Krijimi i pH perfekt të tokës për domatet që duan acid

 Krijimi i pH perfekt të tokës për domatet që duan acid

Timothy Walker

A keni pyetur ndonjëherë veten pse ndonjëherë domatet tuaja lulëzojnë dhe herë të tjera nuk janë aq të nxehta? Një arsye mund të jetë pH e tokës tuaj. Domatet janë një bimë acid-dashëse dhe të kesh aciditetin e duhur të tokës do të ketë një ndikim të madh në performancën e bimëve tuaja të domates.

Domatet rriten më mirë në tokat me një pH midis 6.0 dhe 6.8. Nëse pH i tokës suaj është shumë i lartë, provoni të shtoni myshk torfe sphagnum, squfur ose plehra kelate për ta bërë tokën më acid.

Për të rritur pH-në e tokës, provoni të shtoni gur gëlqeror, hirin e drurit dhe shmangni hala pishe të freskëta. Shtimi i kompostos do të ndihmojë në balancimin e pH-së së tokës tuaj, pavarësisht nëse kopshti juaj është shumë acid apo shumë alkalik.

Vazhdoni të lexoni për të zbuluar pse domatet kanë nevojë për tokë acid, si të testoni pH-në e tokës së kopshtit tuaj dhe si ta rregulloni pH-në e tokës në krijoni kushtet perfekte të rritjes për domatet tuaja.

A janë domatet një bimë që e do acidin?

Përbërja kimike e tokës tuaj është shumë e rëndësishme kur rritni domate, dhe kjo matet nga nivelet e pH të tokës tuaj.

Niveli i pH i tokës suaj ju tregon nëse toka juaj është acide ose alkaline dhe matet në një shkallë nga 0 në 14 me numrat e ulët që janë acid, numrat e lartë alkaline dhe 7 janë neutrale.

Domatet janë një bimë acid-dashëse, që do të thotë se ato rriten më mirë në tokat me pH nën 7.0.

PH ideale e tokës për domatet

Edhe pse Domatet preferojnë tokën acidike, ju jodëshironi që toka të jetë shumë acid. Domatet rriten më mirë me një pH të tokës midis 6.0 dhe 6.8. Megjithatë, ato mund të zbresin në 5.5 dhe deri në 7.5 dhe ende rriten dhe lindin me sukses.

Pse domatet kanë nevojë për tokë acid?

Me ndryshimin e aciditetit të tokës, ndryshon edhe disponueshmëria e disa lëndëve ushqyese. Kur pH është shumë i lartë ose shumë i ulët, disa lëndë ushqyese nuk janë në formë të tretshme dhe nuk mund të përdoren nga bimët.

Shiko gjithashtu: Peat Moss: Çfarë është dhe si ta përdorni në kopshtin tuaj

Në rastin e domateve, hekuri është një mineral i rëndësishëm për t'u marrë parasysh pasi domatet kanë një kërkesë të lartë për hekur. Kur aciditeti i tokës është në intervalin ideal midis 6.0 dhe 6.8, hekuri është lehtësisht i disponueshëm për bimën.

Megjithatë, me një pH midis 4.0 dhe 5.7, hekuri ende i pranishëm nuk është më i tretshëm dhe nuk mund të absorbohet nga bima e domates. Përndryshe, ndërsa pH rritet mbi 6.5, hekuri është ende i pranishëm, por është i lidhur me tokën dhe domatet tuaja mund të kenë mungesë hekuri.

Kjo është e vërtetë për shumë lëndë ushqyese që gjenden në tokë. Kur pH i tokës varion midis 4.0 dhe 6.0, elementë të tillë si azoti, kaliumi, fosfori, squfuri, kalciumi dhe magnezi bëhen më pak të disponueshëm.

Marrja e reduktuar e mineraleve mund të çojë në ngecje të rritjes, fruta të dobëta dhe sëmundje që do të reduktojnë ndjeshëm të korrat ose do të vrasin bimët tuaja të domates.

Shiko gjithashtu: 12 shkurre më të bukura rozë me lule për të krijuar interes të gjallë në kopshtin tuaj

Pse është e rëndësishme të testohet pH e tokës sime?

Ka shumë arsye për të testuar pH të tokës tuajnivelet. Për shembull, mungesa e hekurit ka simptoma të ngjashme si mungesa e manganit dhe gjithashtu ekspozimi ndaj herbicideve. Pra, pa një test të duhur të tokës, është e vështirë të dihet se me çfarë problemi keni të bëni.

