10 këshillat kryesore për mbjelljen e domates për rendimente të bollshme dhe bimë të shëndetshme

 10 këshillat kryesore për mbjelljen e domates për rendimente të bollshme dhe bimë të shëndetshme

Timothy Walker
4 aksione
 • Pinterest 4
 • Facebook
 • Twitter

Domatet shtëpiake janë disa nga bimët më të njohura të kopshtit në planet. Nuk ka asgjë si një domate e pjekur me lëng direkt nga hardhia në vapën e verës.

Domatet janë bimë super të fuqishme që mund të rriten mbi 6 metra të larta dhe të mbajnë dhjetëra fruta, por ato gjithashtu mund të jenë të prirura për shumë probleme dhe suksesi i tyre varet kryesisht nga mënyra se si i mbillni ato.

Pavarësisht nëse jeni duke kultivuar trashëgimi, domate qershie, hibride ose një kombinim të varieteteve - domatet duhet të mbillen në hapësirën, thellësinë dhe kohën e duhur.

Pas 6 vitesh prodhimi të domateve organike në një shkallë komerciale, kam zbuluar këto 10 këshilla thelbësore për rritjen e domateve me rendimente më të larta, cilësi më të mirë dhe më pak punë.

10 mashtrime për mbjelljen e domates për një korrje me rendiment të lartë

Një fillim i shëndetshëm i jetës është i rëndësishëm për të gjitha gjallesat, por veçanërisht perimet. Ju duhet të filloni me fidanët e domates me cilësi më të lartë që nuk janë këmbëgjatë ose të lidhur me rrënjë.

Ato duhet të mbillen pasi rreziku i ngricës të ketë kaluar në tokë të shkrifët të kopshtit të drenazhuar mirë. Ju mund të përdorni mbulesën e rreshtit dhe mulches për të mbajtur bimët e reja të ngrohta.

Domatet kanë nevojë për shumë hapësirë ​​(12-24”) midis secilës bimë. Është gjithashtu më mirë të mbillni fidanë shumë thellë për të zhvilluar një zonë të fortë rrënjë.

Pasi të mbillen, domatet do të lulëzojnë nga një bujaregjethet dhe groposja e kërcellit 4-6” nën sipërfaqen e tokës.

Kjo krijon një sistem rrënjor shtesë të fortë për bimën në fillim. Rrënjët më të thella nënkuptojnë më shumë qasje në ujë dhe fertilitet, si dhe më pak shanse për t'u rrëzuar pasi të jenë të ngarkuara me fruta të rënda.

Vetëm sigurohuni që të lini të paktën 2-4 grupe gjethesh mbi sipërfaqe për të nxitur rritjen e hershme.

8: Siguroni shumë ujë

Domatet janë bimët kanë etje dhe është veçanërisht e rëndësishme që ato të kenë ujë në fazat e hershme të rritjes.

Në momentin e mbjelljes, ujisni tërësisht fidanët e domates në mënyrë që të vendosin rrënjët e tyre.

Domatet e sapombjellura duhet të kenë lagështi të qëndrueshme, të mos thahen kurrë, por as të lagen.

Si të kontrolloni lagështinë e tokës

Ngjisni gishtin në tokë për të kontrolluar nivelet e lagështisë çdo 2-3 ditë në varësi të temperaturave. Toka duhet të jetë mjaft e lagësht për t'u ngjitur në gishtin tuaj kur e nxirrni jashtë.

Nëse gishti juaj del i pastër nga dheu, ndoshta është shumë i thatë dhe është koha për të ujitur. Përdorimi i një mulçi organik si gjethet e thata ose kashta ndihmon në ruajtjen e ujit dhe parandalimin e tharjes së bimëve të reja.

Si të vaditeni domatet

Është më mirë të ujitni bimët e domates me një çorape kopshti, me bidon për ujitje, me ujitje me pika ose me tuba thithëse. Mos përdorni ujitje të sipërme (spërkatës) sepse do të nxisin plagët ose sëmundje të tjerasipërfaqet e gjetheve.

9: Varrosni kokat e peshkut kur mbillni domate

Pjelloria është shumë e rëndësishme për domatet, sepse ato prodhojnë shumë biomasë në një kohë të shkurtër. Dhe domatet tuaja do të rriten më mirë me një kokë peshku nën bimë.

