Cilat janë bimët fiksuese të azotit dhe si ndihmojnë kopshtin tuaj

 Cilat janë bimët fiksuese të azotit dhe si ndihmojnë kopshtin tuaj

Timothy Walker

Azoti është një komponent thelbësor i një kopshti të shëndetshëm, por çdo korrje zhvesh tokën dhe lë shumë kopshte të varfëruara.

Para se të merrni një qese me pleh kimik, merrni parasysh kultivimin e disa bimëve të zakonshme që shtojnë azot ndërsa rriten.

Bimët fiksuese të azotit marrin azotin nga atmosfera dhe e vendosin në tokë pasi e shndërrojnë në një formë miqësore për bimët.

Fiksuesit e azotit mund të përfshihen në rotacionin tuaj të të korrave ose të rriten si pleh organik ose kulture mbuluese së bashku me bimët tuaja të tjera.

Ka gjithashtu një numër lulesh, pemësh dhe shkurresh që do të rregullojnë azotin duke i shtuar bukurinë kopshtit tuaj.

Në këtë artikull, ne do të shikojmë se si ky grup bimësh të veçanta fiksojnë azotin në tokë dhe disa nga bimët më të mira që fiksojnë azotin për të rritur pjellorinë e tokës në kopshtet tuaja.

Pse u duhet bimëve Azoti

Azoti është i nevojshëm që të gjitha bimët të rriten të forta dhe të shëndetshme. Meqenëse të gjitha bimët kanë nevojë dhe e përdorin atë, toka juaj drenohet shpejt nga ky element thelbësor.

Në një nivel të thjeshtë, azoti inkurajon rritjen e gjelbër me gjethe dhe zhvillimin e frutave. Në një nivel më shkencor, azoti është vendimtar për fotosintezën dhe zhvillimin e qelizave bimore. Azoti është një bllok ndërtimi i aminoacideve dhe prodhimi i proteinave bimore.

Ka shumë përfitime për të siguruar që toka juaj të ketë mjaftueshëm azot. Rritja e azotit në tuajtoka do të:

 • Rritë bimë më të shëndetshme
 • Përmirëson rendimentin tuaj
 • Stimulojë bakteret e ndryshme të tokës
 • Rrit disponueshmërinë e lëndëve të tjera ushqyese si p.sh. si kaliumi dhe fosfori.

Shenjat e mungesës së azotit

Ashtu si bimët tuaja do të lulëzojnë me sasinë e duhur të azotit, bimët tuaja do t'ju tregojnë shpejt nëse u mungon ky element thelbësor i domosdoshëm. Disa shenja treguese të mungesës së azotit janë:

 • Zverdhja e gjetheve. Bimës do t'i mungojë ngjyra e gjelbër e gjallë që duhet të ketë.
 • Rritja e frenuar. Bima do të rritet ngadalë ose do të deformohet.
 • Ulja e rendimentit. Frutat mund të jenë më të vogla se sa duhet ose mund të mos rriten fare.

Ironikisht, shumë azot mund të jetë gjithashtu një gjë e keqe dhe mund të përfundoni me bimë të harlisura, me shkurre pa lule apo fruta.

Mënyra më e mirë për të ndërtuar sasinë e përsosur të azotit në tokën tuaj është duke rritur bimë që në fakt shtojnë azot ndërsa rriten.

Këta fiksues të azotit janë idealë sepse do ta mbajnë vazhdimisht tokën tuaj pjellore pa krijuar një bollëk të tepërt të azotit.

Çfarë janë fiksuesit e azotit?

Bimët fiksuese të azotit, kanë aftësinë unike për të hequr azotin nga atmosfera, për ta shndërruar atë në një formë që bimët mund ta përdorin lehtësisht dhe për ta futur azotin në tokë.

Vetë bimët nuk e fiksojnë azotin në tëtokën. Kjo bëhet nga baktere të caktuara në tokë. Fiksuesit e azotit kanë një marrëdhënie reciproke të dobishme me këto baktere që banojnë në tokë.

Bakteret rritin nyjet në rrënjët e bimës dhe prodhojnë azot për bimën ndërsa bima ushqen bakteret me sheqerin që prodhon.

Nodujt në rrënjë mund të variojnë në madhësi nga një bizele e vogël deri në një top bejsbolli dhe mund të kenë shumë forma të ndryshme. Një bimë e vetme mund të ketë njëqind ose deri në një mijë nyje në rrënjët e saj.

