësoj derisa të jenë rreth 30 cm (12 inç) të larta, në të cilën pikë fidanët e papërcaktuar do të bëhen më të trashë dhe " më scragglier” sehomologët e tyre.
 • Nëse bima arrin një lartësi të pjekur prej 1m deri në 1.5m (3-5 ft) dhe është një bimë e trashë dhe më e dendur, atëherë ajo është e vendosur.
 • Domatet e përcaktuara zakonisht prodhojnë një lule terminale grumbullohen në majë të bimës kur arrin lartësinë maksimale, ndërsa e papërcaktuara jo. janë një përzierje e varieteteve të papërcaktuara dhe të përcaktuara. Ata janë përgjithësisht:
  • 1 metër (3-4 ft) të gjatë
  • Kërkojnë kafaz të lehtë
  • Kursimi është opsional
  • Një ekuilibër i mirë midis kompaktësia e determinatit me rritjen më tradicionale të vreshtit
  • Ata mund të prodhojnë një kulture të dytë përpara se të vdesin.

  Disa varietete të njohura gjysmë të përcaktuara përfshijnë Ararat Flame, Grappoli d'Inverno, Gill's All Purpose, Marmande, Perfect Rogue, Red Centiflor dhe Indigo Rose.

  28 Varietetet e pabesueshme të domates së papërcaktuar

  Domatet e papërcaktuara mund të jenë biftek, rome, trashëgimi, qershi ose çdo lloj tjetër. Domatet e papërcaktuara mund të jenë ose hibride ose të pjalmuara të hapura.

  Çfarëdo lloj domateje që dëshironi të rriteni, këtu janë varietetet më të mira për të sjellë shije dhe diversitet në kopshtin tuaj:

  *Shënim: të gjitha ditët deri në maturim janë renditur nga transplantimi. Shtoni edhe 42 deri në 56 ditë të tjera për rritjen nga mbirja.

  Sallatë domate të papërcaktuara

  Domate sallatë,nganjëherë të quajtura domate të kopshtit ose të prerë në feta, janë domatet tuaja të freskëta të përsosura. Pritini ato në një sanduiç ose copëtoni në një sallatë.

  1: Early Girl

  @mel_larson

  Hybrid (57 ditë): Siç nënkupton edhe emri, këto janë një nga domatet më të hershme që mund të rriteni dhe do prodhojnë gjatë gjithë vitit.

  Ata prodhojnë fruta me madhësi mesatare (rreth 150 gram secili) me shije dhe cilësi të mirë për t'u ngrënë të freskët. Pjekuria e hershme është e dobishme nëse kopshti juaj vuan nga Fruta e vonshme.

  2: Zebra jeshile

  @inmyhomeandgarden

  Hibrid (75 ditë): Një vija jeshile dhe e verdhë domate, ato kanë një aromë të mprehtë. Vjelja në kohë është shumë herët, dhe ato janë të hidhura dhe të mita nëse janë të pjekura. Një shtesë e bukur për kopshtin dhe pjatën.

  3: Zebra e kuqe

  @carmela_koch_

  OP (93 ditë): Nëse keni një sezon të gjatë në rritje, kjo është domate për t'u provuar. Ashtu si Zebra e Gjelbër, kjo domate pak e thartë është e kuqe me vija të verdha.

  4: Kaskada e hershme

  @budget_foodie_becca

  OP (55 ditë): Një e mrekullueshme domate për kopshtarët e sezonit të ftohtë. Aromë dhe teksturë e shkëlqyeshme për t'u ngrënë e freskët, por gjithashtu gatuhet dhe konservohet mirë.

  5: Golden Rave

  @samsgardenandadventures

  Hybrid (70 ditë): A Shumëllojshmëria e verdhë në hardhitë mjaft të shkurtra që rriten në shumicën e klimave është e mirë për të ngrënë të freskët dhe për të gatuar.

  6: Gjermanishtja e vjetër

  @sterbefall

  OP (80ditë): Kjo varietet sallate trashëgimtare nga vitet 1800 u zhvillua nga komunitetet e Menonitit në Virxhinia dhe prodhoi 2,5 metra deri në 3 metra (8-10 këmbë) hardhi me shumë domate të bukura, me ngjyra të ndezura në ngjyrë të kuqe të artë.

  7: Moneymaker

  OP (75 ditë): Prodhuar në Angli në fillim të viteve 1900, Moneymakers kanë një hardhi mjaft të shkurtër (1,5 deri në 1,8 m). Ato janë një domate me përmasa mesatare me një aromë klasike domateje.

  Varietetet e domateve të papërcaktuara të biftekit

  Domatet me biftek janë zakonisht domate të mëdha por të dendura që janë të mira për t'u ngrënë ose gatim. Domatja më gjigante në botë ishte një biftek viçi që peshonte 4,896 kg (10 lb 12,7 oz), dhe po, ishte e papërcaktuar!

