12 shkurre me lule më të bukura për të bërë gardhe shumëngjyrëshe të privatësisë

 12 shkurre me lule më të bukura për të bërë gardhe shumëngjyrëshe të privatësisë

Timothy Walker

Nëse nuk ndiheni si e njëjta kuti e gjelbër e manikyruar ose e njëjta gjë pa pushim, nuk keni pse të bëni plotësisht pa mbrojtjen e privatësisë: gardhe me lule janë shumë më tërheqëse si ekrane privatësie sesa gardhe dhe mure të zhveshura.

Mbrojtja e lulëzuar bën të mundur përcaktimin e një prone dhe të sjellë pak intimitet duke qenë të gjallë, të gëzuar dhe plot ngjyra gjatë gjithë vitit.

Shiko gjithashtu: 18 varietete shumëngjyrëshe të bimëve Croton që dallohen nga gjithçka jeshile

Uniformiteti me gjelbërim të përhershëm i halorëve kundërshtohet nga shkurret e lulëzuara që ndryshojnë gjatë gjithë vitit.

Nga mbirja delikate e gjetheve dhe lulëzimi i mrekullueshëm dhe aromatike në pranverë ose verë, tek një fustan i harlisur me gjethe në mes të vitit, deri te ngjyrat e ndezura të gjetheve dhe dekorimet tërheqëse të manaferrave në vjeshtë.

Gradhe me lulet nuk janë vetëm të këndshme për syrin, ato janë gjithashtu një pasurim për biodiversitetin në kopsht. Lulet shpesh tërheqin pjalmues të shumtë, ndërsa zogjtë pëlqejnë të përdorin gardhet si një vendstrehim.

Një shumëllojshmëri shkurresh të fuqishme dhe të lulëzuara janë të përshtatshme për gardhe që lulëzojnë. E tëra çfarë ju duhet të bëni është të zgjidhni një kaçubë të lulëzuar si forsythia për një shpërthim pranveror ose të përsërisni trëndafilat japonezë të lulëzuar për lulëzime të gjata!

Këtu është përzgjedhja jonë e shkurreve të lulëzuara që mund t'i përdorni për të krijuar mbrojtje tërheqëse të privatësisë. Ne kemi zgjedhur varietete të qëndrueshme, të lehta dhe me rritje të shpejtë në mënyrë që të mund të shijoni një ekran privatësie efektive dhe dekorative gjatë gjithë vitit sa më shpejt qënë një farë mënyre me ato të ngjyrës së shenjtë, jeshile të errët dhe mjaft me shkëlqim. Ata do të formojnë një shkurre të dendur edhe në dimër.

Berberry e Nervinit është ideale për gardhe të gjata nëse doni të zgjidhni cilat kafshë dëshironi të ftoni në kopshtin tuaj:

ato mirëpresin zogj dhe madje edhe iriq , por ato formojnë një mbrojtje të mirë kundër drerëve – dhe njerëzve!

 • Gurtësia: Zonat USDA 5 deri në 10.
 • Ekspozimi ndaj dritës: Dielli i plotë ose hije e pjesshme.
 • Mirëmbajtja: e ulët.
 • Sezoni i lulëzimit: herët dhe mesi i pranverës.
 • Madhësia: 8 deri në 10 këmbë e gjatë dhe e shtrirë (2.4 deri në 3.0 metra).
 • Kërkesat për tokë: tokë e trashë dhe e drenazhuar mirë me bazë argjile ose rërë me pH nga pak alkaline në pak acid. Është tolerant ndaj thatësirës.

6: Trëndafili japonez ( Rosa rugosa )

Trëndafili japonez është një pamje e egër dhe specie e fortë me cilësi të mëdha si shkurre e lulëzuar.

Është specia mëmë e shumë trëndafilave me shkurre të kultivarit, një lulëzim masiv i përsëritur dhe me një aromë shumë të jashtëzakonshme dhe të fortë.

Ngjyra varion nga e bardha në magenta, me varietete teke, gjysmë dyshe dhe plotësisht dyshe. Gjethja është e gjelbër e ndezur dhe e shëndetshme, me shumë vena të rregullta në gjethe.

