Pse gjethet e mia të Pothos janë kaçurrela? dhe çfarë të bëni

 Pse gjethet e mia të Pothos janë kaçurrela? dhe çfarë të bëni

Timothy Walker

Si duhet të duken gjethet e pothos tuaj? Kjo bimë shtëpie duhet të ketë gjethe me shkëlqim, të shëndetshme, të forta dhe pothuajse të drejta në formë zemre.

Po, ato kanë tendencë të përkulen pak në majë dhe kanë një kthesë të lehtë, por si thua kur janë të kaçurrela ? Përgjigja është se pothi juaj nuk është i shëndetshëm.

Nëse pothi juaj duket i varur ose gjethet janë të dredhura, ka shumë të ngjarë që bima juaj të jetë nën ujë. Ndonjëherë pothos thahet aq shumë sa që kur e ujit, uji rrjedh nëpër të. Nëse duket se është kështu, lëreni bimën tuaj të ulet në ujë për disa orë për të marrë sa më shumë ujë nga poshtë lart sa të nevojitet.

Pra, nëse bima juaj e dashur pasuese ka gjethe të dredhura , thjesht lexoni më tej dhe do të zbuloni si shkaqet ashtu edhe trajtimet e mundshme për pothosin tuaj të sëmurë.

Gjashtë arsye pse gjethet e Pothos dredhojnë

Nëse gjethet e pothos tuaj janë kaçurrela, mund të jetë për shkak të një prej gjashtë shkaqeve rrjedhëse. Megjithatë, jo të gjithë janë aq seriozë; disa janë më shqetësuese se të tjerat

 • Ujija nënujore është ndoshta arsyeja më e zakonshme pse gjethet e Pothos përkulen. Është e lehtë të harrohet kjo bimë, e cila shpesh përfundon e lënë pas dore në majë të dollapëve.
 • Stresi i temperaturës; Ndryshimet e papritura të temperaturës, shumë nxehtësi dhe shumë ftohtë mund të bëjnë që pothos-i juaj të përdredhë gjethet.
 • Nëse e fekondoni pothosin tuaj tepër, gjethet e tij mund të përkulen; duke qenë bujarëA po zgjohen?

  Pothos është një bimë shumë e ndjeshme në shumë aspekte. Qesharake sepse njerëzit e shohin atë vetëm si një bimë me mirëmbajtje të ulët, gjë që është e vërtetë.

  Çështja është se ajo kërkon shumë pak kujdes për sa kohë që disa kushte (ushqyerja, lotimi, drita dhe temperatura) janë të përshtatshme.

  Sapo t'i merrni këto të drejta, pothosja juaj nuk do të jetë fare telashe. Megjithatë, mos harroni të kontrolloni rregullisht gjethet e saj, sepse nëse ato përkulen, diçka nuk është në rregull…

  Pavarësisht nëse është ushqim i tepërt, nënujim, dritë apo temperaturë e gabuar, infektim apo edhe kalbje rrënjësore, nëse kaçurrela lëreni sepse po ju kërkon ndihmë.

  me të ushqyerit nuk është gjithmonë i mirë me bimët, duke përfshirë edhe me pothos.
 • Sasi dhe ekspozimi i gabuar i dritës; shumë ose shumë pak dritë, drita e drejtpërdrejtë dhe në përgjithësi ekspozimi i gabuar mund të rezultojë gjithashtu në kaçurrela të gjetheve të pothos tuaj.
 • Kalbja e rrënjëve; kjo është më e rënda nga të gjitha shkaqet; zakonisht vjen me simptoma të tjera dhe është e vështirë për t'u trajtuar.
 • Infektimet; ndonjëherë, dëmtuesit e dobësojnë bimën dhe ajo përfundon duke i përdredhur gjethet e saj.

Kurlimi i gjetheve të Pothos: A duhet të shqetësoheni?

Nëse gjethet e pothos tuaj , ose Epipremnum aureum siç e quajnë botanistët, kaçurrela, gjëja e parë që duhet të bëni është të vlerësoni se cila është arsyeja për këtë. Pasi ta keni bërë këtë, ju mund të zgjidhni trajtimin e duhur për arsyen specifike.

Pra, gjëja e parë që duhet të bëjmë është të shohim gjashtë arsyet me radhë dhe në detaje…

Kurlimi i gjetheve të Pothos: A është nënujim?

