21 Lulet më të mira që lulëzojnë në fillim të pranverës për kopshtin tuaj

 21 Lulet më të mira që lulëzojnë në fillim të pranverës për kopshtin tuaj

Timothy Walker

Ka një ndjesi të veçantë kur sheh lulet e para që lulëzojnë në pranverën e hershme...

Burrat e para ose krokozat që zbukurojnë kopshtin tënd kanë një vend të veçantë në zemrën tënde.

Pasi tha këtë , shumë kopshte duken shumë të zbrazëta dhe djerrë në pranverën e hershme, ndoshta sepse njerëzit nuk e dinë se ka kaq shumë lule që lulëzojnë në pranverën e hershme, saqë – me të vërtetë – nuk ka asnjë arsye pse shtretërit tuaj të luleve të mos jenë të shndritshëm dhe plot ngjyra. këtë herë!

Mund të filloni që në shkurt që të keni lulëzime me lule të bukura në kopshtin tuaj, madje edhe në rajone të buta me dimër të ftohtë.

Ka shumë lulëzime të hershme për ju, dhe ata vijnë kryesisht nga tre grupe bimësh: llamba, si krokoza dhe lulebore, shkurre si forsythia dhe kurora e nusërisë dhe së fundi bimë shumëvjeçare barishtore si floksi binjakësh dhe rrëshqanorë.

Ky artikull do t'ju prezantojë me një zgjedhje të bimëve më të mira me lulëzim të hershëm të pranverës në këto tre kategori, në mënyrë që kopshti juaj të ketë një fillim të hershëm.

Ju madje mund të parashikoni bukurinë e këtyre të sapoardhurit në kopshtin tuaj falë fotove të mrekullueshme që do të shihni. Sigurisht, ne do t'ju tregojmë gjithashtu se si të siguroheni që lulet tuaja të rriten të shëndetshme dhe të bukura.

21 Lule me lulëzim të hershëm të pranverës për t'u mbjellë në kopshtin tuaj

Ja ku ne shko atëherë… Lulet më të mira për një shpërthim të hershëm ngjyrash dhe dritë në kopshtin tënd, siç thamë, janëbefasoni vizitorët dhe mysafirët në kopshtin tuaj.

Forsythia është një kaçubë shumëvjeçare shumë e pakërkuar që është thjesht e shkëlqyer nëse dëshironi shumë ngjyra; për kohën kur është në lulëzim, ai bëhet gjithmonë protagonist në çdo kopsht.

Pasi e thënë këtë, ai është më i përshtatshëm për hapësira mjaft të mëdha, pasi rritet mjaft.

Atje. janë varietete të ndryshme, si Forsythia x intermedia 'Lynwood varietet' degët e së cilës kanë një zakon të drejtë dhe që ka fituar Çmimin e Meritës së Kopshtit nga Shoqëria Mbretërore e Hortikulturës, ose forsythia e qarë ( Forsythia suspensa ) dhe Koran Forsythia ( Forsythia ovata ) të cilat kanë degë të harkuara.

Ndoshta më e zakonshme është forsythia kufitare ( Forsythia x intermedia ), degët e së cilës ofrojnë një model i ndërlikuar i kërcellit të errët dhe luleve të verdha.

 • Gurtësia: shumica e varieteteve forsythia janë të qëndrueshme ndaj zonave USDa 6 deri në 9.
 • Ekspozimi ndaj dritës : dielli i plotë ose hije e pjesshme.
 • Sezoni i lulëzimit: në fillim dhe në mes të pranverës.
 • Madhësia: deri në 10 metra lartësi (3 metra) dhe 12 këmbë në shtrirje (3,6 metra).
 • Kërkesat për tokë: shumë i adaptueshëm për tokën argjile, argjilore, shkumës ose ranore të drenazhuar mirë me pH nga mjaft alkaline në pak acid . Është rezistent ndaj thatësirës dhe rezistent ndaj argjilës së rëndë.

2. Japoneze Pussy Willow ( Salixchaenomeloides )

Jo të gjithë shelgjet janë pemë; disa janë shkurredhe disa kanë gjithashtu lule shumë origjinale… Ata quhen mace dhe duken si shtëllunga të trasha që rriten drejt e në degët më të reja.

Dhe shelgu japonez i pidhit ka mace ngjyrë vjollce rozë të ndezur me një push të bardhë mbi to.

Dhe po, e keni marrë me mend; ato dalin në një numër të madh në fillim të pranverës, madje edhe para se t'i dalloni vetë gjethet.

Kjo krijon një grup shumë të gjallë të "bishtave të lepurit" shumëngjyrësh që duken të mahnitshëm në rrezet e diellit të ndritshëm të pranverës.

Mund ta rritni atë si një kaçubë të pavarur ose ta përzieni me të tjera në gardhe dhe kufij. Dhe kur lulëzimi të ketë mbaruar, ju mund të shijoni akoma gjethet e tij të bukura jeshile deri në fund të vjeshtës.

 • Gurtësia: Shlgu i pidhit japonez është i guximshëm për zonat USDA
 • Ekspozimi ndaj dritës: diell i plotë.
 • Sezoni i lulëzimit: në fillim të pranverës, por macet do të qëndrojnë të paktën deri në mes të pranverës.
 • Madhësia: 10 deri në 20 këmbë e lartë (3 deri në 6 metra) dhe 6 deri në 10 këmbë në shtrirje (1,8 deri në 3 metra)
 • Kërkesat për tokë: i pëlqen toka argjilore, por rreshtohet edhe në tokë pjellore dhe ranore; duhet të drenazhohet mirë dhe i pëlqen pH neutral, por mund të tolerojë toka pak acide ose alkaline.

3. Vernal Witch Hazel ( Hamamelis Virginiana'Kohankie Red ' )

Shumica e shkurreve të lajthisë së shtrigës lulëzojnë në vjeshtë dhe kanë lule të verdha ose të verdha jeshile dhe ndonjëherë të papërfillshme… Jo lajthia e shtrigës së pranverësmegjithatë!