Frutat (ijet) janë të mëdha dhe të lëngshme, të ngrënshme dhe duken si domate qershi. Është një nga trëndafilat më të fortë dhe më të lehtë për t'u rritur dhe një nga më shpërblyesit.

Trëndafili japonez ështëperfekte nëse doni një gardh me pamje natyrale që mbushet me kafshë të egra gjatë gjithë vitit;

fluturat dhe bletët do ta vizitojnë atë për nektarin e saj, ndërsa zogjtë do të kafshojnë në ijet. Nuk do të ketë nevojë për gjithë vëmendjen që kanë nevojë për trëndafilat e tjerë, që do të thotë se mirëmbajtja është e menaxhueshme. Së fundi, është gjithashtu shumë i qëndrueshëm ndaj të ftohtit!

 • Ngurtësia: Zonat USDA 2 deri në 7.
 • Ekspozimi ndaj dritës: diell i plotë ose hije e pjesshme.
 • Mirëmbajtja: mesatare (trëndafilat zakonisht janë të lartë).
 • Sezoni i lulëzimit: nga fillimi i verës deri në ngricat.
 • Madhësia: 4 deri në 6 këmbë e lartë dhe e përhapur (1,2 deri në 1,8 metra).
 • Kërkesat për tokë: tokë pjellore, e pasur me humus, e drenazhuar mirë dhe e lagësht e rregullt, tokë pjellore, argjile, shkumës ose rërë me pH nga pak alkaline në pak acid. Edhe nëse i pëlqen toka e lagësht, trëndafili japonez është tolerant ndaj thatësirës dhe madje edhe kripës. Një nga të paktat që mund të rriteni pranë bregut.

7: Rozmarina ( Zyrtarët e Rosmarinus)

Rozmarina si një shkurre e lulëzuar për gardhe? Pse jo! Ajo rritet shpejt dhe e fortë, do t'ju japë lulëzime masive nga dimri deri në mes të pranverës dhe ndonjëherë edhe në verë dhe vjeshtë! Lulet blu të livandës janë të bollshme dhe bien në sy.

Gjethja është shumë aromatike, e trashë dhe me gjelbërim të përhershëm, kështu që mund të keni një gardh të gjallë gjatë gjithë vitit. Çfarë tjetër?

Mund të krasitet dhe trashet lehtësisht; është pothuajse pa sëmundje dhe po... jumund ta përdorni për të gatuar!

Kam harruar, gjithashtu mban larg drerët dhe do të tolerojë thatësirën dhe rajonet bregdetare me ajër dhe tokë të kripur. A ju kam bindur?

Rozmarina është një shkurre e gjithanshme për gardhe në kopshte joformale të shumicës së llojeve; është ideale për një kopsht mesdhetar, por është gjithashtu i shkëlqyeshëm për dizajne të tjera, nga kopshtet xerike te kopshtet urbane, kopshtet me zhavorr dhe ato thjesht tradicionale.

 • Gurtësia: Zonat USDA 8 deri në 11.
 • Ekspozimi ndaj dritës: Dielli i plotë.
 • Mirëmbajtja: i ulët.
 • Sezoni i lulëzimit: kryesisht në dimër dhe pranverë, por lulëzimet mund të shfaqen gjatë gjithë vitit.
 • Madhësia: deri në 6 këmbë e gjatë (1.8 metra) dhe 5 këmbë në shtrirje (1.5 metra). Po, është e madhe!
 • Kërkesat për tokë: edhe tokë e varfër, por e drenazhuar mirë me bazë argjile, argjilë, shkumës ose rërë me pH nga pak alkaline në pak acid. Është tolerant ndaj thatësirës dhe kripës.

8: Dafina malore ( Kalmia latifolia )

Me dafinën e malit do keni një gardh të gjelbër gjatë gjithë vitit dhe lulëzon bukur edhe për disa muaj.

Lulet janë shumë interesante në formë, në formë zile dhe në të njëjtën kohë kanë një hapje pesëkëndëshe.

Ato janë rozë të lehta me pika të rregullta rozë më të errët brenda, një për secilën anë të "pentagonit".

Edhe anterat janë rozë të purpurt për të kompletuar efektin. Gjethja nuk është shumë e dendur, dhe mundeniende shohin degët, por është e bukur.