Dhe varrosja e një peshku (në fakt të gjitha pjesët e mbetura të peshkut) nën bimën tuaj të domates së bashku me aspirinë dhe disa ndryshime të tjera do të rriten domatet më të mrekullueshme ndonjëherë.

Në kohën e mbjelljes, domatet duhet të "ujiten" me një përzierje të holluar peshku dhe leshterik për t'u dhënë atyre një fillim të shpejtë (mos harroni të holloni me udhëzimet në shishe).

Mund të mbillni gjithashtu një lugë gjelle pleh organik të grimcuar të gjithanshëm në vrimën e mbjelljes për një burim ushqimi me çlirim të ngadaltë.

Gjëja më e rëndësishme është të shmangni plehrat e tepërta të azotit në fazat e hershme sepse do të nxisin shumë gjethe dhe pa fruta.

10: Praktikoni rotacionin e të korrave

Domatet janë i nënshtrohet një sërë dëmtuesish dhe sëmundjesh të bimëve, duke përfshirë:

 • Duajtja e hershme dhe e vonë
 • Vështimi i fusariumit
 • Njolla e gjetheve Septoria
 • Vytja bakteriale
 • Verticiliumi vyshket
 • Myk i bardhë ose gri
 • Krimbët e bririt të domates
 • Marimangat e merimangës
 • krimbat e prerë
 • Brumbujt flluskë

Fatmirësisht, shumica e këtyre problemeve mund të shmangen duke ndjekur hapat e mësipërm për të rritur një bimë domate të shëndetshme dhe të fuqishme që në fillim.

Ashtu si njerëzit, aBima e shëndetshme e domates së fortë natyrisht do të jetë më pak e ndjeshme ndaj sëmundjeve.

Por, për një shtresë shtesë mbështetjeje, është më mirë të rrotullohen domatet dhe të afërmit e tyre (speca, patate, patëllxhanë) rreth kopshtit, në mënyrë që të mos rriten në të njëjtin vend çdo vit.

Kjo ndihmon në diversifikimin e mikrobeve të dobishme të tokës në shtretërit e kopshtit tuaj dhe parandalon mbajtjen e patogjenëve. Gjithashtu ngatërron dëmtuesit e insekteve dhe ndihmon që ekologjia natyrore të funksionojë në favorin tuaj.

Pyetjet e shpeshta

Cili është muaji më i mirë për të mbjellë domate?

Domatet zakonisht mbillen jashtë nga fillimi i prillit deri në fund të majit, në varësi të zonës së rritjes.

Më mirë është të mbillni domate në fillim të pranverës rreth 6-8 javë para ngricës së fundit. Kjo është shpesh nga shkurti deri në mes të marsit në varësi të rajonit.

Sa thellë duhet të mbillen domatet?

Domatet mund të mbillen mjaft thellë sepse do të rrënjosen përgjatë kërcellit. Gërmoni një gropë rreth 8-12” të thellë dhe hiqni gjethet e poshtme, duke lënë 2-4 grupe në majë të fidanit.

Mbillni topin e rrënjës dhe kërcellin në vrimë dhe mbusheni lehtë, duke u siguruar që të mos shtypni ose ngjeshni tokën.

Sa larg duhet të mbillni domatet?

Domatet e përcaktuara mund të vendosen 12-24” larg njëra-tjetrës, ndërsa domatet e papërcaktuara duhet të jenë 18-36”. Hapni rreshtat 2-4' larg njëri-tjetrit për t'u dhënë domateve shumë hapësirë.

ndihmën e leshterikëve të holluar ose plehut të peshkut për t'i ujitur ato. Të gjitha këto këshilla dhe të tjera do t'ju ndihmojnë të mbillni domatet më të mira që keni rritur ndonjëherë.

Në botën e kopshtarisë organike, nuk ka nevojë të zgjidhni cilësia mbi sasinë. Ne do t'ju mësojmë se si të rritni domate të mrekullueshme me shije që japin me bollëk! Le të gërmojmë!

1: Filloni me fidanët e domates së shëndetshme

Kur mbillni domate, është e rëndësishme të filloni me fidane me cilësi më të lartë të mundshme.

Nëse bima e fillon jetën e saj e stresuar, e sëmurë, e lidhur me rrënjë ose me këmbë, ajo do ta ketë më të vështirë të ngrihet dhe mund të japë rezultate të dobëta.