Bishtajoret, të tilla si bizelet dhe fasulet, janë fiksuesit më të zakonshëm të azotit dhe bishtajoret ndërveprojnë me bakteret rhizobia që fiksojnë azotin.

Bimë të tjera fiksuese të azotit bashkohen me bakteret Frankia për të shtuar azot në tokë. Në tërësi, secila bimë ndërvepron me një lloj të ndryshëm bakteresh,

kështu që sa më shumë bimë fiksuese të azotit të rriteni, aq më shumë do të krijoni një tokë vërtet të larmishme dhe të gjallë të mbushur me miliona mikroorganizma.

2> Çfarë bëjnë fiksuesit e azotit

Pothuajse 80 për qind e ajrit që thithim është azot, por kjo gjendje atmosferike (N2) nuk mund të përdoret nga bimët.

Fiksimi i azotit është procesi ku N2 futet në tokë dhe shndërrohet në një formë të përdorshme, si NH3 (amoniak) ose NH4 (amonium) të cilat më tej mund të zbërthehen në NO2 dhe NO3 (nitrate).

Shumë bimë fillojnë të fiksojnë azotin menjëherë pas baktereveformon nyje në rrënjët e saj. Ajo do të vazhdojë të prodhojë azot derisa bima të fillojë të prodhojë fruta, në të cilën pikë pothuajse i gjithë azoti dërgohet në fara.

Si e ushqejnë tokën fiksuesit e azotit?

Ka një sërë mënyrash që fiksuesit e azotit mund të inkorporohen në kopshtin tuaj për të ushqyer tokën tuaj, si p.sh.:

1: Prodhimi vjetor i perimeve

Shanset janë që ta bëni këtë tashmë në kopshtin tuaj të perimeve. Duke rritur një rresht bizele ose fasule, ju po shtoni azot në tokën tuaj. Fatkeqësisht, kjo metodë do të sigurojë sa më pak azot në tokën tuaj.

Shumica e azotit të fiksuar nga një bimë konsumohet drejtpërdrejt nga bima. Megjithatë, çdo shtesë që prodhohet do të shkojë në tokë dhe do të ushqejë bimët fqinje.

Pasi të korrni bishtajat ose frutat e farave, për fat të keq, do të mbetet shumë pak azot për tokën.

Megjithatë, rritja e këtyre fiksuesve të azotit është ende e dobishme, për të mos përmendur të shijshme.

Dhe mos harroni të shtoni bukuri dhe ngjyrë në kopshtin tuaj. Ka disa lule që rregullojnë azotin si dhe përmirësojnë estetikën e parcelës suaj.

2: Plehrat e Gjelbërta

Si mund të përdor fiksuesit e azotit për të shtuar shumë azot në kopshtin tim? Zgjidhja është plehu i gjelbër!

Plehërimi i gjelbër është praktika e rritjes së një kulture vetëm për qëllimin e kultivimit të saj dhe bishtajore dhe azotit tjetërfiksuesit janë një opsion i shkëlqyeshëm për plehun e gjelbër.

Kur gërmoni një fiksues të azotit në tokë, veçanërisht kur ajo është e harlisur dhe e gjelbër, i gjithë azoti në bimë dhe nyjet do të shkojnë drejtpërdrejt në tokë.

3: Fiksuesit shumëvjeçarë të azotit

Rritja e bimëve shumëvjeçare është një mënyrë e shkëlqyer për të shtuar diversitet në kopshtin tuaj, kështu që pse të mos përfshini disa që do të shtojnë gjithashtu azot në tokën tuaj në të njëjtën kohë?

Përfshirja e bimëve shumëvjeçare që gjithashtu rregullojnë azotin është një praktikë e rëndësishme në permakulturë dhe mund të përfshihen lehtësisht në kopshtin tuaj të shtëpisë. Shumë nga këto opsione janë gjithashtu të ngrënshme për një përfitim shtesë.

Bimët që kontribuojnë në fiksimin e azotit

Tani, le të hedhim një vështrim në disa bimë të zakonshme dhe të lehta për t'u rritur që do të rregullojnë azotit në tokën tuaj.

Jo të gjitha këto bimë do të rriten në çdo klimë, por disa opsione variojnë nga tropikale deri te ato të qëndrueshme ndaj të ftohtit ekstrem, kështu që kontrolloni me qendrën tuaj lokale të kopshtit për opsionet që janë të disponueshme në zonën tuaj.