Shkëlqim dhe lëkurë, në formë ovale, ndryshon ngjyrën gjatë vitit: është jeshile e lehtë në pranverë, jeshile e errët gjatë gjithë muajve të verës dhe në fund vjollcë më vonë gjatë stinës.

Dafina malore është më e mira si një mbrojtje brenda kopshtit tuaj, për të krijuar dhoma dhe për të kufizuar hapësirat;

gjethja lë boshllëqe ku mund të shihni. Por për pamjen natyrale, qoshet private mund të jenë një bimë shumë interesante gjatë gjithë vitit falë pamjes së saj gjithmonë në ndryshim.

 • Gurtësia: Zonat USDA nga 4 deri në 9.
 • Ekspozimi ndaj dritës: Dielli i plotë.
 • Mirëmbajtja: e ulët në mesatare.
 • Sezoni i lulëzimit: pranvera e vonë deri në fillimi i verës.
 • Madhësia: deri në 15 këmbë e gjatë dhe e shtrirë (4,5 metra), por mund ta mbani më të vogël duke e krasitur.
 • Kërkesat për tokë : humus i pasur dhe pjellor, i lagësht rregullisht dhe i drenazhuar mirë, tokë pjellore, argjilore ose rëre me pH nga neutral në acid të butë. Ajo toleron pak tokë të thatë.

9: California Lilac ( Ceanothus spp. )

California lilac është një bimë me gjelbërim të përhershëm shkurre me një zakon përhapës që u përshtatet shumë shkurreve të lulëzuara.

Lule lulesh të mëdha vijnë të mbushura me lule blu në vjollcë në fund të pranverës të shoqëruara me një aromë shumë të këndshme.

Kanë formë konike dhe aq të bollshme sa mbulojnë të gjithë shkurret për javë të tëra! Gjethet janë të ndritshmejeshile, me shkëlqim dhe ovale;

gjethja ndjek degët, duke ju dhënë modele të bukura të harkuara dhe mjaft të rregullta me ngjyrë kafe vjollcë dhe smerald gjatë gjithë vitit.

Varieteti 'Dark Star' është një marrës i Çmimit prestigjioz të Meritës së Kopshtit nga Shoqëria Mbretërore e Hortikulturës.

Kur të lulëzojë, jargavani Kaliforni do t'ju japë një mur natyral blu mbresëlënës që i përshtatet të gjitha llojet e kopshteve joformale dhe do të rritet mirë edhe në rajonet bregdetare dhe në vendet e thata

Për pjesën tjetër të vitit, do t'ju japë një rrjetë të trashë degësh që mund të zëvendësojnë lehtësisht një gardh.

 • Fortësia: Zonat USDA 8 deri në 10.
 • Ekspozimi ndaj dritës: diell i plotë ose hije e pjesshme.
 • Mirëmbajtja: mesatare.
 • Sezoni i lulëzimit: në fund të pranverës dhe në fillim të verës.
 • Madhësia: deri në 6 metra e gjatë (1.8 metra) dhe 10 këmbë në shtrirje (3.0 metra).
 • Kërkesat për tokë: tokë pjellore me bazë argjile, argjile ose rëre me pH nga neutral deri në pak alkaline. Është tolerante ndaj thatësirës, ​​kripës dhe tokës shkëmbore.

10: Murrizi indian ( Rhaphiloides indica )

Murrizi indian është një shkurre më pak e njohur me lule që mund ta përdorni për gardhe gjatë gjithë vitit. Është me gjelbërim të përhershëm dhe me një zakon të dendur dhe të rrumbullakët, me gjethe eliptike me shkëlqim të errët që arrijnë 3 inç në gjatësi (7,5 cm).

Lulet vijnë në panik të mëdhenj delikate që duken të voglalule të paketuara së bashku; këto do të ndryshojnë në ngjyrë ndërsa plaken, nga pothuajse e bardha në ngjyrë të purpurt përmes nuancave rozë.

Për më tepër, ato janë shumë të bollshme dhe aromatike gjithashtu! Manaferrat që pasojnë do të qëndrojnë deri në dimër dhe do të piqen në ngjyrë blu të errët. I dashur nga zogjtë, do të keni shumë shoqëri me cicërimat e tyre në kopshtin tuaj.