Burimi i fidanëve të domates me cilësi të lartë varet nëse po i rritni vetë apo i blini nga një çerdhe. Këtu janë konsideratat më të rëndësishme për secilën situatë:

Këshilla për të filluar rritjen e domates tuaj

Nëse po rritni vetë fidanët e domates tuaj, do t'ju duhet një serë e vogël ose dritare me pamje nga jugu me dritat shtesë LED të rritjes.

Fillimi i rritjes së domates është mjaft i thjeshtë, por çdo gabim në fazat e hershme të rritjes mund të shkaktojë ose prishë mbjelljen tuaj të domates.

Fillimi i farës në ambiente të mbyllura

Farat e domates duhet të mbillet në ¼” thellësi në një përzierje fidanësh të drenazhuar mirë në pako me 6 ose në tabaka qelizash. Mbillni 1 farë për qelizë.

Mbulojeni lehtë me përzierje, duke u kujdesur që të mos futni farat shumë thellë. Përdorni një jastëk ngrohjeje poshtë tabakave tuajapër mbirje më të njëtrajtshme dhe mbani temperaturën e tokës në vazo rreth 75° deri në 85°F. Zakonisht mbijnë brenda 5-7 ditësh.

Siguroni dritë të bollshme

Bimët "këmbëkëmbëshe" janë fidanë që janë rritur shumë të gjatë dhe të gjatë pa zhvilluar kërcell shumë të fortë.

Kjo ndodh kur fillimet e domates rriten në mjedise pa dritë të mjaftueshme. Ata fillojnë të arrijnë lart në kërkim të më shumë diell dhe përfundojnë duke dobësuar rrjedhin qendror.

Nëse i filloni farat tuaja, kjo është lehtësisht e shmangshme duke siguruar ndriçim shtesë (nëse i filloni farat pranë një dritareje brenda) ose duke përdorur një serë të vogël.

Mos i grumbulloni fidanët

Farat e domates priren të kenë një shkallë të madhe mbirjeje për sa kohë që nuk janë fara të vjetra. Kur domatet mbijnë, është shumë e rëndësishme t'i holloni ato në një bimë të vetme për qelizë.

Fidanët e mbushur me njerëz do të marrin këmbë më shpejt dhe do të konkurrojnë me njëri-tjetrin për lëndë ushqyese. Është më mirë të kesh një domate foshnje të fortë sesa disa të dobëta. Gjithmonë fidanë të hollë!

Shiko gjithashtu: Domatet nuk bëhen të kuqe? Ja si të piqni domatet e gjelbra nga hardhia

Mbjellja e fidanëve në vazo përpara transplantimit në natyrë

Rritja e farave do të thotë të gradosh një domate të vogël në një tenxhere më të madhe përpara se të mbillet në kopsht.

Kjo kohë më e gjatë në çerdhe (ose në shtëpinë tuaj) lejon që fidani të bëhet më i madh dhe më i fortë përpara se të dalë jashtë. Ngritja në vazo një apo edhe dy herë është shumë e zakonshme në prodhimin e domates.

Domatet fillohen më së miri nëtabaka me qeliza ose 6 pako. Pasi ato të mund të nxirren me rrënjë të paprekura (zakonisht pas 2-3 javësh), mund t'i vendosni në një tenxhere 4" lart.

Mbillini ato thellë me vetëm gjethet e para të vërteta mbi sipërfaqe. Mbushja e vazos siguron që fidanët tuaj të mos e kalojnë vazonë e tyre ose të mos lidhen me rrënjë, kështu që ata do të jenë gati për t'u hequr sapo t'i nxirrni në kopsht.

Ngurtësohen para mbjelljes

Domateve bebe u duhen rreth 1 javë për t'u përshtatur me luhatjet e temperaturës së jashtme. Ky proces quhet "ngurtësim".

Është aq e thjeshtë sa të vendosni fidanët e domates tuaj jashtë në një vend të mbrojtur ndërsa janë ende në vazot e tyre dhe t'i lini të përshtaten me temperaturat e natës për 5-7 ditë përpara se t'i mbillni në kopsht.

Mos filloni të ngurtësoni derisa të ketë kaluar rreziku i ngricës dhe temperaturat gjatë natës të jenë mbi 50°.

Mund të përdorësh mbulesën e rreshtit ose t'i kthesh brenda natës për netët e para për të ndihmuar në lehtësimin e tranzicionit.