  8: Brandywine

  @whosinthegarden

  OP (78 ditë): Ndoshta domatet më të njohura me biftek viçi, domatet Brandywine janë shumë të mëdha (mund të jenë mbi 450 g) me një shije të mirë dhe strukturë të fortë.

  9: Verdha Brandywine

  OP (78 ditë): Një varietet i verdhë i markës së kuqe popullore.

  10: Arbason

  Hibride (80 ditë): Këto domate bëjnë mirë në një shumëllojshmëri klimash dhe serrash ose fushash të hapura. Aromë e mirë, fruta të mëdha (200 g) me ngjyrë të errët dhe strukturë të fortë.

  11: Nepal

  OP (78 ditë): Një aromë e shkëlqyer, por mund të jetë mjaft e butë dhe miell.

  12: Ngritës i hipotekës

  @glenaren_acres

  (83 deri në 90 ditë): Domatja me biftek është njënga domatet më të mëdha, që zakonisht peshojnë mbi 1 kg (2 lbs). Këto domate kërkojnë tokë të thellë dhe pjellore për të prodhuar frutat e tyre unike të mëdha.

  13: Cherokee Purple

  OP (72 ditë): Një shije vërtet e mrekullueshme me një ngjyrë e kuqe e pasur dhe vjollcë e thellë që rritet në hardhi relativisht të shkurtra.

  14: Cherokee Green

  OP (72 ditë): Edukuar nga Cherokee popullor vjollcë, kjo shpesh vlerësohet si domatja jeshile me shije më të mirë me një shtim të lehtë acidik në aromën klasike të domates.

  15: Black Krim

  @pnwgardengirls

  OP (80 ditë): Marrja e kohës shtesë për të rritur këto domate të trashëguara nga biftek viçi ia vlen për domatet e mëdha të kuqe me thekse jeshile dhe shije të shkëlqyer. Rrushi mesatarisht 1.8 metra (6 këmbë).

  Domate rome (kumbulla) të papërcaktuara

  Domatet rome janë përgjithësisht domate në formë të zgjatur, të njohura për strukturën e tyre mishore që është ideale për t'u gatuar në salca, salsa, ose duke u kthyer në një paste. Në fakt, domatet rome nganjëherë quhen domate paste.

  16: Optimax

  Hibrid (85 ditë): Ideale për gatim dhe salca, këto kanë një strukturë shumë mishi dhe janë të përshtatshme për shumë kushte të ndryshme të rritjes .

  17: Paste Amish

  OP (70 deri në 75 ditë): Kjo trashëgimi është e viteve 1800 që prodhon si zemër kau ashtu edhe fruta në formë kumbulle . Vërtet i shkëlqyeshëm për të bërë një pastë të trashë dhe me shije.

  18: Tiren

  @thesideyardfarm

  Hibrid (75 ditë): Çfarë domate më të mirë se një e zhvilluar në zemër të vendit të domates: Italisë! Aromë e shkëlqyeshme dhe mund të piqet në hardhi ose të korret me një shpatull të gjelbër dhe të piqet në ambiente të mbyllura.

  19: San Marzano

  @mutlu.bahce

  OP ( 78 deri në 85 ditë): Një tjetër klasik italian, ky ka një shije të jashtëzakonshme. Mban shumë mirë dhe është i shkëlqyeshëm për salcat dhe konservat.

  20: Banane portokalli

  @hasselbacken_kokstradgard

  OP (52 ditë): Një e verdhë e zgjatur tërheqëse vizualisht domate, ato bëjnë salca të shkëlqyera.

  Varietetet e domateve të papërcaktuara me qershi

  Domatet qershi rezultojnë në grupe të shumta domatesh të vogla, me madhësi të kafshuar. Ato janë shpesh të shijshme dhe ushqyese, duke i bërë ato ideale për një takim në mesditë.

  Përpiquni t'u jepni të rinjve tuaj një domate qershi të ëmbël, të pjekur në hardhi, nëse ata kanë vështirësi të konsumojnë domate.

  21: Sweet Million

  @bmrgreenhouses

  Hibrid (60-65 ditë): Sweet Million rrit shumë qershi të rrumbullakëta 2-3 cm (1 inç) në trape të gjata. Ato janë tepër të shijshme dhe të adaptueshme për një gamë të gjerë mjedisesh.

