Rritja e rrushit në kontejnerë: Si të rriten hardhitë e rrushit në tenxhere

 Rritja e rrushit në kontejnerë: Si të rriten hardhitë e rrushit në tenxhere

Timothy Walker

Mungesa e hapësirës nuk është një arsye për të mos kultivuar rrush në kopshtin tuaj. Shumica e njerëzve supozojnë se rrushi kërkon shumë hapësirë, por edhe ata që nuk kanë hapësirë ​​në oborr mund të provojnë të rritin rrush në kontejnerë.

Kjo nuk është një detyrë që unë rekomandoj për kopshtarët e rinj. Është mesatarisht e vështirë, kështu që për kopshtarët e rinj, kujdesi dhe mirëmbajtja e rrushit mund të jetë më shumë sesa ndiheni rehat duke bërë. Nëse jeni gati për sfidën, të mësoni se si të rritni rrushin në vazo mund të jetë një aventurë argëtuese.

 • Rritja e një hardhie rrushi në një tenxhere kërkon një enë mjaft të madhe, zakonisht 15-20 gallone, për t'u rritur në madhësinë optimale.
 • Përdorni një përzierje toke të lirshme, me drenazhim të mirë, në kontejnerët tuaj, plot me plehrash. Komposto duhet të shtohet çdo vit për t'i dhënë një nxitje lëndësh ushqyese rrushit tuaj.
 • Kohët më të mira për të mbjellë rrushin në enë janë ose në pranverë ose në vjeshtë.
 • Do t'ju duhet të trajnoni hardhitë tuaja për të rritur një kafaz ose një sistem mbështetës. Ju gjithashtu duhet të mësoni se si të krasitni hardhitë tuaja për të hequr degët e vjetra dhe të ngordhura.

Pjesët më të vështira të rritjes së rrushit janë të mësoni se si të krasitni dhe trajnoni hardhitë. Këto detyra mund të duken frikësuese për kopshtarët e rinj, por mund të gjeni shumë video dhe libra për të mësuar teknikat e duhura.

Mos u streso; kopshtarët që erdhën përpara jush janë këtu për të ndihmuar. Ja çfarë duhet të dini për rritjendiku që është një dyqan zinxhir. Ju dëshironi këshilla nga kopshtarët vendas.

Kërkoni varietete që rriten mirë në kontejnerë, janë rezistente ndaj sëmundjeve dhe trajtojnë mirë klimën tuaj.

Megjithatë, duke u thënë kështu, ju mund të rritni shumicën e varieteteve të rrushit në kontejnerë. Një kultivar xhuxh rrushi mund t'ju ndalojë të keni nevojë për të trajnuar rrushin në një enë.

Shiko gjithashtu: Mbillni, Hani, Përsëriteni: 16 bimët më të mira të ngrënshme për mbulimin e tokës për ta shndërruar oborrin tuaj në një peizazh ushqimor

Ju duhet të merrni një varietet vetë-pjalmues, kështu që ju nevojitet vetëm një bimë, nëse nuk dëshironi më shumë se një. Shumica e varieteteve të rrushit janë vetë-pjellore, por kontrolloni dy herë përpara se të blini.

Këtu janë disa opsione!

Somerset Seedless

Këta janë rrush të përmasave mesatare që shijojnë si luleshtrydhe. Bimët rriten deri në 70 inç të larta dhe përhapen me një shpejtësi të arsyeshme.

Hope Seedless

Nëse dëshironi një varietet rrushi të gjelbër dhe pa fara, Hope Seedless është një zgjedhje me rendiment të lartë. Nuk arrin lartësi të larta, por përhapet shumë më gjerë se lartësia e tij. Do t'ju duhet një strukturë e bollshme për ta mbështetur atë.

Boskoop Glory

Për kopshtarët tanë përtej oqeanit, Boskoop Glory është i përshtatshëm për kushtet e rritjes në Mbretërinë e Bashkuar. Ajo prodhon rrush të shijshëm që korret më herët gjatë sezonit. Ka lartësinë dhe përhapjen e duhur për kontejnerë pa qenë shumë i madh.

Rrushi me flakë

Ja një rrush rozë që rritet mirë në kontejnerë. Shpesh rritet brenda serrave, kështu që mund të jeni të sigurt se rritja nuk është gjithashtusubstanciale.

Mendimet përfundimtare

Mungesa e hapësirës nuk do të thotë se rritja e rrushit është e pamundur. Në vend të kësaj, përqendroni synimet tuaja në të mësuarit se si të rritni rrushin në tenxhere. Me kujdesin dhe trajnimin e duhur, ata mund të jetojnë dhe rriten me vite, duke prodhuar tonelata rrush çdo vit.

rrushi në kontejnerë.