Siç thamë, nënujimi mund të jetë arsyeja kryesore pse pothos juaj po dredhon gjethet e saj. Kur uji është i pakët, bima humbet turgorin, që do të thotë se qelizat bëhen të dobëta, pasi është uji që i mban ato të turbullta.

Kjo bëhet më e dukshme te gjethet dhe lulet, të cilat nuk kanë një strukturë të ngurtë aq të fortë sa kërcelli.

Por çfarë mund të bëni për këtë?

 • Së pari, vlerësoni nëse është nën ujë, duke kontrolluar që toka të jetë e thatë. Thjesht përdorni gishtin ose një hell; nësetoka është pothuajse plotësisht e thatë, atëherë ka shumë të ngjarë që të jetë shkaku.
 • Mos u tundoni të ujitni shumë.
 • Mos u tundoni t'i jepni ujë të ftohtë; kur kemi etje, pijet e ftohta na japin një ndjenjë freskie, por kur bëhet fjalë për bimët, ndryshimet e papritura të temperaturës mund t'i stresojnë ato.
 • Lëreni ujin në një tas ose enë të hapur për 30 minuta. Kjo është për ta bërë temperaturën e dhomës dhe për të lejuar që klori të shpërndahet në ajër. Uji i shiut në fakt do të ishte më i mirë.
 • Ujini pothos tuaj; ju mund ta bëni këtë nga lart, poshtë gjetheve.
 • Mos e ujisni përsëri derisa 2 inç (5 cm) e sipërme e tokës të thahen.

Përgjigja ndaj ujitjes nënujore është lotimi ajo në mënyrë të përshtatshme dhe rregullisht, nuk është e tepruar!

Kurlëzimi i gjetheve të Pothos: A është temperatura e gabuar?

Kur gjethet e pothos tuaj përdredhin, një arsye tjetër e zakonshme mund të jetë se ka diçka që nuk shkon me temperaturën.

Nëse është shumë nxehtë, shumë ftohtë ose bima juaj e shtëpisë ka vuajtur nga ndryshime të papritura të temperaturës, mund të dëshirojë t'ju tregojë këtë duke i përdredhur gjethet. Pothos ka një gamë shumë të kufizuar të temperaturës që mund të përballojë, kështu që kini kujdes.

Çfarë mund të bëni për të?

 • Së pari, gjurmoni temperaturën ndaj së cilës ekspozohet pothosi juaj dhe eliminoni shkaqe të tjera. Ju nuk keni nevojë ta matni saktësisht nëse nuk jeni profesionist. Mjafton të bëni një regjistrim mendor të momenteve të ftohta dhe të nxehta.
 • Gjithashtu,kontrolloni që temperatura ku keni pothos është mjaft e qëndrueshme ditën dhe natën. Do t'ju duhet vetëm një ditë për të kuptuar se temperatura bie shumë gjatë natës ose bëhet shumë e nxehtë gjatë ditës.
 • Tani, si masë e parë, sigurohuni që pothi juaj të mos jetë pranë ndonjë ngrohës, burim ngrohjes apo edhe ventilimit të ajrit të kondicionuar. Fatkeqësisht, ne priremi t'i vendosim ato në raftet afër ose drejtpërdrejt mbi ngrohëset. Kjo nuk është aspak e mirë për bimën tuaj.
 • Shumë e rëndësishme, zhvendosni pothin tuaj në një vend me një temperaturë të qëndrueshme dhe të butë. Pothos duhet të ketë një temperaturë midis 60 dhe 85oF , që është 15 deri në 29oC. Është vërtet një kllapa shumë e vogël. Çdo gjë nën 50oF (10oC) në fakt do të vrasë pothos-in tuaj.

Si rregull i përgjithshëm, mbani gjithmonë një sy në pothos tuaj kur ndryshon moti dhe stina; ka shumë gjasa që të vuajë prej saj dhe kaçurrela e gjetheve do të jetë simptoma e parë.

A e keni fekonduar shumë?

Nëse i jepni shumë pothos pleh, do të ketë lëndë ushqyese të tepërta dhe ky çekuilibër mund të bëjë që gjethet e bimës tuaj të shtëpisë të përkulen. Pothos nuk u pëlqen të ushqehen shumë, në fakt ata pëlqejnë pak fekondim, por rregullisht.

Nuk duhet të fekondoni asnjëherë më shumë se dy herë në muaj.