Shiko gjithashtu: 10 Këshilla për mbjelljen dhe rritjen e kungujve të njomë në kontejnerë ose vazo

Bishtajoret

Bishtajoret përgjithësisht rriten si kulturë vjetore. Disa bishtajore rriten për t'u ngrënë, ndërsa të tjerat rriten rreptësisht si kulture mbuluese ose pleh organik jeshil.

Pushimi i gjelbër i bishtajoreve është një praktikë e zakonshme në bujqësinë organike për të përmirësuar pjellorinë e fushave bujqësore.

Këtu janë disa nga bishtajoret më të mira për t'i përfshirë në kopshtin tuaj:

Bishtajoret e ngrënshme (mund të përdoren gjithashtu si jeshilePlehu)

 • Bizele (të gjitha varietetet)
 • Fasule jeshile dhe të verdha (të gjitha varietetet)
 • Fasule tharje (të gjitha varietetet duke përfshirë veshkat, adzuki, të zeza -bizele me sy, etj.)
 • Thjerrëzat
 • Qellqrat
 • Sojën
 • Kikirikët

Bishtajoret për jeshile Plehrat

 • Tërfili (të gjitha varietetet duke përfshirë holandishten e kuqe, të bardhë, alsike, etj.)
 • Varusha (kamulli me qime është më i zakonshmi)
 • E ëmbël bizele
 • Jonxhë

Pemë që rregullojnë azotin

Kur dëgjojmë për bimët që rregullojnë azotin, bishtajoret janë zakonisht gjëja e parë që na vjen në mendje, por a e dini se ka shumë pemë që gjithashtu fiksojnë azotin në tokë?

Pemët që fiksojnë azotin janë një investim i shkëlqyeshëm afatgjatë për oborrin ose kopshtin tuaj për të rritur dhe ruajtur nivelet e azotit në tokën tuaj.

Ashtu si bishtajoret, pemët do të shtojnë më shumë azot kur të vdesin dhe të dekompozohen, por këta gjigantë të lartë do të furnizojnë vazhdimisht azot gjatë gjithë jetës së tyre prodhuese.

Demët që fiksojnë azotin përdoren gjithashtu si specie pioniere kur krijohen një zonë të re pyjore. Pemët fiksuese të azotit mbillen së pari për të përmirësuar cilësinë e tokës, pasuar nga llojet e tjera të pemëve për të krijuar një pyll të shëndetshëm dhe të larmishëm.

Dhe ne nuk mund të harrojmë përfitimet azotike të gjetheve të dekompozuara që bien në tokë ose mund të shtohen në kompostimin tuaj.

Disa pemë që fiksojnë azotinpërfshijnë:

 • Alder
 • Caragana (pema e bizeles siberiane)
 • Laburnum (pema e zinxhirit të artë)
 • Black Locust
 • Redbud
 • Mimoza
 • Acacia
 • Mysquite
 • Kentucky Coffee Tree
 • Wisteria

Çdo lloj i pema është vendase në një vend të caktuar, kështu që kontrolloni me qendrën tuaj lokale të kopshtit për pemën më të mirë që mund të rritet në zonën tuaj specifike.

Shkurre dhe shkurre për rregullimin e azotit

Nëse nuk Nëse keni hapësirë ​​të mjaftueshme për të mbjellë një pemë, merrni parasysh të mbillni një kaçubë që fikson azotin. Shkurre kanë avantazhin se ka shumë varietete të qëndrueshme ndaj të ftohtit plus ato shpesh ofrojnë manaferrat e ngrënshëm.

Shiko gjithashtu: 15 shkurre me lule të kuqe për të ndriçuar peizazhin tuaj

Nëse manaferrat janë toksike, këta fiksues të azotit do t'i ushqejnë zogjtë ndërsa ata ushqejnë kopshtin tuaj.