Rritja e rrushit në kontejnerë: Fillimi

Nëse ideja e rrushit të freskët, të rritur në shtëpi ju mbush mendjen, është koha për të filluar. Rritja e rrushit në kontejnerë merret parasysh, si p.sh. ku dëshironi t'i rritni dhe çfarë lloj mbështetjeje do të ofroni. Ja çfarë duhet të dini.

1. Zgjidhni enën optimale

Rrushi zakonisht nuk rritet në kontejnerë, kështu që vazoja e duhur është jetike. Ju duhet të zgjidhni një enë të madhe dhe të fortë që mund të mbështesë hardhitë që rriten fuqishëm dhe të mëdhenj.

 • Tanxherja ideale do të ishte 15-20 gallona që mat, të paktën, 16-18 inç të thellë dhe 18 -24 inç i gjerë.
 • Duhet të filloni me një tenxhere më të vogël dhe ta rifusni në një më të madhe ndërsa bima juaj rritet.
 • Enxhere duhet të ketë vrima kullimi në fund. Rrushi preferon të mos ketë këmbë të lagura, kështu që disa vrima në fund të enës janë një domosdoshmëri.
 • Shmangni tenxhere që janë të zeza ose me ngjyrë të errët, duke përfshirë enë plastike, sepse ato do të qëndrojnë në rrezet e diellit dhe ngrohjes. Kjo bën që rrënjët të nxehen shumë. Druri është një material optimal.
 • Nëse duhet të përdorni plastikë të errët, përpiquni ta rregulloni enën tuaj në mënyrë që të jetë në hije, por hardhitë të jenë në diell.

2. Zgjidhni vendin e duhur për të rritur rrushin

Ashtu si të gjitha bimët, rrushi ka nevoja të veçanta për dritën e diellit, kështu që zgjedhja e vendit të duhur ka rëndësi. Ju dëshironi të zgjidhni vendin paraprakishtpër të shmangur nevojën për të lëvizur më vonë një tenxhere të madhe të mbushur.

 • Kërkoni një vend me diell, të ngrohtë dhe të thatë.
 • Bimët tuaja kanë nevojë për të paktën gjashtë orë dritë dielli secila ditë.
 • Bimët e rrushit mund të kenë hije pasdite, për sa kohë që zgjat gjashtë orë gjatë ditës.
 • Shmangni vendet në kopshtin tuaj që janë të lagura, me hije ose që kanë pak ose aspak qarkullimi i ajrit. Hardhitë kanë nevojë për shumë qarkullim ajri për të shmangur sëmundjet kërpudhore, prandaj sigurohuni që të mos jetë në një vend të bllokuar.

3. Mbushni kontejnerët me tokën e duhur

Toka e nevojshme për rrushi duhet të jetë pak acid në neutral. Asnjëherë mos gërmoni papastërtitë në kopshtin ose oborrin e shtëpisë tuaj për të mbushur vazot; ajo tokë mund të përmbajë baktere.

 • Rrushi nuk rritet mirë në tokë të rëndë kopshti, prandaj shmangni tokën e trashë ose argjilore që nuk lejon që uji të thahet.
 • Zgjidhni një përzierje e lirshme, e lehtë për tenxhere që është e pasur me lëndë organike. Shtoni kompost në tokën tuaj të vazos për të rritur lëndët ushqyese të disponueshme për bimën tuaj.
 • Sigurohuni që toka të thahet mirë; rrushi nuk toleron këmbët e lagura.
 • Mund të shtoni gurë ose stiropor në fund të enës për të rritur kullimin. Një tjetër mundësi është të shtoni zhavorr shtesë për kullimin.

4. Kur të mbillni rrush

Koha ideale për të mbjellë rrush ndryshon nga vendi ku jetoni.

 • Nëse jetoni në një klimë të butë, koha më e mirë për të mbjellë rrush është në pranverë ose në fillim të verës.Kjo është koha më e mirë sepse i jep bimës tuaj kohë të rritet gjatë gjithë verës pa ekspozim ndaj ngricave, gjë që do të pengonte ose vononte rritjen.
 • Ata që jetojnë në klimë të nxehtë dhe tropikale duhet të mbjellin në dimër. Meqenëse nuk keni ngrica në dimër, kjo u jep bimëve tuaja kohë të rriten pa u ekspozuar ndaj temperaturave ekstreme.

5. Mbjellja e rrushit në vazo

Shumica e rrushit rriten nga prerjet, por ju mund të gjeni në vend të tyre bimë rrushi në vazo.