Testimi i pH-së së tokës suaj do të heqë shumë supozime dhe ju lejon të siguroni kushtet më të mira të tokës për bimët tuaja dhe të rritni domatet më të shëndetshme.

Si të testoni aciditetin e tokës tuaj

Ka disa mënyra se si mund të testoni nivelet e pH të tokës tuaj. Ju dhe dërgoni një mostër të tokës tuaj në një laborator, blini një çantë për të testuar tokën tuaj, ose testoni tokën tuaj me metoda të thjeshta të testuara me kohë.

1: Dërgoni një mostër dheu në një laborator

Dërgimi i një kampioni të tokës tuaj në një laborator për ta testuar atë është deri tani mënyra më e saktë dhe më e plotë për të testuar dheun tuaj, dhe është gjithashtu shumë më e shtrenjta.

Një laborator do të jetë në gjendje të testojë për më shumë sesa thjesht pH (si p.sh. përbërja e lëndëve ushqyese, nëse ka toksina të pranishme), kështu që ia vlen ta bëni këtë nëse dëshironi të bëni një analizë të plotë të tokës tuaj.

Për të gjetur një laborator që bën testimin e tokës, kontaktoni zyrën tuaj lokale të zgjerimit të bujqësisë, qendrën e kopshtit ose kompaninë e peizazhit.

2: Blini një komplet për testimin e tokës

Ka shumë komplete të ndryshme për testimin e pH të tokës në dispozicion në treg për një çmim të arsyeshëm (nën 30 dollarë) dhe ato mund të jenë mjaft të sakta.

Mund të merrni lexues dixhitalë që kanë një sondë të vogëlqë ju ngjitni në tokë, ose komplete që kanë epruveta dhe kapsula të vogla për të testuar pH dhe lëndë të tjera ushqyese që mund t'i mungojnë tokës tuaj.

3: Metodat e testimit të tokës DIY

Nëse jeni një profesionist i bërë vetë, këtu janë dy "teste në terren" të shkollës së vjetër për të kontrolluar nivelet e pH të tokës tuaj që janë përdorur nga fermerët dhe kopshtarët për shumë vite.

Metoda #1. Kjo metodë e parë përdor letër lakmus (të quajtur edhe shirita testimi të pH). Ju mund t'i mbani mend këto nga klasa e shkencës në shkollë të mesme. Merrni një grusht tokë nga kopshti juaj dhe lagni me ujë shiu derisa ta formoni atë në një top.

Preni topin në gjysmë dhe shtrydhni një copë letër lakmus midis dy gjysmave. Prisni disa minuta dhe më pas kontrolloni ngjyrën e letrës. Letra do të ndryshojë ngjyrën në varësi të aciditetit të tokës. Blu do të tregojë alkalinitetin dhe e kuqja është acid.

Metoda #2. Nëse keni një shishe amoniak nën lavamanin tuaj të banjës, mund ta përdorni këtë për të kontrolluar pH-në e tokës tuaj. Përzieni një lugë gjelle nga dheu në një gotë ujë.

Shtoni disa pika amoniak dhe përziejini të gjitha së bashku. Prisni dy orë dhe më pas kontrolloni përzierjen. Nëse uji është i pastër, atëherë toka është alkaline, por nëse uji është i errët, atëherë është acid.

Si ta bëni tokën më acide (Ul pH)

Nëse toka është shumë alkaline (me një pH mbi 7.0), ka shumë mënyra për ta bërë tokën tuaj në mënyrë natyralemë acid, kështu që domatet tuaja që pëlqejnë acidin do të lulëzojnë. Këtu janë disa metoda për të ulur pH-në e tokës:

1: Komposti

Jo vetëm që komposti ushqen tokën dhe bimët tuaja duke shtuar humus dhe lëndë ushqyese të vlefshme , por komposti do të stabilizojë gjithashtu pH-në e tokës tuaj.

Kjo do të thotë se do të balancojë gjithçka duke ulur pH që është shumë i lartë dhe duke ulur pH që është shumë i ulët. Shtoni shumë kompost ose pleh organik të kalbur mirë në kopshtin tuaj çdo vit dhe bimët tuaja do t'ju falënderojnë.

2: Sphagnum Peat Myshk

Pat myshk është një amendament tokësor me veprim të ngadaltë që gjithashtu shton lëndë organike dhe përmirëson mbajtjen e ujit dhe ajrimin në tokën tuaj.