I përshtatshëm për klimat më të ngrohta, murrizi indian megjithatë ka një pamje shumë të butë;

duket shkëlqyeshëm në gardhe informale me shkurre në dizajne natyraliste dhe madje edhe në zona të natyralizuara. Është mjaft i trashë për t'i mbajtur njerëzit larg dhe i përshtatshëm për rajonet bregdetare.

 • Gurtësia: Zonat USDA 8 deri në 11.
 • Ekspozimi ndaj dritës: Dielli i plotë.
 • Mirëmbajtja: e ulët.
 • Sezoni i lulëzimit: mes dhe në fund të pranverës.
 • Madhësia: deri në 6 këmbë në lartësi dhe shtrirje (1.8 metra).
 • Kërkesat për tokë: tokë pjellore e drenazhuar mirë, argjilë, shkumës ose rërë me pH nga pak alkaline deri në pak acid. Është tolerant ndaj thatësirës dhe kripës.

11: Oleander ( Oleander Nerium )

Oleander është një nga më shkurre bujare të lulëzuara për gardhe në të gjithë botën! Lulëzimi është i mrekullueshëm dhe shumë aromatike, megjithëse disa varietete kanë një aromë më të fortë vanilje se të tjerët.

Mund të zgjidhni nga lulëzimi i vetëm dhe i dyfishtë nga e bardha në të kuqe nëpërmjet të gjitha nuancave të rozës dhe vjollcës së lehtë në mes, dhemos harroni pjeshkën dhe të verdhën!

Ato do të lulëzojnë në verë në shumicën e vendeve, por në një mjedis të përsosur, ju mund të merrni edhe lule të zgjatura gjatë gjithë vitit.

Gjethja është me shkëlqim, e gjatë dhe ovale dhe do të qëndrojë gjatë gjithë vitit, duke ju dhënë një gardh të trashë për të gjitha stinët.

Oleandrat janë perfekte për kopshtet mesdhetare dhe bregdetare, por dizajne të tjera do të jenë gjithashtu të përshtatshme:

nëse keni një kopsht urban ose me zhavorr, ato duhet të jenë në krye të listës suaj, por mos i fshini me ndonjë mjedis joformal.

 • Ngurtësia: Zonat USDA nga 7 deri në 12, por kontrolloni, secila varietet ka gamën e saj.
 • Ekspozimi ndaj dritës: Dielli i plotë.
 • Mirëmbajtja: i ulët.
 • Stina e lulëzimit: verë (por gjatë gjithë vitit në kushtet e duhura).
 • Madhësia: 8 deri në 12 këmbë e gjatë dhe e shtrirë (2,4 deri në 3,6 metra), por ka edhe varietete të vogla.
 • Kërkesat për tokë: Tokë me bazë argjile, argjile, shkumës ose rërë të drenazhuar mirë me pH nga pak alkaline në pak acid. Është tolerant ndaj thatësirës dhe kripës.

12: Dardha me gjemba ( Opuntia indica )

Për një shumë ekzotike dhe shkurre me lulëzim të pazakontë, thjesht mbillni disa dardha me gjemba. Këto succulents formojnë shkurre të mëdha në asnjë kohë me rrjetën e tyre të madhe të jastëkëve dhe thumbave, të padepërtueshme dhe shumë skulpturore.

Lulet kanë shumë petale dhe ato mund të variojnë nga e verdha në të kuqe portokalli, shumë dylli, të ndritshme dhe të dukshme.

Ata do të dalin drejt e në jastëk në pranverë dhe pas tyre vijnë frutat e famshme me lëng të këtij kaktusi të jashtëzakonshëm.

Mos harroni se gjembat janë të padukshëm në fruta, por ju mund t'i hani ato gjithashtu, dhe lulet janë gjithashtu të mira si thyes gurësh.

E lehtë për t'u rritur, thjesht duhet të vendosni një jastëk në tokë për të marrë një kaçubë të gjatë brenda disa vitesh dhe mund ta prisni në mënyrë të sigurtë me një hanxhar pa rrezikuar ta dëmtoni.

Një gardh me gjemba është i përsosur për të kufizuar kopshtet dhe për t'i mbajtur njerëzit larg, më tepër si një mur koprrac.

