Ushqimi i bimëve kundër plehrave: Nuk janë e njëjta gjë

 Ushqimi i bimëve kundër plehrave: Nuk janë e njëjta gjë

Timothy Walker

Nëse shkruani "ushqim bimor" në një motor kërkimi në internet, faqet e para të internetit që merrni do të reklamojnë në mënyrë të pashmangshme për "plehra" - shishe me lëndë ushqyese që njerëzit u japin bimëve të tyre për t'i ndihmuar ato të rriten. Ndërsa shumica e njerëzve i përdorin të dy termat në mënyrë të ndërsjellë, ushqimi bimor nuk është i njëjtë me plehun.

Ushqimi i bimëve është glukoza që bima e prodhon vetë. Ai përdor energjinë nga dielli për të kthyer ujin dhe dioksidin e karbonit në ushqim bimor që konsumon ose ruan për t'u rritur dhe riprodhuar. Nga ana tjetër, plehrat janë lëndë ushqyese të shtuara në tokë për të ndihmuar dhe nxitur rritjen e bimëve.

Ato mund të jenë natyrale, si alga deti ose minerale shkëmbore, ose mund të formulohen në laborator si një lëng ose pluhur me një përbërje specifike.

Le të hedhim një vështrim se çfarë janë saktësisht ushqimet bimore dhe plehrat dhe si ndërveprojnë ato në kopshtet tona.

Çfarë hanë bimët për ushqim?

Ne të gjithë dimë për bimët mishngrënëse, veçanërisht kurthin legjendar të mizave të Venusit, dhe të gjithë jemi mirënjohës që Triffids e John Wyndham janë vetëm pjellë e imagjinatës së autorit.

Shiko gjithashtu: 10 nga barishtet më të mira për rritje në hidroponik

Por çfarë ndodh me pjesën tjetër të bimëve? Pemët dhe shkurret, bari, perimet dhe lulet në kopshtin tonë? Çfarë hanë ata për t'i ndihmuar ata të rriten? Për të kuptuar plotësisht ndryshimin midis ushqimit bimor dhe plehut dhe se si ndërveprojnë këto të dyja, duhet të dimë se cilët elementë duhet të rriten bimët.

Një bimë thith elemente nga toka dhe ajri dhe përdorato në mënyra të ndryshme gjatë ciklit të tij jetësor.

Shiko gjithashtu: 30 lloje të ndryshme zambakësh (me foto) & Si të kujdeseni për ta

Këta elementë zakonisht ndahen në tre grupe sipas nevojës së një bime: lëndë ushqyese parësore (makro), lëndë ushqyese dytësore dhe mikroelemente. Gjithsej, ka 16 elementë thelbësorë të nevojshëm për bimët.

Lëndët ushqyese parësore të kërkuara nga një bimë janë:

 • Karboni
 • Hidrogjen
 • Oksigjen
 • Azot
 • Fosfor
 • Kalium

Ushqyesit sekondare perfshijne:

 • Kalcium
 • Magnezi
 • Squfuri

Mikronutrientët janë:

 • Bori
 • Klori
 • Bakri
 • Hekuri
 • Mangani
 • Molibdeni
 • Zinku

Ushqyesit parësor janë më të rëndësishëm pasi një bimë ka nevojë për to në sasi më të mëdha se të tjerat . Për shembull, një bimë përbëhet nga 45% karbon dhe 45% oksigjen, por vetëm 0.00001% e bimës përbëhet nga molibden.

Ka edhe disa lëndë ushqyese të tjera, përkatësisht kobalti, nikeli, silikoni, natriumi dhe vanadiumi, por këto kërkohen vetëm në sasi të vogla nga një numër i caktuar bimësh dhe nuk janë thelbësorë për shumicën e kopshteve.

Një bimë i përthith këto lëndë ushqyese në mënyra të ndryshme. Dioksidi i karbonit dhe të tjerët merren përmes gjetheve dhe shumë lëndëve të tjera ushqyese të nxjerra nga toka nga rrënjët.

Çfarë është ushqimi bimor – Mrekullia e fotosintezës

Ushqimi i bimëve është glukoza. Bimët në kopshtet tona janë autotrofe, që do të thotë se ato bëjnë ushqimin e tyre.Nëpërmjet procesit të fotosintezës, një bimë përdor energjinë e diellit për të kthyer ujin (H20) dhe dioksidin e karbonit (CO2) në glukozë.