Pat myshk në përgjithësi ka një pH prej 3,0 deri në 4,5. Përpara mbjelljes, shtoni 5 cm deri në 8 cm (2 deri në 3 inç) myshk torfe dhe futeni atë në 30 cm (12 inç) të sipërme të tokës.

Pat myshk nuk duhet të shtohet si veshje e sipërme pasi do të fryhet kur të thahet ose do të ngurtësohet kur bie shi.

3: Squfur

Squfuri është një acidifikues i tokës shumë i zakonshëm, me veprim të shpejtë. Ndryshimet e tokës së squfurit merren lehtësisht nga një qendër kopshti. (Nëse bimët tuaja të domates kërkojnë squfur, por pH juaj është tashmë në ekuilibër, merrni parasysh përdorimin e kripërave Epsom).

Kur aplikoni squfur në kopshtin tuaj, ndiqni udhëzimet e prodhimit pasi squfuri i tepërt mund të krijojë grumbullime kripe që mund të vrasin bimët.

4: Pleh i keluar

Khelatplehrat shpesh përdoren për të ndihmuar domatet të rriten në toka jashtëzakonisht alkaline, sepse plehrat e keluara sigurojnë hekur që përndryshe është i lidhur në tokë. Megjithatë, plehrat kelate nuk duhet të përdoren për të rritur ushqimin dhe duhet të shmangen për disa arsye.

Së pari, plehrat e keluara nuk zgjidhin problemin e alkalinitetit, por janë një ndreqje e shpejtë. Së dyti, shumica e plehrave të keluara përmbajnë EDTA, e cila është një kimikat i dëmshëm që nuk ka asnjë biznes që të hyjë në tokën tonë ose në zinxhirin ushqimor.

Së treti, një agjent tjetër i zakonshëm chelating është glifosati, i cili është një kancerogjen i njohur dhe shkakton shumë shqetësime të tjera serioze shëndetësore.

Si ta bëjmë tokën më pak acid (Rritni Ph)

Ndonjëherë, toka juaj do të jetë shumë acide edhe për domatet. Toka acide ka një bollëk të tepërt të hidrogjenit i cili zhvendos lëndët e tjera ushqyese në sipërfaqen e grimcave të tokës.

Këto lëndë ushqyese janë më pas të padisponueshme për bimën ose lahen nga uji i shiut. (Unë nuk jam shkencëtar, prandaj kërkoj falje për bastardizimin e këtij procesi të ndërlikuar kimik).

Nëse pH e tokës tuaj është nën 5,5, këtu janë disa mënyra për të rritur pH-në e tokës tuaj në diapazonin e përsosur për veten tuaj bimët e domates.

1: Komposti

Siç e përmendëm më lart, kompostoja do të stabilizojë nivelet e pH të tokës tuaj dhe është mënyra më e natyrshme për të ushqyer dhe përmirësuar dheu.

Është një ndryshim kaq i madh për tokën që vlen të përmendetpërsëri. Shtoni sa më shumë kompost ose pleh organik të kalbur mirë në tokën tuaj.

2: Gur gëlqeror (kalcium)

Mënyra më e zakonshme për ta bërë tokën më pak acid , ose rritja e alkalinitetit, është shtimi i kalciumit në formën e gurit gëlqeror. Guri gëlqeror lidhet me hidrogjenin në tokën acidike, duke krijuar bikarbonat kalciumi, i cili është i tretshëm në ujë dhe natyrshëm lahet nga toka.

Kalciumi ka përfitime të tjera edhe për domatet tuaja, si parandalimi i kalbjes së fundit të luleve. Sidoqoftë, mund t'ju duhet të shtoni kalcium në tokë, por NUK dëshironi të modifikoni aciditetin. Në këtë rast, përdorni nitrat kalciumi ose gips për të rritur kalciumin pa ndikuar në pH të tokës.

Sa gur gëlqeror duhet të shtoni do të varet nga pH aktual i tokës tuaj dhe nga lloji i tokës që keni. Shumica e paketave të gëlqeres vijnë me norma aplikimi, prandaj ndiqni udhëzimet e prodhuesit.

3: Hiri i drurit

Hiri i drurit është një mënyrë natyrale për të përmirësuar dheun acidik pasi përmbajnë karbonat kalciumi. Nëse keni një oxhak ose fuçi djegëse, hiri i drurit është gjithashtu një metodë shumë e qëndrueshme për të modifikuar tokën tuaj.