Quajtur "pranverore" vetëm sepse lulëzon në fund të dimrit dhe në fillim të pranverës, para se gjethet të dalin, kjo varietet ka gjithashtu lule të pasura me ngjyrë rozë deri në vjollcë!

Kjo nuk është një Ngjyrë e lehtë për t'u gjetur në fillim të pranverës...

Lulet duken pak të egra, pasi qendra ka formën e fillimit dhe ngjyrë vjollce të thellë, por më pas ka petale si shirit dhe zig-zagg që varen nga qendra...

Kur është vapë, këto petale të gjata përhapen… Kur bën ftohtë, ato përkulen për të mbuluar lulen qendrore.

Kjo sjellje e pazakontë dhe ngjyra e saj e mrekullueshme e bëjnë atë të përsosur si një deklaratë të guximshme. më vete ose si pjesë e një kufiri të gjatë ose gardh mesatar deri në të gjatë.

 • Gurtësia: lajthia e shtrigës së pranverës është e qëndrueshme ndaj zonave USDA 4 deri në 8.
 • Ekspozimi ndaj dritës: diell i plotë ose hije e pjesshme.
 • Sezoni i lulëzimit: fundi i dimrit dhe fillimi i pranverës.
 • Madhësia: 7 deri në 10 këmbë i gjatë dhe i përhapur (2.1 deri në 3 metra),
 • Kërkesat për tokë: do të rritet në tokë të drenazhuar mirë, argjilë ose ranore, me pH nga acidi në neutral. .

4. Andromeda japoneze ( Pieris Japonica )

Andromeda japoneze është një shkurre me gjelbërim të përhershëm me gjeth të gjelbër të dendur dhe një zakon kompakt .

Kjo e bën ideale mbushjen e gardheve dhe kufijve të mëdhenj që kanë nevojë për trashje gjatë gjithë vitit. Por sapo të vijë pranvera, në majat e degëve të reja, mes gjetheve, kjo bimë është gati të japëshfaqja më e madhe…

Do të rritet rreth një duzinë kërcell të hollë rreth e qark… dhe secili kërcell do të mbushet me rreth dy duzina lule në formë zile që rriten në të dy anët e tij!

Individualisht, ato janë mjaft bukur për t'u parë, por ansambli ka një efekt të paharrueshëm! Zakonisht, lulet e shumta janë të bardha, por ka edhe varietete rozë…

Dhe nëse doni një ngjyrë shtesë, zgjidhni varietetin 'Red Head'v, gjethet e së cilës lindin të kuqe të ndezura përpara se të bëhen jeshile më vonë gjatë sezonit. …

 • Gurtësia: Andromeda japoneze është e qëndrueshme ndaj zonave USDA 5 deri në 8.
 • Ekspozimi ndaj dritës: Diell i plotë ose hije e pjesshme.
 • Sezoni i lulëzimit: pranvera e hershme.
 • Madhësia: 5 deri në 8 metra lartësi dhe shtrirje (1,5 deri në 2,4 metra).
 • Kërkesat për tokën: do të ketë nevojë për tokë pjellore të drenazhuar mirë ose rërë me një pH acid në maksimum neutral (5,0 deri në 7,0).

5. Bredhi korean ( Abieskoreana 'Kohout's Ice Breaker' )

Nëse keni një kopsht të vogël, oborr spanjol ose tarracë dhe dëshironi një kaçubë të mrekullueshme me lule të hershme pranverore, atëherë bredhi korean është i përsosur për ju .

Kjo halore e vogël me gjelbërim të përhershëm ka gjeth mbresëlënës, me hala kaçurrela jeshile.

Ato janë të bardha argjendi poshtë, gjë që krijon një efekt mahnitës blu argjendi që shkëlqen në diell. Vetëm kjo e bën atë mjaft unik, por…

… Duke filluar nga prilli, bredhi korean do të prodhojë struktura si lule nga më të habitshmetngjyrat vjollce në blu.

Këto nuk janë teknikisht lule, por struktura që mbajnë polen të cilat më pas do të shndërrohen në kone, por megjithatë efekti vizual me këtë halore të veçantë është një nga lulet me ngjyra të mahnitshme në majë të gjetheve.

Kjo bimë është gjithashtu shumë e ngadaltë në rritje, gjë që e bën atë ideale për vende dhe kontejnerë të vegjël dhe forma e saj e përgjithshme është piramidale, e cila gjithashtu do t'i shtojë bukurinë strukturore dhe arkitekturore kopshtit ose oborrit tuaj.

 • Ngurtësia: Bredhi korean është i qëndrueshëm ndaj zonave USDA 5 deri në 7.
 • Ekspozimi ndaj dritës: Dielli i plotë.
 • Sezoni i lulëzimit : pranvera e hershme.
 • Madhësia: 1 deri në 2 këmbë e gjatë (30 deri në 60 cm) dhe 2 deri në 3 këmbë në shtrirje (60 deri në 90 cm).
 • Kërkesat për tokë: kërkon tokë pjellore, argjilore ose ranore të drenazhuar mirë me pH nga acid në neutral.

6. Winter Heather ( Erica Carnea )

Për një kaçubë shumë të vogël, ideale për qilima, shtretër lule, kontejnerë dhe kopshte shkëmbore, shqopa e dimrit është një lulëzim i shkëlqyer shumë herët.

Në fakt do filloni në mes të dimrit dhe vazhdoni deri në fund të majit…

Dimri na mbulon me të vërtetë shumë bujar me lulëzimin e tij.

Jo vetëm që do ta mbajë kopshtin tuaj të bukur, plot ngjyra dhe e gjallë edhe pse sezoni i ftohtë dhe më gjerë… Do të prodhojë gjithashtu një pafundësi lulesh.

Individualisht, çdo lule në formë tubulare është mjaft tërheqëse, por çfarë në të vërtetëgoditjet me shqopën e dimrit është efekti i përgjithshëm i ngjyrave të luleve… Dhe ato mund të jenë të bardha, rozë, magenta ose vjollcë; Zgjedhja është e juaja.