Do të ndalojë kafshët më të mëdha, por do të sigurojë një korridor për ato më të vogla. Gjithashtu do të mbajë larg zjarrit, duke mbrojtur kopshtin tuaj në rajone të nxehta dhe të thata si Kalifornia.

Shiko gjithashtu: 12 Bimë të bukura vjetore me lule rezistente ndaj drerit për kopshtin tuaj

Sigurisht, duket më mirë në një kopsht shkretëtirë, xerik, ekzotik, bregdetar ose mesdhetar.

 • Gurtësia: Zonat USDA 8 deri në 12.
 • Ekspozimi ndaj dritës: diell i plotë.
 • Mirëmbajtja: i ulët.
 • Sezoni i lulëzimit: pranvera e hershme deri në mesi i verës.
 • Madhësia: deri në 15 këmbë e gjatë (4,5 metra) dhe deri në 10 këmbë në shtrirje (3,0 metra).
 • Kërkesat për tokë: edhe tokë e varfër, por e drenazhuar mirë me bazë pjellore ose rërë, me pH nga pak alkaline në pak acid. Është tolerante ndaj thatësirës, ​​tokës shkëmbore dhe kripës.

Hedges në lulëzim për të gjitha nevojat tuaja

Nga ekzotike në të butë, nga gjelbërimi i përhershëm në gjetherënës, ju keni parë një gamë të gjerëi shkurreve të lulëzuara që mund t'i përdorni në kopshtin tuaj për të pasur gardhin perfekt:

një që bën punën e tij për të mbajtur njerëzit jashtë ose për të kufizuar zonat brenda oborrit tuaj, por edhe një që lulëzon dhe ju jep të paktën një mur me lule një herë në vit, nëse jo më shumë!

është e mundur.

Si të rriten gardhe me lule të shkëlqyera

Mbrojcat kanë role specifike në kopshtari dhe një gardh i mirë me lulëzim ka nevojë për vëmendje në dizajn dhe koncept. Pra, ne do të shohim disa udhëzime të shpejta, por të qarta rreth këtij arti.

Vendosni se çfarë dëshironi nga gardhi juaj

Hapi i parë është të vendosni pse dëshironi një gardh. Dëshironi të përcaktoni pronën tuaj? Apo dëshironi të bllokoni sytë e shikimit?

Apo ndoshta thjesht dëshironi të krijoni zona të ndryshme brenda hapësirës tuaj të gjelbër? Pra, zgjidhni:

 • Mbrojcat si gardhe; këto qarkullojnë në të gjithë pronën tuaj, do t'ju duhet një mirëmbajtje por shkurre të fuqishme nëse është e madhe ose nëse keni pak kohë për t'i kushtuar asaj.
 • Mbrojcat si shikoni blloqet; këto duhet të jenë mjaftueshëm të gjata për të ndaluar shikuesit të shikojnë; ato gjithashtu do të duhet të jenë mjaft të trasha. Ka shumë truke për ta arritur këtë.
 • Mbrojcat për krijimin e "dhomave"; Ne i quajmë "dhoma" zona të kopshtit të cilat janë të izoluara nga pjesa tjetër; në këtë rast, do t'ju nevojiten gardhe që duken bukur nga të gjitha anët dhe që janë mjaft të larta për të krijuar një ndjenjë privatësie.
 • Mbrojcat për format dhe zonat e tokës; Mbrojcat e poshtme mund të krijojnë dizajne në tokë dhe ato krijojnë forma dhe struktura, por nuk kanë nevojë të jenë të larta. Ju dëshironi të shihni përtej tyre. Shkurret e lulëzuara janë vërtet ideale për ta.
 • Gradhe për fshehjen e mureve dhe strukturave; mund të rrisni një gardh për të maskuar kasollen tuaj ose për të zbutur një mur.
 • Mbrojcat për ndalimin e kafshëve ; dreri apo edhe derri mund të jetë një sherr i vërtetë. Një gardh i trashë, i dendur, mund të jetë një zgjidhje. Nëse ka gjemba, akoma më mirë, dhe nëse ka lule aromatike, drerëve do t'i duket e neveritshme dhe do ta mbajë larg.
 • Gardhe për inkurajimin e kafshëve të egra; përkundrazi, ju mund të rritni gardhe për të strehuar kafshë të vogla si zogjtë, por edhe për të siguruar korridore për iriqët etj. Në këtë rast, mund të preferoni një shkurre të lulëzuar, por edhe frutore, dhe një që nuk është shumë e dendur. Një shumëllojshmëri speciesh i inkurajojnë ato edhe më shumë, falë kohërave të ndryshme të frutave dhe, mirë, kujdeset për më shumë shije!