Përmbajnë gjithashtu kalium, fosfor dhe minerale gjurmë, të gjitha këto janë shumë të dobishme për domatet. Sidoqoftë, mos e teproni me aplikimin e hirit të drurit, përndryshe mund ta bëjë tokën jo mikpritëse: aplikojeni me një normë prej 10 kg (22 lbs) për 100 metra katrorë (1000 ft katror) çdo disa vjet.

4: Hiqni gjilpërat e pishës

Ka shumë prova të reja që sugjerojnë se gjilpërat e pishës nuk ndikojnë ndjeshëm pH e tokës rreth një peme. Në fakt, hala pishe që janë tharë ose kompostuar shpesh përdoren si mulch me sukses të madh.

Siç duhet thënë, hala e pishës së freskët që sapo bie nga një pemë janë shumë acide (3.2 deri në 3.8) kështu që mund të bëjnë që toka të jetë acide, por jo shumë.

Nëse toka juaj është shumë acid dhe po përpiqeni ta neutralizoni, ndoshta është një ide e mirë të shmangni gjithsesi hala të freskëta të pishës së gjelbër.

Përfundim

Rritja e domateve mund të të jetë një biznes i vështirë dhe menaxhimi i niveleve të pH të tokës tuaj është një mënyrë e shkëlqyer për të siguruar një gjendje ideale rritjeje për këto elementë të kopshtit.

Shtimi i kompostos ka përfitime të tilla universale për kopshtin tuaj sa ia vlen të përmendet përsëri, por shpresoj se ky artikull ju ka dhënë disa ide të tjera që do t'ju ndihmojnë të ndryshoni kopshtin tuaj për të rritur sa më të shëndetshëm dhe me shije më të mirë domate që mundeni.

Timothy Walker

Jeremy Cruz është një kopshtar, hortikulturist dhe entuziast i pasionuar i natyrës që vjen nga fshati piktoresk. Me një sy të mprehtë për detaje dhe një pasion të thellë për bimët, Jeremy filloi një udhëtim të përjetshëm për të eksploruar botën e kopshtarisë dhe për të ndarë njohuritë e tij me të tjerët përmes blogut të tij, Guide Gardening And Horticulture Advice By Experts.Magjepsja e Jeremy-t me kopshtarinë filloi gjatë fëmijërisë së tij, pasi ai kaloi orë të panumërta së bashku me prindërit e tij duke u kujdesur për kopshtin e familjes. Ky edukim jo vetëm që nxiti një dashuri për jetën e bimëve, por gjithashtu nguliti një etikë të fortë pune dhe një përkushtim ndaj praktikave të kopshtarisë organike dhe të qëndrueshme.Pasi përfundoi një diplomë në hortikulturë nga një universitet i njohur, Jeremy i përmirësoi aftësitë e tij duke punuar në kopshte dhe çerdhe të ndryshme prestigjioze botanike. Përvoja e tij praktike, së bashku me kuriozitetin e tij të pangopur, e lejuan atë të zhytej thellë në ndërlikimet e llojeve të ndryshme të bimëve, dizajnimin e kopshtit dhe teknikat e kultivimit.I nxitur nga dëshira për të edukuar dhe frymëzuar entuziastë të tjerë të kopshtarisë, Jeremy vendosi të ndajë ekspertizën e tij në blogun e tij. Ai mbulon me përpikëri një gamë të gjerë temash, duke përfshirë përzgjedhjen e bimëve, përgatitjen e tokës, kontrollin e dëmtuesve dhe këshilla sezonale të kopshtarisë. Stili i tij i të shkruarit është tërheqës dhe i arritshëm, duke i bërë konceptet komplekse lehtësisht të tretshme për kopshtarët fillestarë dhe me përvojë.Përtej tijnë blog, Jeremy merr pjesë aktive në projektet e kopshtarisë në komunitet dhe zhvillon seminare për të fuqizuar individët me njohuri dhe aftësi për të krijuar kopshtet e tyre. Ai beson fuqishëm se lidhja me natyrën përmes kopshtarisë nuk është vetëm terapeutike, por edhe thelbësore për mirëqenien e individëve dhe mjedisit.Me entuziazmin e tij infektiv dhe ekspertizën e thellë, Jeremy Cruz është bërë një autoritet i besuar në komunitetin e kopshtarisë. Pavarësisht nëse është zgjidhja e problemeve të një bime të sëmurë ose ofrimi i frymëzimit për dizajnin e përsosur të kopshtit, blogu i Jeremy shërben si një burim i nevojshëm për këshilla hortikulturore nga një ekspert i vërtetë kopshtarie.