 • Merrni prerjen dhe vendoseni në mes të tenxheres. Përhapni çdo rrënjë të bashkangjitur.
 • Pusheni fort tokën rreth prerjes për ta mbajtur në vende.
 • Uji thellë për të ndihmuar prerjen të vendoset mirë në enë.

Kujdesi për rrushin në vazo

Tani që bimët tuaja po rriten në vazot tuaja, ju duhet të dini se si të kujdeseni për hardhitë tuaja të reja. Rrushi mund të rritet për vite, madje edhe dekada, i cili kujdeset dhe kujdeset siç duhet.

1. Ofroni mbështetje për hardhitë tuaja të rrushit

Shanset janë që ju e dini që hardhitë kanë nevojë për mbështetje dhe do t'ju duhet t'i trajnoni bimët për t'i rritur ato.

Shiko gjithashtu: 12 Vjetarë që lulëzojnë pranverë për të injektuar ngjyra të hershme në kopshtin tuaj

Meqenëse ju' Duke i rritur hardhitë tuaja në një tenxhere, do të dëshironi një kafaz të lehtë, zakonisht prej druri ose plastike. Një kafaz DIY është gjithashtu një opsion.

 • Në një situatë ideale, do të kishit një strukturë arbore ose pjergull që rrushi të rritet, por në kontejnerë, që mund të jetëvështirë.
 • Ju do të dëshironi të lidhni hardhinë në sistemin mbështetës dhe të zgjidhni një metodë trajnimi.

2. Ujitni bimët tuaja

Rrushi duhet të ujitet rregullisht dhe thellë, por toka duhet të jetë vetëm pak e lagësht. Është jetike që të mos ujitni bimët tuaja, sepse toka e lagur mund t'i dëmtojë bimët tuaja.

 • Duhet t'i mbani bimët të ujitura mirë në vitet e para pas mbjelljes.
 • Synoni për 1-2 inç ujë çdo javë.
 • Në vitet e para, është më mirë t'i mbani bimët tuaja të ujitura mirë derisa të vendosen bimët.
 • Pasi të vendosen, hardhitë janë të qëndrueshme dhe nuk kanë nevojë për aq shumë ujë. Ndërsa kërkohet ende gjatë periudhave të thata, nevoja për shkëmbinj nuk është aq urgjente dhe e nevojshme. Ju do të mund të prisni disa ditë midis ujitjeve.

3. Plehëroni periodikisht

Ashtu si çdo bimë që rritet me vite, edhe rrushi duhet të plehërohet. Në vitin e parë, shtoni pak pleh për përdorim të përgjithshëm në verë për lëndë ushqyese të shtuara për të ndihmuar në rritjen.

 • Çdo vit, lyeni hardhinë në mënyrë periodike me pleh të vjetër ose plehrash. Kjo shton lëndët ushqyese jetike të nevojshme për rritjen vjetore.
 • Çdo vit, fekondoni bimët tuaja me një pleh të ulët të azotit, por me përmbajtje të lartë kaliumi dhe fosfori në pranverë, kur sythat fillojnë të shfaqen.
 • Ju mund të konsideroni të ushqeni një pleh të lartë me fosfor pasi frutat fillojnë të shfaqen në hardhitë tuaja.Nuk është një hap i domosdoshëm, dhe është vetëm për TLC shtesë dhe kujdes për bimën tuaj.

4. Mulching Rreth Bimëve Tuaja

Mulching është gjithmonë një kërkesë kur rritni rrush në bluhet, por sugjerohet për rritjen e kontejnerëve. Kur shtoni mulch, ai parandalon avullimin e tepërt të ujit nga toka dhe mbron rrënjët nga dëmtimet e shkaktuara nga luhatjet e temperaturës.

 • Mulçat më të mira për rrushin janë lëvorja e pishës, plehrash, gjethet e copëtuara ose guralecët . Guralecët duken më të bukur!
 • Shtoni mulch të ri çdo vit; ka tendencë të shkëputet kur ujitet.

5. Shkurtoni hardhitë sipas nevojës

Në muajt pas mbjelljes tuaj deri në fund të sezonit të parë të rritjes, është e panevojshme të krasitni bimët tuaja. Ata duhet të jenë në gjendje të rriten lirshëm, duke u vendosur në vazot tuaja dhe duke zhvilluar një sistem rrënjësor të fortë.

Në vend të kësaj, ju dëshironi të hiqni drurin që është më shumë se dy vjeç dhe që nuk jep më fruta - të gjitha degët e vjetra duheshin krasitur.