Ashtu si me pemët, përpiquni të gjeni varietete që janë të qëndrueshme për zonën tuaj. Këtu janë disa shkurre dhe shkurre të shkëlqyera për fiksimin e azotit për t'i shtuar diversitetin kopshtit tuaj:

 • Sea Buckthorn
 • Gorse
 • Buffaloberries
 • Wax Myrtle (American Bayberry)
 • California Lilac
 • Ulliri rus
 • Goumi
 • Fshesë
 • Mahogany mali
 • Mjerimi malor
 • Cliff-Rose (Bush i hidhur)
 • Seaberry
 • Silverberry

Lule Fixing Nitrogen

Kur flasim në lidhje me pjellorinë e tokës, ne shpesh anashkalojmë një pjesë të rëndësishme të kopshteve tuaja: kopshtin e luleve.

Këtu janë disa lule të bukura që fiksojnë azotin që mund të shtohen në shtratin tuaj të luleve ose të përfshihen nëkopsht perimesh për të ushqyer tokën, për të tërhequr pjalmuesit dhe për të shtuar bukurinë:

 • Bizele e ëmbël
 • Lejla
 • Lupina
 • Sena e fshikëzës
 • Dyers Greenweed
 • Earthnut Pea
 • Glandular Senna
 • Purple Coral Pea Shrub

Përfundim

Fiksimi i azotit ka është përdorur nga fermerët organikë për shekuj me radhë për të përmirësuar natyrshëm shëndetin dhe pjellorinë e tokës, dhe kjo praktikë mund të përfshihet lehtësisht në kopshtin e shtëpisë.

Pavarësisht nëse keni një shtrat në një kopsht të vogël ose nëse kultivoni disa hektarë, shpresoj që ky artikull t'ju ketë dhënë informacion të mjaftueshëm në mënyrë që të mos kërkoni më kurrë një qese me pleh kimik.

Timothy Walker

Jeremy Cruz është një kopshtar, hortikulturist dhe entuziast i pasionuar i natyrës që vjen nga fshati piktoresk. Me një sy të mprehtë për detaje dhe një pasion të thellë për bimët, Jeremy filloi një udhëtim të përjetshëm për të eksploruar botën e kopshtarisë dhe për të ndarë njohuritë e tij me të tjerët përmes blogut të tij, Guide Gardening And Horticulture Advice By Experts.Magjepsja e Jeremy-t me kopshtarinë filloi gjatë fëmijërisë së tij, pasi ai kaloi orë të panumërta së bashku me prindërit e tij duke u kujdesur për kopshtin e familjes. Ky edukim jo vetëm që nxiti një dashuri për jetën e bimëve, por gjithashtu nguliti një etikë të fortë pune dhe një përkushtim ndaj praktikave të kopshtarisë organike dhe të qëndrueshme.Pasi përfundoi një diplomë në hortikulturë nga një universitet i njohur, Jeremy i përmirësoi aftësitë e tij duke punuar në kopshte dhe çerdhe të ndryshme prestigjioze botanike. Përvoja e tij praktike, së bashku me kuriozitetin e tij të pangopur, e lejuan atë të zhytej thellë në ndërlikimet e llojeve të ndryshme të bimëve, dizajnimin e kopshtit dhe teknikat e kultivimit.I nxitur nga dëshira për të edukuar dhe frymëzuar entuziastë të tjerë të kopshtarisë, Jeremy vendosi të ndajë ekspertizën e tij në blogun e tij. Ai mbulon me përpikëri një gamë të gjerë temash, duke përfshirë përzgjedhjen e bimëve, përgatitjen e tokës, kontrollin e dëmtuesve dhe këshilla sezonale të kopshtarisë. Stili i tij i të shkruarit është tërheqës dhe i arritshëm, duke i bërë konceptet komplekse lehtësisht të tretshme për kopshtarët fillestarë dhe me përvojë.Përtej tijnë blog, Jeremy merr pjesë aktive në projektet e kopshtarisë në komunitet dhe zhvillon seminare për të fuqizuar individët me njohuri dhe aftësi për të krijuar kopshtet e tyre. Ai beson fuqishëm se lidhja me natyrën përmes kopshtarisë nuk është vetëm terapeutike, por edhe thelbësore për mirëqenien e individëve dhe mjedisit.Me entuziazmin e tij infektiv dhe ekspertizën e thellë, Jeremy Cruz është bërë një autoritet i besuar në komunitetin e kopshtarisë. Pavarësisht nëse është zgjidhja e problemeve të një bime të sëmurë ose ofrimi i frymëzimit për dizajnin e përsosur të kopshtit, blogu i Jeremy shërben si një burim i nevojshëm për këshilla hortikulturore nga një ekspert i vërtetë kopshtarie.