Çfarë duhet të bëni nëse e kuptoni se i keni dhënë bimës tuaj shumë pleh? Janë dy raste:

 • Ke dhënë pakshumë ushqim për bimën tuaj.
 • Ju keni dhënë shumë ushqim për bimën tuaj. Në këtë rast, do të ketë edhe shenja të tjera, si zverdhja e gjetheve, rritja jonormale etj.

Në rastin e parë zgjidhja është e thjeshtë:

 • Pushoni të ushqyerit për një kohë. Filloni me një muaj dhe shikoni nëse bima të rikuperohet.
 • Kur bima të rimëkëmbet, rifilloni ushqyerjen por me doza të reduktuara.
 • Më pas, rriteni ngadalë dozën derisa të arrini në një regjim normal.

Në rast se ka shenja të tjera dhe bima po vuan rëndë, do t'ju duhet një veprim drastik:

 • Së pari, çrrënjosni pothos tuaj.
 • Më pas, hiqni të gjithë dheun nga rrënjët.
 • Për ta përfunduar këtë, përdorni një furçë të butë për të pastruar rrënjët.
 • Më në fund, vendosni pothin tuaj në tokë të re, të drenazhuar mirë për tenxhere. .

Pasi ta keni bërë këtë, prisni para se ta fekondoni përsëri; mund të ketë ende lëndë ushqyese të tepërta të ngjitura në rrënjë.

Shiko gjithashtu: Llojet e kafesë për bimët e shtëpisë: A janë të mira për bimët tuaja të brendshme?

Kurlëzimi i gjetheve të Pothos: A është gabim drita?

Pothos është shumë e ndjeshme ndaj ekspozimit të dritës si një bimë shtëpiake. Në një farë mënyre, ai do të tolerojë dritën e moderuar, por nuk do të qëndrojë në dritën e drejtpërdrejtë brenda. Nëse janë jashtë, zonat pjesërisht me hije tregohen më së miri.

Fakti është se pothos është një bimë që vjen nga një ishull specifik, i quajtur Mo'orea në Polinezinë Franceze, i cili është i mbuluar me pyje të pasur që e mbulojnë atë nga rrezet e diellit direkte. . Gjethet mund të digjen lehtësisht nësei ekspozuar ndaj dritës direkte, veçanërisht në ambiente të mbyllura.

Nga ana tjetër, vetëm për shkak të qëndrueshmërisë së tij ndaj vendeve me ndriçim të dobët, njerëzit priren ta vendosin atë në qoshe ose sipër rafteve dhe dollapëve ku drita është në të vërtetë shumë e ulët Pra, gjëja e parë që duhet të zbuloni është nëse drita është shumë apo pak. Mund ta bëni duke përdorur sensin e përbashkët, por nëse doni një provë, kontrolloni se si sillen gjethet:

 • Nëse gjethet e pothos tuaj shtrihen drejt burimit të dritës, atëherë vendi është shumë i errët.
 • Nëse gjethet e pothos tuaj përkulen larg burimit të dritës, atëherë vendi është shumë i ndritshëm.

Zgjidhja është e thjeshtë: Lëvizni pothos tuaj aty ku ka më shumë ose më pak dritë në përputhje me rrethanat .

Në çdo rast, mos e ekspozoni kurrë pothin tuaj ndaj dritës direkte brenda. Shumë është mirë, por vetëm nëse janë të përhapura dhe indirekte.

Kurlëzimi i gjetheve të pothos: A është kalbja e rrënjëve?

Kalbja e rrënjëve mund të shkaktojë që gjethet e pothos tuaj të përkulen si mirë.

Megjithatë, kjo sëmundje shkakton edhe shumë simptoma të tjera, duke përfshirë kalbjen në bazën e kërcellit, edhe gjethet do të zverdhen, me një nuancë jo të shëndetshme të kësaj ngjyre; pastaj gjethet e saj përfundimisht kthehen në kafe të errët dhe kalben.

Kalbja e rrënjëve është një problem shumë, shumë serioz: jeta e pothos tuaj është në rrezik!

Pra, merrni seriozisht këtë dhe përpiquni të veproni sa më shpejt që të jetë e mundur.