Mund ta konsumojë glukozën menjëherë, ta shndërrojë në celulozë për të ndërtuar muret e saj qelizore ose ta ruajë si niseshte për ta ngrënë më vonë kur të jetë e nevojshme.

Nëse bimët përdorin vetëm ujë dhe dioksid karboni për të bërë ushqimin e tyre, atëherë për çfarë shërbejnë lëndët e tjera ushqyese? Çdo lëndë ushqyese luan një rol jetik në funksione të ndryshme të bimës.

Disa prej tyre janë të nevojshme që të ndodhë fotosinteza, ndërsa të tjera ndihmojnë në formimin e qelizave, përmirësojnë aktivitetin e enzimës dhe shumë më tepër.

Nëse tokës përreth i mungojnë këto elemente, ajo pengon rritjen e bimës.

Ky është vendi ku shumica e njerëzve gabimisht arrijnë për një shishe pleh.

Çfarë është Plehrat

Plehrat janë një ndryshim dheu i shtuar në tokë për të përmirësuar disa lëndë ushqyese që mungojnë.

Nëse tokës i mungojnë disa lëndë ushqyese, një bimë nuk mund të fotosintetizohet siç duhet ose do të mungojë në një zonë tjetër, kështu që qëllimi i plehut është të zëvendësojë lëndët ushqyese dhe të ndihmojë bimën.

Pas karbonit, oksigjenit dhe hidrogjenit, elementët më të zakonshëm në një bimë janë azoti (N), fosfori (P) dhe kaliumi (K) prandaj shumica e plehrave komercialë shiten me një vlerësim N-P-K.

Ky vlerësim tregon përqindjen e secilit lëndë ushqyese përkatëse në pleh. Disaplehrat përmbajnë gjithashtu sasi të vogla të lëndëve ushqyese dytësore dhe mikronutriente.

Ekzistojnë disa lloje të ndryshme të plehrave:

 • Plehrat natyralë: Këto janë plehra që rrjedhin nga natyra , dhe shpesh janë minerale, ose lëndë të tjera organike si alga deti, gur gëlqeror, miell kockash, rërë jeshile ose miell jonxhe për të përmendur disa. Plehrat natyralë janë shpesh alternativa më e mirë pasi ato ofrojnë rezultate më të shëndetshme dhe më të qëndrueshme se kimikatet.
 • Plehrat industriale: Këto janë kimikate që formulohen në laborator. Ndërsa ato janë të përbëra nga elementë 'natyrorë', ato janë një mënyrë shumë artificiale për të përmirësuar kopshtin tuaj. Plehrat industriale nuk duhet të përdoren kurrë në kopshtet tona. Jo vetëm që efektet janë jetëshkurtër dhe kërkojnë aplikime të shpeshta, ato shpesh shtojnë kimikate të rrezikshme në tokë që nuk mund të hiqen kurrë.

A kanë nevojë bimët për pleh?

Bimët kanë nevojë për lëndë ushqyese, por kjo nuk do të thotë se ato kanë nevojë për pleh.

Plehrat kanë për qëllim të ushqejnë bimën që do të thotë se ju siguroni një tepricë të lëndëve ushqyese që u japin bimëve një nxitje në rritjen e tyre.

Megjithatë, kjo është vetëm një zgjidhje ndihmëse me shirit që nuk do t'i ndihmojë bimët ose kopshtin tuaj në planin afatgjatë. Shumica e plehrave janë të tretshëm në ujë, kështu që shumica e lëndëve ushqyese lahen nga toka.

Ato që mbeten ofrojnë përfitime afatshkurtra për uzinën për këtë arsyeplehrat në përgjithësi sugjerojnë aplikimin çdo vit apo edhe çdo tre muaj.

Në shumë raste, lëndët ushqyese nuk mungojnë në tokë, por janë jashtë ekuilibrit, kështu që nuk mund të përthithen siç duhet. Në këtë rast, shtimi i plehut është si të hedhësh benzinë ​​në flakë dhe në fakt mund të krijojë një çekuilibër edhe më të madh në tokë.

Thënë kjo, ka disa raste kur aplikimi i një pleh natyral është një ide e mirë dhe mund të ndihmojë kopshtin tuaj.