Këshilla për blerjen e domates fillon

Blerja e domates fillon është opsioni më i mirë për fillestarët, sepse nuk kërkon investim në pajisjet e fillimit të farës dhe as kurbë të të mësuarit të përpjekjes për të rritur fillimet tuaja.

Por jo të gjithë fidanët e domates krijohen të barabartë dhe ju dëshironi të jeni të sigurt që blini më të mirën nga më të mirat!

Blini nga një fermë ose fidanishte me reputacion

Vendet më të mira për të blej domate fillon janëfidanishtet e bimëve ose fermat lokale të perimeve organike që kanë shitje të bimëve.

Këto burime do t'i mundin gjithmonë dyqanet e mëdha, sepse ato kanë njohuri më të specializuara për perimet dhe fidanët nuk janë transportuar në të gjithë vendin.

Kontrollo gjethet dhe kërcellin

Kur blerja e fillimeve tuaja, fidane që janë zverdhur, kafe, të ndotura me plagë ose të vyshkur.

Gjithashtu shmangni fidanët këmbëgjatë që janë rritur shumë gjatë, ndërsa janë në një tenxhere të vogël ose në mjedise me dritë të ulët për një kohë të gjatë.

Nëse për çfarëdo arsye duhet të blini domate të gjalla, mbillni ato sa më shpejt dhe sa më thellë të jetë e mundur.

Shmangni domatet Rootbound

Gjithmonë kontrolloni rrënjët përpara se të blini domate! Mbërtheni domaten në bazën e bimës dhe nxirreni ngadalë nga tenxherja për të inspektuar rrënjët.

Nëse rrënjët rrotullohen rreth dhe rreth bimës në formën e tenxhere, kjo do të thotë se ajo është e lidhur me rrënjë dhe është rritur në një tenxhere të vogël për një kohë të gjatë.

Domatet me rrënjë mund të mbillen ende, por atyre u duhet më shumë kohë për të filluar. Është më mirë të zgjidhni fidanë që kanë sasinë perfekte të rrënjëve pa u mbushur me njerëz ose pa u rrotulluar në rrathë brenda tenxhere.

2: Mbillni në kohën e duhur

Domatet janë të ngrohta - bimë të motit me pak ose aspak tolerancë ndaj ngricave. Shumë njerëz gabimisht besojnë se mbjellja e tyre më herët do të sjellë domate të hershme, por kjo nuk është domosdoshmërishte vërtetë.

Nëse mbillni shumë herët dhe domatet tuaja mund të vdesin nga një ngricë e papritur e vonë, ose ato do të ngecin nga temperaturat e ftohta të natës nën 45°F. Kjo do të dëmtojë rendimentet e hershme dhe potencialisht do të zvogëlojë prodhimin e përgjithshëm.

Megjithatë, nëse mbillni shumë vonë, domatet mund të mos kenë kohë të mjaftueshme për të vendosur rrënjët, kërcellin dhe gjethet e tyre (rritja vegjetative) përpara se të hyjnë në rritjen riprodhuese (lulet, frutat dhe farat).

Sigurisht që dëshironi të maksimizoni të korrat tuaja të domates përpara se të mbërrijnë ngricat e vjeshtës, prandaj përdorni këto këshilla për t'u siguruar që po mbillni në kohën e duhur:

Data e Frostit të Fundit

Kontrolloni datën mesatare të ngricës së fundit për rajonin tuaj duke përdorur Almanakun e Farmerit të Vjetër. Numëroni mbrapsht 5-7 javë për të kuptuar se kur është koha më e mirë për të mbjellë farat tuaja në mënyrë që t'i keni ato gati për transplantim në kohën e ngricës së fundit.

Nëse po bleni fillon, mos i blini shumë herët ose mund të përfundoni me fidanë domate të gjalla që presin brenda dritares për t'u mbjellë.

Kontrolloni temperaturën e tokës

Mund të përdorni një termometër të thjeshtë dheu për të kontrolluar temperaturën e tokës së kopshtit tuaj përpara mbjelljes.

Domatet preferojnë një temperaturë toke prej 65 deri në 70 ° F, megjithatë ato do të tolerojnë deri në 60 ° nëse mbrohen nga temperaturat e ftohta të natës.

Në përgjithësi, shtretërit e ngritur të kopshtit shpesh ngrohen më shpejt se shtretërit e kopshtit në tokë sepsetoka mban më shumë masë termike brenda strukturës së ngritur.

Dëshironi të merrni domate të hershme?