 • Ngurtësia: Shqopa e dimrit është e qëndrueshme ndaj zonave USDA 5 deri në 8.
 • Ekspozimi ndaj dritës: diell i plotë .
 • Sezoni i lulëzimit: dimër dhe pranverë.
 • Madhësia: 4 deri në 6 inç e gjatë (10 deri në 15 cm) dhe 1 deri në 2 këmbë në përhapje (30 deri në 60 cm).
 • Kërkesat për tokë: do të rritet në tokë pjellore, argjilore ose ranore të drenazhuar mirë, me pH midis acidit dhe neutralit.

7. Kurora e nuses ( Spiraea Prunifolia )

Sa bime e mrekullueshme eshte kurora e nuses! Në fillim dhe në mes të pranverës, do të mbulohet me shumë lule të dyfishta që rriten drejt në degët e kuqe.

Këto janë të bardha, të rrumbullakëta dhe kanë disa vija jeshile në qendër...

Megjithatë, në vjeshtë do të ketë një shfaqje tjetër kur gjethet eliptike të dhëmbëzuara të kësaj shkurre qumeshtit bëhen të kuqe, portokalli dhe të verdhë!

Dy pamjet nuk mund të jenë të ndryshme në ndjesi, ngjyra dhe efekt të përgjithshëm në kopshtin tuaj.

Për një kufi të madh ose një gardh të madh që duhet të gjallërohet si në fillim të pranverës ashtu edhe në vjeshtë, dhe për gjethin e gjelbër të bukur nga fundi i pranverës deri në fund të verës, kurora e nuses është thjesht ideale.

 • Gurtësia: kurora e nusërisë është e qëndrueshme ndaj zonave USDA 3 deri në 8.
 • Ekspozimi ndaj dritës: diell i plotë ose hije e pjesshme.
 • Sezoni i lulëzimit: herëtdhe mesi i pranverës.
 • Madhësia: 4 deri në 9 këmbë e gjatë (1,2 deri në 2,7 metra) dhe 6 deri në 8 këmbë në shtrirje (1,8 deri në 2,4 metra).
 • Kërkesat për tokën: ka nevojë për tokë pjellore ose ranore të drenazhuar shumë mirë me pH midis acidit dhe neutralit. Është rezistent ndaj thatësirës.

Perennials me lulëzim të hershëm të pranverës

Ndërsa shumica e bimëve shumëvjeçare preferojnë kohë më të ngrohta për të lulëzuar, ka shumë pak që do të fillojnë sa më shpejt është e mundur, si lungwort ose Virginia bluebells.

Koha e saktë do të varet nga vendi ku jetoni. Në rajonet më të ftohta lulëzimi do të vonohet pak, por në shumicën e klimës së butë, ato do të jenë gati me sytha sapo të përfundojë dimri dhe së shpejti do të hapin lulet e tyre të bukura ndaj rrezeve të ndritshme të Diellit.

Këto gjithashtu janë zakonisht bimë të forta që kërkojnë pak mirëmbajtje, por ato mund t'i japin kufijve dhe shtretërve të luleve një "jumpstart" dhe ta bëjnë kopshtin tuaj të bukur që herët.

Dhe nëse doni t'i rritni ato, ja ku janë!

1. Bloodroot ( Sanguinariacanadensis )

Bloodroot është një bimë shumëvjeçare e mrekullueshme me lule shumë të mrekullueshme. Çdo kokë do të rritet individualisht në kërcell të drejtë dhe do të hapet lart, drejt qiellit.

Por ajo që është ndoshta më e dashura nga këto lule është se petalet e bardha ovale janë shumë delikate dhe elegante si në formë ashtu edhe në ngjyrë. Qendra është e verdhë e artë, e cila shton bukurinë e ndritshme të këtyre ëmbëlsiravelulet.

Lulet janë bujare dhe vazhdojnë deri në dimër me baltë. Kjo është një bimë shumëvjeçare perfekte për vazo të vogla, por edhe për kopshte shkëmbore, shtretër lulesh dhe duket e shkëlqyeshme në kopshtet me zhavorr falë luleve shumë elegante.

Pse ka rrënjë gjaku? Sepse nëse e prisni, do të rrjedhë një lëng i kuq, i cili gjithashtu është shumë i pazakontë…

 • Gurtësia: rrënja e gjakut është e qëndrueshme ndaj zonave USDA 3 deri në 8.
 • Ekspozimi ndaj dritës: diell i plotë ose hije e pjesshme.
 • Sezoni i lulëzimit: në fillim dhe në mes të pranverës.
 • Madhësia: 6 deri në 10 inç i gjatë (15 deri në 25 cm) dhe 3 deri në 6 inç në shtrirje (7,5 deri në 15 cm).
 • Kërkesat për tokë: lojë ose argjilë e drenazhuar mirë me pH nga pak acid deri pak alkalik. Është rezistent ndaj thatësirës.

2. Flox zvarritës ( Phlox Subulata )

Për një bimë shumëvjeçare formuese mat e cila mbulohet me lule të mrekullueshme çdo pranverë, phlox zvarritës është një konkurrent i madh si bima më e mirë.

Ajo fjalë për fjalë do të mbulohet me lule të vogla me pesë petale, secila me një gropë të vogël në fund.

Kjo do të ndodhë në mes të pranverës në klimat më të ftohta, por do t'i shihni më herët në rajonet më të ngrohta.

Por nëse doni të siguroheni që ato të lulëzojnë herët, zgjidhni një nga kultivarët e Varietetet 'Early Spring'.

Është e shkëlqyer si mbulesë tokësore, për të sjellë lule nën shkurre dhe trëndafila, në zona shkëmbore, në shtigje buzë dhe në brigje dhe shpate.

Thengjyra e luleve?

"Candy Stripe" (e preferuar) ka vija qendrore magenta dhe ato anësore të bardha. "Flokoja e borës" është e bardhë. "Red Wings" është ngjyrë purpurtë. "Blue Emerald" është blu vjollcë. Dhe ka më shumë varietete për të zgjedhur në këtë gamë.