Koha më e mirë për të krasitur rrushin është në fund të dimrit deri në fillim të pranverës, duke lënë vetëm dy sytha gjatë gjumit.

 • Kursimi më i rëndësishëm është në fund të dimrit kur bima fillon të lëshojë gjethet, por ju duhet të bëni krasitjen verore. Krasitja verore është e lehtë dhe pa vëmendje, vetëm pak krasitje dhe krasitje.
 • Mos u trembni nga krasitjet e rënda, por secili prej sythave do të rritet në një degë të re. Për shkak tëhapësirë ​​e kufizuar, vetëm 1-2 degë duhet të rriten nga trungu kryesor.
 • Kërmo vrapuesit që zvarriten nga kafazja dhe përfundojnë diku tjetër.

6. Dimëro siç duhet

Në varësi të vendit ku jetoni, hardhitë kanë nevojë për mbrojtje në dimër të ashpër.

Nuk do të keni nevojë të shqetësoheni për dimërimin në klimë të butë, por sugjerohet që të reduktoni ujin dhe të shmangni plehërimin gjatë periudhës së përgjumjes. periudhë.

Nëse ju duhet të mbroni bimët tuaja, hiqni hardhinë nga mbështetja e saj dhe sillni brenda në një zonë të ngrohtë.

Mund të zgjidhni edhe një garazh ose serë të pa ngrohur, për aq kohë sa është paksa më e ngrohtë se jashtë.

Dëmtuesit e zakonshëm & Sëmundjet që shqetësojnë rrushin

Rrushi nuk ka shumë sëmundje dhe dëmtues, por duhet të dini se çfarë mund të përballeni. Këtu janë disa shembuj.

Kalbja e zezë

Këtu është një sëmundje kërpudhore që çon në lezione kafe në gjethe që krijojnë pika të zeza. Rrushi mund të ketë njolla të lehta, që përfundimisht ngurtësohen dhe bëhen të zeza.

Kalbja e zezë preferon motin me shi, por mund të jetë e vështirë të kontrollohet. Është më mirë të hiqni të gjitha frutat e mumifikuara nga hardhitë. Është gjithashtu më mirë të aplikoni fungicide të përshtatshme për të kontrolluar sëmundjen.

Myk pluhur

Mund të vëreni njolla të kuqe në kallamishte me njolla të verdha në majë të gjetheve. Myku pluhur krijon një shtresë të bardhë në gjethe dhe rritje pluhur në fruta. eshtenjë kërpudhë gjithashtu që i pëlqen temperaturat e buta dhe lagështia e lartë.

Mënyra më e mirë për të trajtuar mykun pluhur është të mbillni hardhi në një zonë me qarkullim të mirë ajri dhe ekspozim të duhur në diell.

Sigurohuni që sistemi i trajnimit që përdorni promovon lëvizjen e ajrit. Ju gjithashtu mund të aplikoni squfur ose një fungicid me bazë bakri.

Kalbja e syve të shpendëve

Mund të gjeni lezione të kuqe të errëta në rrushin tuaj ose lezione gri të zhytura me skaje më të errëta.

Gjethet mund të përkulen dhe lezionet shkaktojnë një unazë dëmtimi që mund të vrasë pjesët e bimës. Kalbja e syrit të shpendëve është një kërpudhat që preferon motin e ngrohtë.

Në mënyrë tipike, kjo sëmundje kërpudhore mund të trajtohet me fungicid të përshtatshëm kur hardhitë janë në gjumë.

Rrushi i kallamit të rrushit

Ky dëmtues shkakton vrima që rrethojnë kallamin, duke e shpuar atë. Lëndimet e hardhisë mund të shkaktojnë probleme në vendosjen e bimës.

Është më mirë të krasitni çdo kërcell të infektuar poshtë brezit. Nganjëherë nevojitet spërkatje për të kontrolluar popullatat e rritura.

Rrushi i miellit

Këto insekte bëjnë që myku i blozës të rritet dhe të zhvillohet në fruta. Ata lëshojnë një sekret të sheqerosur në fruta, kështu që shkakton rritjen e mykut.

Ju mund të kontrolloni miellin e rrushit duke kontrolluar popullatat e milingonave, të cilat janë një armik natyror. Ju gjithashtu mund të aplikoni insekticide të përshtatshme për t'u kujdesur për to.

Beetles japoneze

Këta dëmtues bëjnë që gjethet e bimëve tuaja të dukensi skelete ose si dantella. Ata mund të shkatërrojnë gjethet në vetëm disa ditë.