Është shumë më mirë të ushqehet toka duke shtuar kompost ose duke praktikuar aktivitete të tjera të ndërtimit të tokës.

A është kompostoja një pleh?

Kompostoja është lënda organike e errët dhe e pasur në tokë e bërë nga gjethet e dekompozuara, bimët, pleh organik dhe burime të tjera organike.

Kompostoja nuk është pleh dhe konsiderohet më mirë si një modifikues i tokës ose një ndërtues i tokës. Ndërsa padyshim që furnizon tokën me lëndë ushqyese thelbësore si plehrat, ai gjithashtu ndërton dhe përmirëson tokën që plehrat nuk e bëjnë.

Çfarë është pleh organik?

Ashtu si mospërputhjet midis "ushqimit bimor" dhe "plehrave", ka një konfuzion rreth asaj se çfarë do të thotë pleh organik.

Organik nganjëherë përdoret për të nënkuptuar pleh që rrjedh nga burime natyrore, si alga deti, ose mund të nënkuptojë një produkt, natyral ose sintetik, që është i certifikuar për prodhimin e ushqimit organik.

A kanë nevojë bimët e shtëpisë për plehra?

NëseNëse e kërkoni këtë pyetje në internet, shpesh do të gjeni tabela se sa pleh duhet të aplikoni rregullisht në bimët e shtëpisë tuaj të brendshme.

Megjithatë, në shumicën e rasteve, bimët e shtëpisë nuk kërkojnë pleh dhe sigurisht jo me rregullsinë që sugjerohet.

Ne shpesh mendojmë se për shkak se bimët e brendshme mbahen në kushte më pak se ideale në vendin tonë shtëpive, ne duhet ta kompensojmë këtë duke shtuar pleh, por, në të vërtetë, kërkesat për pleh të një bime shtëpie janë pothuajse inekzistente.

A janë ushqimi i bimëve dhe plehrat e njëjta gjë?

Jo, ushqimi bimor dhe plehrat janë dy gjëra të ndryshme. Ushqimi bimor është një produkt që bimët e prodhojnë vetë, ndërsa plehrat janë një produkt i krijuar nga njeriu që shtohet në tokë për të siguruar lëndë ushqyese që mund të mungojnë.

Këto të dyja funksionojnë shumë afër njëri-tjetrit pasi pa lëndët ushqyese të duhura në toka (shpesh e furnizuar nga plehrat) një bimë nuk mund të prodhojë siç duhet ushqimin bimor që i nevojitet për të mbijetuar dhe lulëzuar.

FAQ

Pyetje: A është plehrat më i mirë se ushqimi bimor?

A: Kjo është një pyetje shumë mashtruese që shpesh përgjigjet gabimisht pasi ushqimi bimor dhe plehrat janë dy gjëra shumë të ndryshme. Ushqimi bimor është i pazëvendësueshëm.

Me pak fjalë, nuk ka asnjë zëvendësim për ushqimin bimor, por plehrat mund të ndihmojnë bimën në prodhimin e ushqimit bimor (ose glukozës).

Pyetje: Çfarë bimësh NevojaPleh?

A: Asnjë prej tyre. Ndërsa në disa raste, plehrat natyrore mund të ofrojnë përfitime specifike për tokën e varfëruar, shumica e kopshteve tona nuk kanë nevojë për pleh të asnjë lloji.

Është shumë më mirë të ndërtohet toka duke shtuar kompost i cili, nga ana tjetër, do ta ndihmojë bimën të bëjë ushqimin e saj.

Pyetje: Cilat bimë përfitojnë nga plehrat?

Përgjigje: Nëse bimët tuaja po luftojnë për të lulëzuar, ato mund të përfitojnë nga një dozë pleh natyral ose organik pasi toka juaj kërkon kohë për t'u ndërtuar.

Nëse keni dyshime, zgjidhni një pleh për të gjitha qëllimet ose gjeni një specifik për bimën që po përpiqeni të rritni.

Pyetje: A janë plehrat vegane?

A: Shumë plehra nuk janë vegan ose vegjetarianë miqësorë. Plehrat industriale janë të dëmshme për jetën e egër dhe shumë plehra natyralë përmbajnë pleh organik, gjak ose miell kockash.

Ka disa opsione vegane të plehrave të disponueshme.

Py: A ndikon pH e tokës në ushqimin dhe plehrat e bimëve?