 • Gurtësia: phlox zvarritës është i guximshëm për të shkuar në zonat 2 deri në 9 të USDA, që do të thotë se do të rritet edhe kudo në Kanada.
 • Ekspozimi ndaj dritës: diell i plotë.
 • Sezoni i lulëzimit: në fillim deri në fund të pranverës.
 • Madhësia: 4 deri në 6 inç i gjatë (10 deri në 15 cm) dhe 1 deri në 2 këmbë në shtrirje (30 deri në 60 cm).
 • Kërkesat për tokë: ka nevojë për tokë pjellore të drenazhuar mirë, shkumës ose rërë me pH alkalik në neutral. Është rezistent ndaj thatësirës dhe rezistent ndaj kripës.

3. Pig derri ( Bergeniacordifolia 'Winter Glow' )

Gjethja e derrit squeak është me gjelbërim të përhershëm, dhe aq i gjerë dhe i dukshëm saqë i ka fituar pseudonimin "veshi i elefantit".

Ata janë të gjelbër smeraldi dhe me shkëlqim, të ngritur dhe në formë rozetë. Në fillim të pranverës, kërcelli i kuq do të vijë nga baza e bimës që do t'ju japë grumbuj të purpurt deri te lulet tronditëse rozë me nuancën më intensive.

Kjo është një bimë me gjelbërim të përhershëm që është bërë shumë e njohur në lule të ulëta shtretërit dhe si mbulesë tokësore, por pak njerëz e dinë se është i përshtatshëm edhe si bimë e nëndheshme për shkurre dhe trëndafila, për kopshte bregdetare dhe duket mahnitëse në kopshtet me zhavorr.

 • Gurtësia: derr klithma është e qëndrueshme ndaj USDAzonat 3 deri në 8.
 • Ekspozimi ndaj dritës: diell i plotë, hije e pjesshme dhe madje hije e plotë.
 • Sezoni i lulëzimit: nga fillimi në pranverën e vonë .
 • Madhësia: 1 deri në 2 këmbë e gjatë (30 deri në 60 cm) dhe 1 këmbë në shtrirje (30 cm).
 • Kërkesat për tokë: Shumë i adaptueshëm për tokën e kulluar mirë, shkumës, balte ose ranore me pH të ndryshueshme nga pak acid në pak alkaline. Mbajeni tokën të lagësht.

4. Aguliçe ( Primula Spp. )

Sinonim i aguliçes "me lulëzim të hershëm" është një klasik shumëvjeçare me lulëzim që do të lulëzojë në fillim të pranverës.

Tani ka kaq shumë varietete dhe ngjyra për të zgjedhur sa që e verdha klasike shoqërohet me të bardhë, blu, vjollcë, të kuqe, tani edhe jeshile dhe kafe si dhe të përziera ngjyrat.

Nëse jeni pas kontrastit të mrekullueshëm të ngjyrave, megjithatë 'Zebra Blue' do t'ju lërë pa fjalë me lulet e saj blu të thellë me venat e bardha dhe qendrën ikonike të verdhë.

Primrose është një protagonist i Pranvera e hershme në të gjithë botën, ku zbukuron shtretërit dhe kontejnerët e luleve, por ndoshta vendi më i përshtatshëm është nën hijen e pemëve, ku do të sjellë ngjyra të freskëta dhe të ndezura ashtu si ato fillojnë të rritin gjethe të reja.

 • Ngurtësia: aguliçet zakonisht janë të qëndrueshme ndaj zonave USDA 3 deri në 9, por disa varieteteve mund të kenë nevojë për klimë më të ngrohtë, zakonisht zona 5 e lart.
 • Ekspozimi ndaj dritës: hije e pjesshme dhe e lagurkryesisht në tre kategori.

  Kjo është në të vërtetë mjaft e dobishme sepse do të thotë që ju mund të zgjidhni midis formave, madhësive dhe zakoneve që do t'i përshtaten shumicës së vendeve në kopshtin tuaj (si vazot, kufijtë ose shtretërit e luleve) si dhe llojet e kopshtit (formal, joformal, i vogël apo i madh).

  Me siguri mund të shihni se me një përzierje llambash, bimësh shumëvjeçare dhe shkurre, kopshti juaj mund të duket i mrekullueshëm në fillim të sezonit… Pra, lexoni në gjeni cilat janë thjesht perfekte për kopshtin ose tarracën tuaj.

  Llamba me lule të hershme të pranverës

  Llamba ofrojnë një gamë të gjerë lulëzimi të hershëm të pranverës. Ato janë bimë shumë të lehta për t'u rritur gjithashtu, dhe kjo mund të jetë arsyeja pse ato janë kaq të njohura. Pastaj përsëri, ata gjithashtu kanë lule të bukura...

  Në fakt, lulet që shumica e njerëzve i lidhin me pranverën, daffodils, janë bimë bulboze...

  Për lulet e hershme të pranverës, sigurohuni që t'i mbillni jo më vonë se tetori në rajonet e buta. Kjo është për t'u dhënë atyre një vrapim të mirë për t'u vendosur, ose rrezikoni të vononi lulëzimin.

  Dhe ja ku rekomandohen llambat e hershme të pranverës!

  1. Borrat ( Galanthusnivalis )

  Nuk mund të fillonim me ndonjë bimë tjetër. Pikat e borës janë ikonike që lulëzojnë pranverën e hershme, dhe gjithashtu origjinale.

  Ato kanë tre petale të bardha në formë ovale që varen, shpesh me një pikë të gjelbër mbi to, të cilat duken si një zile shumë e pazakontë. Më pas, një kurorë e bardhë në qendër na jep uniken e tyrehije.

 • Sezoni i lulëzimit: pranvera e hershme.
 • Madhësia: 6 deri në 8 inç e gjatë dhe e shtrirë (15 deri në 20 cm).
 • Kërkesat për tokën: ato preferojnë tokën e drenazhuar mirë dhe tokën ranore me pH nga acidi në neutral. Mbajeni tokën me lagështi gjatë gjithë kohës.