Përdorni mbulesën e rreshtit për më shumë ngrohtësi! Mbulesa e rreshtave është një sekret profesional i kopshtarëve dhe fermerëve që ju ndihmon të merrni të korrat më të hershme duke i mbrojtur ato nga dëmtuesit.

Kjo pëlhurë e bardhë bujqësore lejon që rrezet e diellit dhe uji të kalojnë duke krijuar njëkohësisht një kube të vogël ngrohtësie rreth domateve tuaja.

Mbulesa e rreshtit përdoret më së miri me rrathë mbi bimët e reja të domates dhe thasë me rërë për të mbajtur anët poshtë.

3: Përgatitni tokën tuaj për të mbjellë domate

Domate lulëzojnë në tokë të shkrifët që është e pasur me lëndë organike dhe e drenazhuar mirë. PH ideal është ndërmjet 6.0 dhe 6.8.

Mos mbillni domate në tokë të ngjeshur

Për të përgatitur shtretërit e domates në kopsht, filloni duke liruar tokën me një pirun gërmimi ose pirun i gjerë.

Ju nuk dëshironi asnjë ngjeshje që do të parandalojë që bimët tuaja të rrënjosen thellë në tokë. Ngjeshja mund të duket si plasaritje, argjilë me kore ose çdo lloj dheu që nuk do t'ju lejojë të shtyni lehtësisht gishtin 6" ose më thellë në sipërfaqe.

Mjetet më të mira për ngjeshjen janë ajrimi i tokës, teknikat e kopshtarisë pa gërryerje, shtimi i kompostos dhe mulchimi për të ndërtuar ngadalë lëndën organike.

Lironi tokën dhe shtoni kompost

Ndrysho shtretërit e domates me kompost organik me cilësi të lartë 2-4” të trashë. Komposti do të ajrosë zonën e rrënjës, shtonimikroorganizmave të dobishëm dhe përmirësojnë kapacitetin e mbajtjes së ujit të tokës në mënyrë që të mos thahet shumë shpejt.

Në të njëjtën kohë, komposti duhet të parandalojë prerjen e ujit dhe ngjeshjen që shkakton kalbjen e rrënjëve në domate.

4: Zgjidhni një vend me diell dhe të gjerë

Domatet janë bimë vjetore me mot të nxehtë që kërkojnë diell të plotë të drejtpërdrejtë për të paktën 6 deri në 8 orë në ditë.

Shmangni mbjelljen e domateve pranë pemëve ose strukturave të mëdha që mund t'i bëjnë hije në çdo moment gjatë sezonit.

Kjo zonë e kopshtit duhet të mbrohet nga kafshët e egra si lepujt, dreri dhe dëmtuesit e tjerë.

Domatet gjithashtu kërkojnë shumë hapësirë. Ato janë bimë pjellore dhe në mënyrë ideale duhet të kenë shtratin e tyre të kopshtit, në mënyrë që të mund të mbillen me hapësirën e duhur dhe me kafaz.

5: Mbillni domate në hapësirën e duhur

Harësia është shumë e rëndësishme për domatet. Nëse ato janë shumë të mbushura me njerëz, bimët mund të stresohen dhe të kenë rendimente të dobëta.

Ato gjithashtu do të konkurrojnë me njëri-tjetrin për lëndët ushqyese dhe ujin, duke rezultuar në përgjithësi më pak energji të investuar në rritjen e frutave.

Hapësira për domate të përcaktuara

Domate të përcaktuara ose "bush" janë ato lloj që nuk vreshtin ose nuk shtrihen. Këto domate zakonisht rriten me kafaze domatesh ose kunje si kafazet e tyre.

Domatet e përcaktuara duhet të vendosen 12-24" larg njëra-tjetrës në rreshtat 2-4' larg njëra-tjetrës, në mënyrë që të kenë shumë hapësirë.

Hapësira përDomatet e papërcaktuara

Domatet e papërcaktuara ose "të rrënjosura" pëlqejnë të ngjiten dhe të degëzohen. Këto varietete kërkojnë 18-36" midis bimëve dhe 2-4" këmbë midis rreshtave.

Megjithatë, hapësira mund të rregullohet në varësi të llojit të kafazit që planifikoni të përdorni. Ju mund t'i mbillni domatet më afër njëra-tjetrës kur përdorni një kafaz që ju lejon të vini shumë lart.