Brumbujt japonezë shkatërrojnë lulet dhe sythat gjithashtu. Insektet e rritur kanë një ngjyrë metalike jeshile-bronz, dhe larvat janë kokrra të bardha kremi që jetojnë në tokë.

Mund t'i hiqni me dorë dhe t'i hidhni në ujë me sapun. Vaji i Neem mund të përdoret për të zvogëluar popullsinë pa dëmtuar bimët ose frutat tuaja që rriten në bimë.

Nëse brumbujt japonezë ishin një problem më parë, provoni të përdorni mbulesa lundruese të rreshtave vitin e ardhshëm për të mbrojtur hardhitë tuaja nga këta dëmtues.

Vjelja e rrushit të rritur në kontejnerë

Ju nuk e korrni rrushin në vitin e parë; vjelja duhet të bëhet pas 2-3 vjetësh.

Rrushi piqet nga fundi i gushtit deri në fund të tetorit, por kjo do të varet nga varieteti që rriteni dhe klima në të cilën jetoni.

Do ta dini që korrja e tyre është e rregullt është t'i shijoni thjesht. Nëse rrushi është i ëmbël dhe i bukur, korreni.

Nëse nuk ka shijen e duhur, lëreni në hardhi edhe për disa ditë. Pasi rrushi të ndryshojë ngjyrën, mund të duhen 1-3 javë për t'u pjekur saktë.

Varietetet e rrushit që rriten mirë në kontejnerë

Është e vështirë të rekomandosh varietetet e rrushit sepse varet shumë nga rajoni dhe klima.

Duhet të shkoni në një qendër lokale kopshti ose çerdhe që është e pavarur nga zona juaj. Unë nuk ju rekomandoj, në këto raste, që të shkoni

Timothy Walker

Jeremy Cruz është një kopshtar, hortikulturist dhe entuziast i pasionuar i natyrës që vjen nga fshati piktoresk. Me një sy të mprehtë për detaje dhe një pasion të thellë për bimët, Jeremy filloi një udhëtim të përjetshëm për të eksploruar botën e kopshtarisë dhe për të ndarë njohuritë e tij me të tjerët përmes blogut të tij, Guide Gardening And Horticulture Advice By Experts.Magjepsja e Jeremy-t me kopshtarinë filloi gjatë fëmijërisë së tij, pasi ai kaloi orë të panumërta së bashku me prindërit e tij duke u kujdesur për kopshtin e familjes. Ky edukim jo vetëm që nxiti një dashuri për jetën e bimëve, por gjithashtu nguliti një etikë të fortë pune dhe një përkushtim ndaj praktikave të kopshtarisë organike dhe të qëndrueshme.Pasi përfundoi një diplomë në hortikulturë nga një universitet i njohur, Jeremy i përmirësoi aftësitë e tij duke punuar në kopshte dhe çerdhe të ndryshme prestigjioze botanike. Përvoja e tij praktike, së bashku me kuriozitetin e tij të pangopur, e lejuan atë të zhytej thellë në ndërlikimet e llojeve të ndryshme të bimëve, dizajnimin e kopshtit dhe teknikat e kultivimit.I nxitur nga dëshira për të edukuar dhe frymëzuar entuziastë të tjerë të kopshtarisë, Jeremy vendosi të ndajë ekspertizën e tij në blogun e tij. Ai mbulon me përpikëri një gamë të gjerë temash, duke përfshirë përzgjedhjen e bimëve, përgatitjen e tokës, kontrollin e dëmtuesve dhe këshilla sezonale të kopshtarisë. Stili i tij i të shkruarit është tërheqës dhe i arritshëm, duke i bërë konceptet komplekse lehtësisht të tretshme për kopshtarët fillestarë dhe me përvojë.Përtej tijnë blog, Jeremy merr pjesë aktive në projektet e kopshtarisë në komunitet dhe zhvillon seminare për të fuqizuar individët me njohuri dhe aftësi për të krijuar kopshtet e tyre. Ai beson fuqishëm se lidhja me natyrën përmes kopshtarisë nuk është vetëm terapeutike, por edhe thelbësore për mirëqenien e individëve dhe mjedisit.Me entuziazmin e tij infektiv dhe ekspertizën e thellë, Jeremy Cruz është bërë një autoritet i besuar në komunitetin e kopshtarisë. Pavarësisht nëse është zgjidhja e problemeve të një bime të sëmurë ose ofrimi i frymëzimit për dizajnin e përsosur të kopshtit, blogu i Jeremy shërben si një burim i nevojshëm për këshilla hortikulturore nga një ekspert i vërtetë kopshtarie.