5. Dinfletësh ( Jeffersoniadiphylla )

Ndoshta ne i lidhim lulëzimin e hershëm të pranverës me peizazhet alpine dhe pyjet e buta…

Pra, nëse ky është efekti që dëshironi, binjake është bima juaj. Është një bimë shumëvjeçare e cila do të rritë gjethet e saj në të njëjtën kohë me lulëzimin, në fillim të pranverës.

Lulet do të vijnë në kërcell të pavarur ngjyrë vjollce, të cilat, çuditërisht, do të vazhdojnë të rriten gjatë lulëzimit.

Janë të bardha, me 8 petale ovale dhe stamena të verdha në qendër. Në përgjithësi, ato janë mjaft të dukshme. Megjithatë, sapo lulet të jenë zbehur, gjethet binjake nuk do të ndalojnë së ofruari interes për shtretërit tuaj ose nën trëndafila dhe shkurre…

Do të ketë kapsula të kuqe dhe në formë dardhe për të tërhequr vëmendjen tuaj dhe gjethet - mirë, ato janë vjollcë dhe duken si krahë. Shumica e njerëzve mendojnë se duken si engjëj, në fakt…

 • Gurtësia: Dy fletët janë të qëndrueshme ndaj zonave USDA 5 deri në 7.
 • Ekspozimi ndaj dritës: hije e pjesshme ose hije e plotë.
 • Sezoni i lulëzimit: nga pranvera e hershme deri në fund të pranverës.
 • Madhësia: 8 inç deri në 2 këmbë të larta kur kërcejtë e lulëzuar janë në lartësinë e tyre (20 deri në 60 cm) dhe midis 10inç dhe 2 këmbë në shtrirje (25 deri në 60 cm).
 • Kërkesat për tokë: do të rritet vetëm në tokë pjellore ose argjilë të drenazhuar mirë, e cila duhet të jetë e lagësht gjatë gjithë kohës. PH mund të shkojë nga pak acid në pak alkalik.

6. Virginian Bluebells ( Mertensiavirginica )

Bluebells Virginian është shumë i etur të lulëzojë herët në pranverë, dhe fillon me kërcell që mbajnë një sërë lulesh në formë trumbete dhe lule punk që varen poshtë tyre…

Por lulëzimi do të vazhdojë deri në fund të sezonit dhe do të ndryshojë! Në fakt, nuanca rozë do të kthehet ngadalë në një ngjyrë bojëqielli që shpreh pafajësinë dhe shpresën.

Bërdhet që mbajnë lule do të kenë gjethe eliptike të buta, jeshile të lehta, të cilat japin një sfond të përsosur për shfaqjen me ngjyra të kësaj shumëvjeçare e bukur.

Rriteni atë në grupe në shtretër ose kufij, por edhe nën shkurre dhe trëndafila dhe do të tërheqë shumë flutura në kopshtin tuaj.

 • Gurtësi: Bluebells Virginia janë të qëndrueshme ndaj zonave USCA 3 deri në 8.
 • Ekspozimi ndaj dritës: hije e pjesshme ose hije e plotë.
 • Sezoni i lulëzimit: herë dhe mesi i pranverës.
 • Madhësia: 1 deri në 2 këmbë në lartësi dhe shtrirje (30 deri në 60 cm).
 • Kërkesat për tokë: do të përshtatet në tokë pjellore, shkumës, balte ose ranore e drenazhuar mirë me pH nga pak acid në pak alkaline. Mbajeni të lagësht gjatë gjithë kohës.

7. Hellebore ( Helleborusspp. )

IMendoni për helleboren si mbretëreshën e dimrit, sepse i mban kopshtet tona të lulëzuara edhe kur ato janë të mbuluara me borë.

Por kjo bimë shumëvjeçare mahnitëse, e quajtur ndonjëherë "trëndafili i Krishtlindjeve" lulëzon në fillim të pranverës dhe ndonjëherë edhe përtej .

Mund të keni një kopsht të tërë hellebore nëse zgjidhni. Pesë lulet e tyre tërheqëse me petale do të vijnë me bollëk nga viti në vit dhe kjo bimë është edhe e qëndrueshme ndaj të ftohtit dhe e mirëmbajtjes së ulët. Gjethet janë të bukura dhe me vlerë tekstuale, dhe disa bëhen gjithashtu vjollcë.

Megjithatë, ajo që është më mbresëlënëse në këtë bimë madhështore është grupi i ngjyrave që ka kjo gjini...

Ka shumë të bardha varietete por edhe shumë të gjelbra, gjë që është e rrallë në lule.

Por përsëri ka varietete të purpurta, si 'Dashuri e vërtetë' dhe varietete rozë si 'HGC Maestro'. Por edhe një varietet i zi, ‘Midnight Ruffles’ (vjollcë shumë e errët) nëse doni të mahnitni vizitorët tuaj.

Megjithatë, ndoshta më interesantet janë varietetet që përziejnë ngjyrat. Pak bimë kanë të njëjtën "prekje" kur përziejnë nuancat si hellebore. Është një gjeni i hijezimit… 'Sandy Shores' për shembull, ka një qendër të kuqe vjollce e cila kthehet pa probleme në të verdhë në pjesën e përparme, ndërsa pjesa e pasme është midis koralit dhe vjollcës së lehtë.

 • Fortësia: hellebore është e qëndrueshme ndaj zonave USDA 3 deri në 8.
 • Ekspozimi ndaj dritës: hije e pjesshme ose hije e plotë.
 • Sezoni i lulëzimit: nga dimri në fillimpranverë.
 • Madhësia: 1 deri në 2 këmbë në lartësi dhe shtrirje (30 deri në 60 cm).
 • Kërkesat për tokë: do të rritet në tokë pjellore e kulluar mirë, argjilë ose shkumës me pH nga neutral në mjaft acid. Mbajeni tokën të lagësht gjatë gjithë kohës.