Ja çfarë duhet të bëni. Është një operacion që bëhet më mirë pas perëndimit të diellit dhe do ta zbulonipse në një sekondë…

 • Merrni vetes një tenxhere të re dhe tokë të re për vazo.
 • Çrrënjosni pothos.
 • Me një furçë të butë, pastroni të gjithë dheun nga rrënjët e bimës.
 • Sterilizoni një teh të mprehtë (si një thikë shartimi) me alkool dhe prisni të gjitha rrënjët e kalbura. Më mirë të jesh i sigurt sesa të vjen keq në këtë fazë. Sigurohuni që të lini vetëm inde të shëndetshme në rrënjët e bimës suaj.
 • Duke përdorur tehun steril, hiqni të gjitha gjethet dhe kërcellet e kalbura.
 • Merrni pak pluhur organik squfuri dhe spërkateni mbi rrënjët, duke u siguruar që të gjitha plagët të jenë të mbuluara. Kjo është e nevojshme për të parandaluar përhapjen e baktereve që shkaktojnë kalbjen e rrënjëve në rrënjët e tjera dhe në pjesën tjetër të bimës.
 • Lëreni pothos në një vend të freskët, me hije dhe të ajrosur për disa orë. Në këtë pikë, mund të dëshironi ta bëni këtë në mbrëmje dhe t'i lini pothucat tuaja jashtë natës. Kjo është për shkak se ju dëshironi të lejoni që squfuri të vrasë bakteret, por ju nuk doni të stresoni bimën. Natën, jo vetëm që është më e freskët, por bima ka një metabolizëm më të ngadaltë dhe do të vuajë më pak.
 • Rifusni pothin tuaj në tenxhere të re dhe në tokë të re për vazo.

Mbani një sy në pothos tuaj pasi ta keni rifutur atë; ky është një trajtim madhor dhe do t'ju duhet të siguroheni që po rikuperohet mirë.

Kurlëzimi i gjetheve të Pothos: A është një infektim?

Ndonjëherë, insektet dhe dëmtuesit bëjnë që bimët të humbasin energji dhe kjo i bën ato të përkulengjethet e tyre. Ndodh edhe me pothos.

Veçanërisht dëmtuesit që thithin lëngun e bimës suaj mund të shkaktojnë dobësimin e saj dhe shenjat e para do të jenë gjethet që bien ose dredhojnë.

Mënyra më e mirë për të shkoni për këtë është për ta parandaluar atë; Sigurisht, një ekosistem i balancuar është përgjigja ideale, por kjo është shumë e vështirë për t'u marrë në ambiente të mbyllura. Por ka mënyra të tjera për të parandaluar që kjo të ndodhë:

 • Përdorni vajra esencialë që largojnë dëmtuesit; mund të hidhni disa pika të një cope druri (një copë lëvore pishe do ta bëjë) në tenxhere. Ato me fije janë mente, trumzë dhe mente. Menteja është më e përgjithshme; shumë pak insekte mund ta durojnë atë.
 • Vazhdoni të kontrolloni gjethet dhe kërcellin e bimës suaj; kontrolloni veçanërisht nën gjethe.
 • Shmangni vendet që janë shumë të lagështa ose të ajrosura keq; këto do të inkurajojnë dëmtuesit.
 • Një pot-puri me aroma të forta do të parfumojë dhomën tuaj dhe do të dekurajojë dëmtuesit.

Nëse është tepër vonë për parandalim, mbajeni parasysh për pas trajtimit. Megjithatë, ka ilaçe shumë të lehta shtëpiake si vaji i neem apo edhe uji me sapun, ose, nëse preferoni, uji me hudhër, për të hequr qafe dëmtuesit, në varësi të specieve.

Uji me hudhër është një repelant i fortë dhe do të funksionojë me shumicën e dëmtuesve; mos u shqetësoni, potosi juaj nuk do të nuhasë hudhrën për një kohë të gjatë.

Ne njerëzit mund ta nuhasim atë vetëm për 24 orë pas aplikimit të saj, dhe më pas vetëm kafshët, të cilat kanë një shqisë shumë më të mirë të nuhatjes, do të jenënë gjendje të bëjë.

Shiko gjithashtu: Gjithçka që duhet të dini për rritjen e lakërve të Brukselit në kontejnerë

Është aq efektiv sa është i vetmi sistem i kontrollit të dëmtuesve që përdoret për kopshtin e mrekullueshëm të trëndafilave në Pallatin Buckingham.

 • Mbusheni një shishe me spërkatje me ujë.
 • Thërrmoni disa thelpinj hudhër dhe vendosini brenda.
 • Lëreni hudhrën në ujë për një ose dy ditë.
 • Nxirreni pothin jashtë (në ballkon, tarracë ose në kopshtin tuaj).
 • Spërkatni pothos tuaj me bollëk.
 • Sillni pothos në ambiente të mbyllura pas 24 orësh.