  22: Sungold

  @nussbaum_sarah

  Domatet Sungold janë unike për shijen e tyre dhe rendimentet e hershme , dhe aftësia për t'u rritur - bima më e lartë e domates në rekord thuhet se u rrit në një lartësi mbresëlënëse 19.8 metra (65 këmbë). Është një hibrid iDomate japoneze Sun Sugar dhe domate gjermane Gold Nugget, dhe u prezantua për herë të parë në 1992 nga kompania japoneze e farave Takii. Një nga gjërat që i bën domatet Sungold kaq të veçanta është shija e tyre unike. Ata kanë një shije të ëmbël, tropikale që shpesh përshkruhet si e ngjashme me një mango të pjekur ose një shpërthim dielli. Ëmbëlsia e tyre balancohet nga një aciditet i lehtë, i cili u jep atyre një aromë komplekse dhe të shijshme.

  23: Bumble Bee

  @sayitloveitscreamit

  OP (70 ditë ): Për një domate të bukur dhe të shijshme, provoni Red-Vines Peaches. Këto domate me vija rozë, vjollcë ose portokalli janë jashtëzakonisht tërheqëse. Kjo hardhi e gjatë dhe e fortë kërkon kapakë.

  24: E dashur

  @grow_veg_uk

  OP (50 deri në 80 ditë): Është gjithmonë fantastike për një kopshtar verior të zbuloni një domate të mrekullueshme sezoni si Sweetie, pasi domatet lulëzojnë në nxehtësi. Gjatë gjithë vitit, prodhoni grupe domatesh të vogla dhe të shijshme qershi.

  25: Mini i verdhë

  @daniellecatroneo

  Hibrid (57 ditë): Një tjetër domate qershi e verdhë; këto janë shumë të ëmbla dhe rezistente ndaj ndarjes.

  26: Supersweet 100

  @baldwinblooms

  Hybrid (60 ditë): Kjo hardhi është një prodhues i madh i grupe vishnje të ëmbla. Bima e domates Supersweet 100 është një kultivues pjellor që mund të arrijë deri në 6 metra lartësi. Ajo prodhon grupe frutash të vogla, të rrumbullakëta që janë rreth

Timothy Walker

Jeremy Cruz është një kopshtar, hortikulturist dhe entuziast i pasionuar i natyrës që vjen nga fshati piktoresk. Me një sy të mprehtë për detaje dhe një pasion të thellë për bimët, Jeremy filloi një udhëtim të përjetshëm për të eksploruar botën e kopshtarisë dhe për të ndarë njohuritë e tij me të tjerët përmes blogut të tij, Guide Gardening And Horticulture Advice By Experts.Magjepsja e Jeremy-t me kopshtarinë filloi gjatë fëmijërisë së tij, pasi ai kaloi orë të panumërta së bashku me prindërit e tij duke u kujdesur për kopshtin e familjes. Ky edukim jo vetëm që nxiti një dashuri për jetën e bimëve, por gjithashtu nguliti një etikë të fortë pune dhe një përkushtim ndaj praktikave të kopshtarisë organike dhe të qëndrueshme.Pasi përfundoi një diplomë në hortikulturë nga një universitet i njohur, Jeremy i përmirësoi aftësitë e tij duke punuar në kopshte dhe çerdhe të ndryshme prestigjioze botanike. Përvoja e tij praktike, së bashku me kuriozitetin e tij të pangopur, e lejuan atë të zhytej thellë në ndërlikimet e llojeve të ndryshme të bimëve, dizajnimin e kopshtit dhe teknikat e kultivimit.I nxitur nga dëshira për të edukuar dhe frymëzuar entuziastë të tjerë të kopshtarisë, Jeremy vendosi të ndajë ekspertizën e tij në blogun e tij. Ai mbulon me përpikëri një gamë të gjerë temash, duke përfshirë përzgjedhjen e bimëve, përgatitjen e tokës, kontrollin e dëmtuesve dhe këshilla sezonale të kopshtarisë. Stili i tij i të shkruarit është tërheqës dhe i arritshëm, duke i bërë konceptet komplekse lehtësisht të tretshme për kopshtarët fillestarë dhe me përvojë.Përtej tijnë blog, Jeremy merr pjesë aktive në projektet e kopshtarisë në komunitet dhe zhvillon seminare për të fuqizuar individët me njohuri dhe aftësi për të krijuar kopshtet e tyre. Ai beson fuqishëm se lidhja me natyrën përmes kopshtarisë nuk është vetëm terapeutike, por edhe thelbësore për mirëqenien e individëve dhe mjedisit.Me entuziazmin e tij infektiv dhe ekspertizën e thellë, Jeremy Cruz është bërë një autoritet i besuar në komunitetin e kopshtarisë. Pavarësisht nëse është zgjidhja e problemeve të një bime të sëmurë ose ofrimi i frymëzimit për dizajnin e përsosur të kopshtit, blogu i Jeremy shërben si një burim i nevojshëm për këshilla hortikulturore nga një ekspert i vërtetë kopshtarie.