Mos e humbisni stinën e hershme të lulëzimit në kopshtin tuaj

Shumë kopshte duken si peizazhe djerrë në pranverën e hershme. Disa madje duken si një vend pune… Dhe e vërtetë, pranvera e hershme është një kohë e ngarkuar e vitit. Por nuk ka asnjë arsye pse nuk duhet të shijoni lule të bukura ndërsa jeni duke përgatitur shtretërit tuaj dhe duke mbjellë fidanët tuaj.

Ka shumë bimë me lule të hershme dhe siç e keni parë, ekziston një zgjedhje e mirë për të gjitha llojet të kopshteve. Dhe me bimët me lulëzim, shkurre të lulëzuara dhe bimë shumëvjeçare, mund të vendosni ngjyra të gjalla në të gjitha nivelet e kopshtit tuaj, në vazo, në kufij, në shtretër, madje edhe nën shkurre dhe në huazim...

Pra, mos' Shfrytëzojeni këtë kohë të vitit dhe bëni që kopshti juaj të duket i mrekullueshëm sapo të shkrihet bora.

formë.

Ato janë lule të vogla, por plot hijeshi dhe t'i shohësh ato që dalin jashtë nëse toka ose bari që në shkurt është gjithmonë një përvojë emocionale.

Shiko gjithashtu: 15 bimë elastike që do ta bëjnë kopshtin tuaj të thatë dhe me hije të shpërthejë me jetë

Ato janë gjithashtu të besueshme dhe të qëndrueshme ndaj të ftohtit bimë që mund t'i rritni edhe në shumicën e pjesëve të Kanadasë dhe prisni lulëzime të reja çdo pranverë…

Në fakt, ato natyralizohen shumë lehtë dhe përhapen spontanisht, kështu që gjeni atyre një vend të pashqetësuar në kopshtin tuaj dhe në pak vite ata do ta mbushin atë me praninë e tyre lozonjare.

 • Fortësia: lulebore janë të qëndrueshme ndaj zonave USDA 3 deri në 8.
 • Ekspozimi ndaj dritës: plot diell ose hije të pjesshme.
 • Sezoni i lulëzimit: pranvera e hershme apo edhe dimri i vonë!
 • Madhësia: 4 deri në 6 inç e gjatë (10 deri në 15 cm) dhe 2 deri në 3 inç në shtrirje (5 deri në 7,5 cm).
 • Kërkesat për tokën: ato janë të adaptueshme ndaj tokave loe, balte, shkumës dhe ranore për aq kohë sa të drenazhohen mirë, me pH nga pak acid në mjaft alkalik. Ata janë tolerantë ndaj argjilës së rëndë.

2. Crocus ( Crocus Spp. )

Të gjithë i pëlqejnë krokuset sepse janë thjesht më lule të dashura ndonjëherë! Ata kanë ato gota të rrumbullakosura me petale shumëngjyrëshe që duken nga lart poshtë në tokë, saqë thjesht çarmatosin edhe njeriun më të ashpër, apo jo?

Ato të kujtojnë kullotat alpine (të cilat mbushen me dete të krokozave sapo të mbarojë dimri), dhe ato gjithashtu janë të lehta për t'u natyralizuar.

Ka shumëspecie natyrore, si dhe një bollëk kultivarësh, disa edhe "të mëdhenj" në përmasa, si kroku gjigant holandez.

Ndoshta ngjyra më ikonike e krokozave është vjollca, por mund t'i keni të bardha, të verdha ose edhe në ngjyrë vjollce të kuqërremtë.

E shkëlqyeshme për kopshte shkëmbore, shtretër lulesh ose vazo, ju gjithashtu mund t'i rritni ato për ta kthyer lëndinë tuaj në një tapet të hershëm me lule.

 • Ngurtësia: krokusi është zakonisht i qëndrueshëm ndaj zonave USDA 3 deri në 8, por disa kultivarë mund të ndryshojnë.
 • Ekspozimi ndaj dritës: Dielli i plotë ose hije e pjesshme.
 • Sezoni i lulëzimit: në fillim të pranverës.
 • Madhësia: ato arrijnë një maksimum prej 6 inç (15 cm) të gjatë me varietetet gjigante, megjithëse shumica janë nën 4 inç (10 cm). përhapja e tyre është maksimumi 3 inç (7,5 cm).
 • Kërkesat për tokë: crocus është një bimë e vogël e lehtë. Ajo do të rritet në tokë pjellore të drenazhuar mirë, shkumës, argjilë ose ranore me pH neutral, megjithëse do të tolerojë pak acid ose pak alkalin. Ata nuk qëndrojnë tokën e lagësht (të drenazhuar dobët).

3. Narcisi ( Narcissu S spp.)

Lulja Np simbolizon pranverore sa edhe daffodils. Me formën e tyre magjepsëse, me kurorën e tyre të bukur në mes, me aromën e tyre mahnitëse të bukur, daffodilët i kanë bërë kopshtet, poezitë dhe zemrat e njerëzve në të gjithë botën.

Ka shumë varietete nga të cilat mund të zgjidhni. Për shembull, narcisi i poetit klasik ( Narcissus poeticus ),Narcisi i parë i kultivuar në histori, me një kurorë të shkurtër portokalli dhe petale të bardha, ose varietetet shumë të zakonshme dhe më të mëdha të narcisit me kupa të mëdhenj si 'Mjeshtri holandez) ose 'Carlton'. Së fundi ka edhe daffodils dopio nëse dëshironi.

E shkëlqyeshme për tenxhere, shtretër lule, kopshte shkëmbore dhe kufij, daffodilët janë të lehtë për t'u natyralizuar dhe përhapur gjithashtu spontanisht.

Vetëm ndani grumbujt kur ato bëhen shumë të trasha dhe do të keni shumë lule me erë të këndshme çdo pranverë.