Është jetike të hartoni sistemin tuaj të kafazeve të domates dhe hapësirën tuaj përpara kohe në mënyrë që të mund të mbillni në përputhje me rrethanat.

6: Planifikoni sistemin tuaj të kafazeve

Përpara Duke mbjellë domatet tuaja, është më mirë të dini se si do t'i mbani ato pasi ato të jenë të ngopura me fruta.

Kafazat dhe kunjet e domates janë opsione të shkëlqyera për përcaktuesit. Shkallët/kullat e domates, kafazet mbështetëse të hardhisë me kornizë A, apo edhe një hark i panelit të bagëtive janë opsione të shkëlqyera për domatet e papërcaktuara deri në vreshta.

Shiko gjithashtu: Peat Moss: Çfarë është dhe si ta përdorni në kopshtin tuaj

Është më mirë të instaloni kafazin e domates menjëherë pas mbjelljes ose ndërsa bimët janë ende i vogël. Kjo do t'ju ndihmojë t'i "stërvitni" ata për të rritur kafazin dhe për të shmangur rrëshqitjen ose rënien në tokë.

Më besoni, ju nuk dëshironi që frutat e domates të varen në sipërfaqen e tokës. Domatet e varura në një kafaz janë gjithmonë më të pastra, më të lumtura dhe më të lehta për t'u korrur.

7: Mbillni domate tepër të thella

Domatet janë unike sepse mund të rrënjosen përgjatë kërcellit të tyre. Kjo është arsyeja pse shumica e kultivuesve profesionistë mbjellin domate shumë të thella, shpesh duke i hequr ato më poshtë

Timothy Walker

Jeremy Cruz është një kopshtar, hortikulturist dhe entuziast i pasionuar i natyrës që vjen nga fshati piktoresk. Me një sy të mprehtë për detaje dhe një pasion të thellë për bimët, Jeremy filloi një udhëtim të përjetshëm për të eksploruar botën e kopshtarisë dhe për të ndarë njohuritë e tij me të tjerët përmes blogut të tij, Guide Gardening And Horticulture Advice By Experts.Magjepsja e Jeremy-t me kopshtarinë filloi gjatë fëmijërisë së tij, pasi ai kaloi orë të panumërta së bashku me prindërit e tij duke u kujdesur për kopshtin e familjes. Ky edukim jo vetëm që nxiti një dashuri për jetën e bimëve, por gjithashtu nguliti një etikë të fortë pune dhe një përkushtim ndaj praktikave të kopshtarisë organike dhe të qëndrueshme.Pasi përfundoi një diplomë në hortikulturë nga një universitet i njohur, Jeremy i përmirësoi aftësitë e tij duke punuar në kopshte dhe çerdhe të ndryshme prestigjioze botanike. Përvoja e tij praktike, së bashku me kuriozitetin e tij të pangopur, e lejuan atë të zhytej thellë në ndërlikimet e llojeve të ndryshme të bimëve, dizajnimin e kopshtit dhe teknikat e kultivimit.I nxitur nga dëshira për të edukuar dhe frymëzuar entuziastë të tjerë të kopshtarisë, Jeremy vendosi të ndajë ekspertizën e tij në blogun e tij. Ai mbulon me përpikëri një gamë të gjerë temash, duke përfshirë përzgjedhjen e bimëve, përgatitjen e tokës, kontrollin e dëmtuesve dhe këshilla sezonale të kopshtarisë. Stili i tij i të shkruarit është tërheqës dhe i arritshëm, duke i bërë konceptet komplekse lehtësisht të tretshme për kopshtarët fillestarë dhe me përvojë.Përtej tijnë blog, Jeremy merr pjesë aktive në projektet e kopshtarisë në komunitet dhe zhvillon seminare për të fuqizuar individët me njohuri dhe aftësi për të krijuar kopshtet e tyre. Ai beson fuqishëm se lidhja me natyrën përmes kopshtarisë nuk është vetëm terapeutike, por edhe thelbësore për mirëqenien e individëve dhe mjedisit.Me entuziazmin e tij infektiv dhe ekspertizën e thellë, Jeremy Cruz është bërë një autoritet i besuar në komunitetin e kopshtarisë. Pavarësisht nëse është zgjidhja e problemeve të një bime të sëmurë ose ofrimi i frymëzimit për dizajnin e përsosur të kopshtit, blogu i Jeremy shërben si një burim i nevojshëm për këshilla hortikulturore nga një ekspert i vërtetë kopshtarie.