A: Po, një pH i balancuar rreth 5.5 dhe 7.0 është ideal. Jashtë këtij diapazoni, shumë lëndë ushqyese ose do të bëhen të tretshme dhe do të lahen ose do të bllokohen në tokë.

Kjo do të pengojë fotosintezën dhe do të japë një lexim të pasaktë të lëndëve ushqyese në dispozicion duke e bërë të vështirë plehërimin e duhur.

P: A mund të jetë plehërimi i keq për bimët?

A: Në shumë raste, shumë plehra mund të digjenbimëve ose përndryshe dëmtojnë zhvillimin e tyre. Nëse bëni pleh, është e rëndësishme që fillimisht të provoni tokën dhe ta aplikoni sipas udhëzimeve të paketimit.

Plehrat nuk janë ushqim bimor

Tani, më shumë se kurrë, fjalët që përdorim janë të rëndësishme dhe ndërsa diçka në dukje e parëndësishme si ushqimi bimor dhe plehrat mund të mos bëjë ndryshim, mund të ketë ndikime të rëndësishme mjedisore.

Ushqimi bimor është një proces i mrekullueshëm i natyrës, ndërsa ushqimi bimor është një përpjekje patetike e njeriut për të përmirësuar tokën.

Ndërsa plehrat natyrore mund të kenë vendin e tyre në një kopsht të shëndetshëm, shumica e plehrave janë kimikate që nuk duhet të përdoren kurrë në kopshtet tona.

Timothy Walker

Jeremy Cruz është një kopshtar, hortikulturist dhe entuziast i pasionuar i natyrës që vjen nga fshati piktoresk. Me një sy të mprehtë për detaje dhe një pasion të thellë për bimët, Jeremy filloi një udhëtim të përjetshëm për të eksploruar botën e kopshtarisë dhe për të ndarë njohuritë e tij me të tjerët përmes blogut të tij, Guide Gardening And Horticulture Advice By Experts.Magjepsja e Jeremy-t me kopshtarinë filloi gjatë fëmijërisë së tij, pasi ai kaloi orë të panumërta së bashku me prindërit e tij duke u kujdesur për kopshtin e familjes. Ky edukim jo vetëm që nxiti një dashuri për jetën e bimëve, por gjithashtu nguliti një etikë të fortë pune dhe një përkushtim ndaj praktikave të kopshtarisë organike dhe të qëndrueshme.Pasi përfundoi një diplomë në hortikulturë nga një universitet i njohur, Jeremy i përmirësoi aftësitë e tij duke punuar në kopshte dhe çerdhe të ndryshme prestigjioze botanike. Përvoja e tij praktike, së bashku me kuriozitetin e tij të pangopur, e lejuan atë të zhytej thellë në ndërlikimet e llojeve të ndryshme të bimëve, dizajnimin e kopshtit dhe teknikat e kultivimit.I nxitur nga dëshira për të edukuar dhe frymëzuar entuziastë të tjerë të kopshtarisë, Jeremy vendosi të ndajë ekspertizën e tij në blogun e tij. Ai mbulon me përpikëri një gamë të gjerë temash, duke përfshirë përzgjedhjen e bimëve, përgatitjen e tokës, kontrollin e dëmtuesve dhe këshilla sezonale të kopshtarisë. Stili i tij i të shkruarit është tërheqës dhe i arritshëm, duke i bërë konceptet komplekse lehtësisht të tretshme për kopshtarët fillestarë dhe me përvojë.Përtej tijnë blog, Jeremy merr pjesë aktive në projektet e kopshtarisë në komunitet dhe zhvillon seminare për të fuqizuar individët me njohuri dhe aftësi për të krijuar kopshtet e tyre. Ai beson fuqishëm se lidhja me natyrën përmes kopshtarisë nuk është vetëm terapeutike, por edhe thelbësore për mirëqenien e individëve dhe mjedisit.Me entuziazmin e tij infektiv dhe ekspertizën e thellë, Jeremy Cruz është bërë një autoritet i besuar në komunitetin e kopshtarisë. Pavarësisht nëse është zgjidhja e problemeve të një bime të sëmurë ose ofrimi i frymëzimit për dizajnin e përsosur të kopshtit, blogu i Jeremy shërben si një burim i nevojshëm për këshilla hortikulturore nga një ekspert i vërtetë kopshtarie.