 • Ngurtësia: daffodilët zakonisht janë të fortë ndaj zonave 3 deri në 9 USDA.
 • Ekspozimi ndaj dritës: diell i plotë ose hije e pjesshme.
 • Sezoni i lulëzimit: pranvera e hershme (disa do të vijnë edhe në mes të pranverës).
 • Madhësia: madhësia maksimale është 2 këmbë e gjatë (60 cm) dhe 10 inç shtrirje (25 cm), por narcisi i poetit dhe varietetet e ngjashme mund të jenë më të vogla.
 • Kërkesat për tokë: daffodils duan tokë të drenazhuar mirë. Përveç kësaj, ata do të përshtaten në tokë pjellore, argjilore, shkumës ose ranore, me pH nga pak acid në pak alkaline.

4. Zymbyl i rrushit ( Muscarispp.<8)>)

Këtu është një tjetër lule emblematike që mbush pyjet e buta herët në pranverë, me një det lulesh në formë zile "si rrushi" që mund të jenë blu, vjollcë ose nganjëherë të bardha.

I quajtur "zambakë rrushi" për shkak të kambanave të mbyllura që rriten në numër të madh në kërcell të gjatë, kjo lule bulboze është një e shkëlqyer.zgjedhje nëse doni lulëzime të gjata dhe një bimë shumë të fuqishme.

Do të natyralizohet lehtësisht në shumicën e klimave të buta dhe është ideale për kopshte shkëmbore, shtretër të hershëm, kontejnerë ose, përsëri, nëse keni një pjesë të hijes së kopshti, madje edhe nën pemë, që ka nevojë për një spërkatje ngjyrash në pranverë.

 • Gurtësia: zymbiku i rrushit është i qëndrueshëm ndaj zonave 4 deri në 8 të USDA.
 • Ekspozimi ndaj dritës: dielli i plotë, hije e zbehtë ose hije e pjesshme.
 • Sezoni i lulëzimit: mesi deri në fund të pranverës.
 • Madhësia: 6 deri në 8 inç i gjatë (15 deri në 20 cm) dhe 1 deri në 2 inç në shtrirje (2,5 deri në 5 cm).
 • Kërkesat për tokë: lojë e kulluar mirë, argjilë, shkumës ose tokë ranore në mënyrë ideale me pH neutral (6,0 deri në 7,0), por e adaptueshme ndaj pak acidit ose alkalinës.

5. Squill ( Scilla Spp. )

Katrat janë si zambakë në miniaturë me një pamje të butë. Në fakt ka katulla alpine dhe siberiane, por edhe varietete portugeze (ose peruane) dhe madeirane.

Të gjitha kanë një gjë të përbashkët: ato prodhojnë lule të bukura dhe të gjalla në formë ylli në kërcell të drejtë mes një rozete të bukur të gjatë dhe gjethet në formë gjuhe në pranverë. Këto mund të jenë kon në tufë lulesh me rreth një duzinë lulesh, ose grupe të vogla.

Kitrat siberiane ( Scilla siberica ) dhe këllqe të bardha ( Scilla mischtschenkoana – ok, 7 bashkëtingëllore me radhë…) janë disa nga lulëzimit më të hershëm.

Ata do të vijnë në të bardhë, të bardhë mevija blu, blu dhe vjollcë. Kështu, zgjedhja e ngjyrave për kopshtin tuaj shkëmbor, vazot, shtratin e luleve apo edhe lëndinën tuaj është mjaft e gjerë, dhe ato gjithashtu natyralizohen dhe përhapen mjaft lehtë. zakonisht rezistent ndaj zonave USDA 4 deri në 8.

 • Ekspozimi ndaj dritës: Dielli i plotë, hije e zbehtë, hije e lehtë ose hije e pjesshme.
 • Sezoni i lulëzimit: Pranverë e hershme.
 • Madhësia: 3 deri në 6 inç e gjatë dhe e shtrirë (7,5 deri në 15 cm).
 • Kërkesat për tokë: e drenazhuar mirë tokë pjellore, shkumës ose ranore, por jo balte; ata preferojnë një pH pak acid (6,1 deri në 6,5), por do të bëjnë mirë në tokë neutrale dhe do të përshtaten me tokën pak alkaline.
 • 6. Iris xhuxh ( Iris Reticulata )

  Nuk do të prisnit që irisi të lulëzojë në fillim të pranverës, apo jo? Por një specie, një varietet i vogël, por mahnitës, irisi xhuxh, do të nxjerrë tre lulet e tij të bukura sapo të mbarojë sezoni i ftohtë.

  Këto lule zakonisht kanë ngjyrë blu në vjollcë dhe me mjekër të verdhë në vjeshtë (petali i poshtëm).

  Ata gjithashtu lulëzojnë gjatë (shumë rrallë me lulet e hershme të pranverës) dhe do të mbajnë kopshtin tuaj shkëmbor, lëndinë, shtratin e hershëm të luleve ose vazot në oborrin tuaj të gjalla dhe të gjalla për javë të tëra.

  Këto bimë shumëvjeçare bulboze janë gjithashtu të lehta për t'u natyralizuar dhe ato do të përhapen spontanisht nëse u jepni atyre një vend të qetë për t'i thirrurnë shtëpi.

  • Gurtësia: irisi xhuxh është i qëndrueshëm ndaj zonave USDA 5 deri në 8.
  • Ekspozimi ndaj dritës: diell i plotë ose hije e pjesshme .
  • Sezoni i lulëzimit: pranvera e hershme.
  • Madhësia: 3 inç e lartë dhe e shtrirë (7 cm). Madhësia e tyre është me të vërtetë shumë e rregullt.
  • Kërkesat për tokë: ajo do të përshtatet me tokën e drenazhuar mirë, shkumës, argjilë ose rërë. Preferon një pH pak acid (6,1 deri në 6,5), por do të jetë shumë mirë edhe në tokë neutrale dhe do të tolerojë gjithashtu tokën pak alkaline.

  7. Glory Of The Snow ( Chionodoxaforbesii )

  Kjo lule miniaturë me pamje zambaku është në fakt një lulëzim shumë i hershëm i pranverës. Në disa rajone mund të lulëzojë në fakt në shkurt.