Nëse doni ta bëni atë edhe më të fortë, thjesht shtoni një spec djegës me hudhrën.

Nëse keni dëmtues që duhet të ngjiten në bimë, është e lehtë t'i largoni ato duke përdorur ujë me sapun. Kjo e bën të pamundur që ata të mbahen pas bimës.

 • Merrni një copë sapuni natyral dhe grijeni në një tas me ujë.
 • Ngrohni ujin që të shkrijë sapunin .
 • Lëreni të ftohet.
 • Mbusni një shishe me spërkatës.
 • Spërkatni bujarisht pothin tuaj.

Përsëriteni pas një ose dy javësh nëse është e nevojshme .

Me disa dëmtues shumë të fortë, megjithatë, si marimangat, mund t'ju duhet të përdorni një insekticid natyral. Më i zakonshmi është vaji neem.

 • Merrni një leckë dhe lyeni me vaj neem.
 • Fërkojeni të gjithë bimën me kujdes, veçanërisht nën gjethe.

Kjo është ajo. Kjo, do t'ju kujtoj, nuk është e nevojshme me shumicën e dëmtuesve, vetëm me ato shumë të forta, dhe, në çdo rast, është gjithashtu një repelant, kështu që mund ta bëni për të parandaluar infektimet, gjë që është gjithmonë më mirë.

Gjethet e Pothos:

Timothy Walker

Jeremy Cruz është një kopshtar, hortikulturist dhe entuziast i pasionuar i natyrës që vjen nga fshati piktoresk. Me një sy të mprehtë për detaje dhe një pasion të thellë për bimët, Jeremy filloi një udhëtim të përjetshëm për të eksploruar botën e kopshtarisë dhe për të ndarë njohuritë e tij me të tjerët përmes blogut të tij, Guide Gardening And Horticulture Advice By Experts.Magjepsja e Jeremy-t me kopshtarinë filloi gjatë fëmijërisë së tij, pasi ai kaloi orë të panumërta së bashku me prindërit e tij duke u kujdesur për kopshtin e familjes. Ky edukim jo vetëm që nxiti një dashuri për jetën e bimëve, por gjithashtu nguliti një etikë të fortë pune dhe një përkushtim ndaj praktikave të kopshtarisë organike dhe të qëndrueshme.Pasi përfundoi një diplomë në hortikulturë nga një universitet i njohur, Jeremy i përmirësoi aftësitë e tij duke punuar në kopshte dhe çerdhe të ndryshme prestigjioze botanike. Përvoja e tij praktike, së bashku me kuriozitetin e tij të pangopur, e lejuan atë të zhytej thellë në ndërlikimet e llojeve të ndryshme të bimëve, dizajnimin e kopshtit dhe teknikat e kultivimit.I nxitur nga dëshira për të edukuar dhe frymëzuar entuziastë të tjerë të kopshtarisë, Jeremy vendosi të ndajë ekspertizën e tij në blogun e tij. Ai mbulon me përpikëri një gamë të gjerë temash, duke përfshirë përzgjedhjen e bimëve, përgatitjen e tokës, kontrollin e dëmtuesve dhe këshilla sezonale të kopshtarisë. Stili i tij i të shkruarit është tërheqës dhe i arritshëm, duke i bërë konceptet komplekse lehtësisht të tretshme për kopshtarët fillestarë dhe me përvojë.Përtej tijnë blog, Jeremy merr pjesë aktive në projektet e kopshtarisë në komunitet dhe zhvillon seminare për të fuqizuar individët me njohuri dhe aftësi për të krijuar kopshtet e tyre. Ai beson fuqishëm se lidhja me natyrën përmes kopshtarisë nuk është vetëm terapeutike, por edhe thelbësore për mirëqenien e individëve dhe mjedisit.Me entuziazmin e tij infektiv dhe ekspertizën e thellë, Jeremy Cruz është bërë një autoritet i besuar në komunitetin e kopshtarisë. Pavarësisht nëse është zgjidhja e problemeve të një bime të sëmurë ose ofrimi i frymëzimit për dizajnin e përsosur të kopshtit, blogu i Jeremy shërben si një burim i nevojshëm për këshilla hortikulturore nga një ekspert i vërtetë kopshtarie.