  Grupet e vogla të luleve në formë ylli do të shfaqen në kërcell të hollë mes gjetheve të bukura të gjata dhe konkave dhe ato do të duken të shkëlqyera në tufa të vogla prej rreth 15 në shtretërit e luleve , kufij të ulët, në kontejnerë ose gjithashtu në kopshte shkëmbore.

  Edhe një tjetër bimë e qëndrueshme ndaj të ftohtit që mund ta rritni në shumicën e pjesëve të Kanadasë, kjo perlë e vogël e mrekullueshme do të natyralizohet gjithashtu në shumicën e rajoneve dhe do të përhapet vetë.

  Pra, mbillni disa këtë vjeshtë dhe do të keni lule të bukura herët çdo pranverë për pjesën tjetër të jetës tuaj.

  Ngjyra? Ato mund të jenë të bardha, blu, të purpurta, punk të purpurt ose një përzierje e bardhë (në qendër) dhe ndonjë prej ngjyrave të tjera (në majat e tepaleve).

  • Ngurtësia: lavdia ebora është e qëndrueshme ndaj zonave USDA 3 deri në 9.
  • Ekspozimi në dritë: dielli i plotë me hije të pjesshme.
  • Sezoni i lulëzimit: pranvera e hershme.
  • Madhësia: 4 deri në 10 inç e gjatë (10 deri në 25 cm) dhe 1 deri në 2 inç në shtrirje (2,5 deri në 5 cm).
  • Kërkesat për tokë : përshtatshëm me tokën e kulluar mirë, shkumës, argjilën ose ranore, preferon pH rreth 6 (pak acid), por do të jetë shumë mirë edhe në tokë neutrale dhe toleron gjithashtu tokën pak alkaline.

  Shkurre të lulëzuara me lulëzim të hershëm të pranverës

  Pse t'i lini gardhe dhe kufij të trishtuar dhe pa lule kur ka kaq shumë shkurre me lule të hershme pranverore që lulëzojnë sapo mbaron sezoni i ftohtë? Në fakt, disa as nuk presin që ajo të përfundojë plotësisht… në shenjat e para të ngrohtësisë, për shembull, shelgu japonez do të mbushet me mace ngjyrë vjollce!

  Këto janë shpesh bimë shumë të forta që kërkojnë mirëmbajtje minimale gjithashtu, kështu që, të kesh lule në pranverën e hershme me shkurre nuk mund të ishte më e lehtë.

  Le t'i takojmë atëherë!

  1. Forsythia ( Forsythia Spp. )

  Me një kaçubë jashtëzakonisht të fuqishme e cila mbushet me lule të verdha të ndezura nga pranvera e hershme, forsythia është bërë e preferuara për gardhe në të gjithë botën.

  Deti i luleve me diell do të shfaqet përpara se të dalloni gjethet drejtpërdrejt në degët e reja të kësaj shkurre çdo vit, me të njëjtin intensitet dhe të njëjtin shpërthim drite,

  Shiko gjithashtu: Si të ngurtësoni bimët e buta dhe pse është e rëndësishme!

  Timothy Walker

  Jeremy Cruz është një kopshtar, hortikulturist dhe entuziast i pasionuar i natyrës që vjen nga fshati piktoresk. Me një sy të mprehtë për detaje dhe një pasion të thellë për bimët, Jeremy filloi një udhëtim të përjetshëm për të eksploruar botën e kopshtarisë dhe për të ndarë njohuritë e tij me të tjerët përmes blogut të tij, Guide Gardening And Horticulture Advice By Experts.Magjepsja e Jeremy-t me kopshtarinë filloi gjatë fëmijërisë së tij, pasi ai kaloi orë të panumërta së bashku me prindërit e tij duke u kujdesur për kopshtin e familjes. Ky edukim jo vetëm që nxiti një dashuri për jetën e bimëve, por gjithashtu nguliti një etikë të fortë pune dhe një përkushtim ndaj praktikave të kopshtarisë organike dhe të qëndrueshme.Pasi përfundoi një diplomë në hortikulturë nga një universitet i njohur, Jeremy i përmirësoi aftësitë e tij duke punuar në kopshte dhe çerdhe të ndryshme prestigjioze botanike. Përvoja e tij praktike, së bashku me kuriozitetin e tij të pangopur, e lejuan atë të zhytej thellë në ndërlikimet e llojeve të ndryshme të bimëve, dizajnimin e kopshtit dhe teknikat e kultivimit.I nxitur nga dëshira për të edukuar dhe frymëzuar entuziastë të tjerë të kopshtarisë, Jeremy vendosi të ndajë ekspertizën e tij në blogun e tij. Ai mbulon me përpikëri një gamë të gjerë temash, duke përfshirë përzgjedhjen e bimëve, përgatitjen e tokës, kontrollin e dëmtuesve dhe këshilla sezonale të kopshtarisë. Stili i tij i të shkruarit është tërheqës dhe i arritshëm, duke i bërë konceptet komplekse lehtësisht të tretshme për kopshtarët fillestarë dhe me përvojë.Përtej tijnë blog, Jeremy merr pjesë aktive në projektet e kopshtarisë në komunitet dhe zhvillon seminare për të fuqizuar individët me njohuri dhe aftësi për të krijuar kopshtet e tyre. Ai beson fuqishëm se lidhja me natyrën përmes kopshtarisë nuk është vetëm terapeutike, por edhe thelbësore për mirëqenien e individëve dhe mjedisit.Me entuziazmin e tij infektiv dhe ekspertizën e thellë, Jeremy Cruz është bërë një autoritet i besuar në komunitetin e kopshtarisë. Pavarësisht nëse është zgjidhja e problemeve të një bime të sëmurë ose ofrimi i frymëzimit për dizajnin e përsosur të kopshtit, blogu i Jeremy shërben si një burim i nevojshëm për këshilla hortikulturore nga një ekspert i vërtetë kopshtarie.