Pra, tani e keni vendosur pse ju doni një gardh, le të shohim se çfarë lloj mbrojtjeje ju pëlqen.

Vendosni se çfarë lloj mbrojtjeje dëshironi

Mbrojcat janë të gjitha të ndryshme, ato variojnë nga labirintet e topiarizuara deri te shkurret me dredha të gjera dhe të natyralizuara. Ato shkojnë përgjatë një linje të formalitetit dhe informalitetit. Le të flasim për to…

 • Mbrojcat formale kanë forma dhe paraqitje gjeometrike. Ato mund të jenë katrore ose të rrumbullakosura, por gjithmonë tregojnë se kjo është vepër e Njerëzve dhe jo e Natyrës. Ata janë shumë të mirëmbajtjes pasi kanë nevojë për krasitje të vazhdueshme dhe çdo boshllëk dhe dështim brenda tyre prish të gjithë efektin. Shkurret e lulëzuara nuk janë ideale për ta; por mund të shtoni një hibiscus ose një trëndafilaty-këtu për t'i zbutur.
 • Mbrojcat joformale; këto janë kompozime të buta, të lakuara, të parregullta dhe me pamje natyrale. Mund të duken totalisht të egra apo edhe të manikyruara, por të japin idenë se dëshiron të kopjosh natyrën. Shkurret e lulëzuara janë ideale për ta, sepse ju mund t'i lejoni ato të lulëzojnë të patrazuar me krasitjen.

Më në fund, ka disa elementë që dëshironi të merrni parasysh.

Vendosni Cilësitë që dëshironi nga gardhet tuaja

Ka më pas faktorë estetikë dhe praktikë që do të duhet të merrni parasysh përpara se të zgjidhni shkurret me lule më të mira për gardhin tuaj. Ja ku janë.

 • Lartësia e gardhit; kjo do të përcaktojë se cilat shkurre zgjidhni; ju nuk mund të zgjidhni livando për një gardh të gjatë.
 • Gjerësia e gardhit; nëse doni të ndaloni kafshët, nevojitet një gardh i gjerë; nëse kopshti juaj është tashmë i vogël, ju do të preferoni një të hollë.
 • Shkalla e rritjes së shkurreve; Shkurret me rritje të shpejtë do t'ju japin rezultate shumë shpejt, por atëherë mund t'ju duhet t'i mbani ato në madhësi duke i krasitur. Shkurret me rritje të ngadaltë janë shpesh më të dendura dhe mund të kenë nevojë për mirëmbajtje më të ulët më vonë…
 • Ngjyrat e gardhit; Nuk e kam fjalën vetëm për lulëzimin, por edhe gjethja ka rëndësi; armiku i një gardh shumë informal, ju dëshironi një llojllojshmëri në gjethe gjithashtu.
 • Shumëllojshmëri brenda gardhit; nuk ka asnjë arsye pse duhet të keni të njëjtën shkurre nga maja në fundgardh. Mendoni për përzierjen e bimëve të ndryshme. Në këtë mënyrë ju do të keni pak lulëzim në pranverë, disa në verë, disa në vjeshtë etj., duke ofruar interes gjatë gjithë vitit. Dhe mos harroni se kafshët e vogla i duan mbrojtjet e përziera. Ato gjithashtu duken më natyrale…

Ok, tani bëhuni gati të zgjidhni shkurret tuaja të lulëzuara dhe të mahniteni, sepse do t'i shohim më pas!

Lexoni me kujdes detajet dhe këshillat e gardheve të bukura të lulëzuara që do të takoni, sepse ju duhet t'i përshtatni ato me nevojën dhe dizajnin tuaj. Gati, i qëndrueshëm, shko!

12 shkurre të lulëzuara për ekranet dhe gardhet e privatësisë

Rrojet me lule, të cilat arrijnë një lartësi rritjeje prej 2-3 m, jo ​​vetëm që frymëzojnë me shkëlqimin e tyre tërheqës, por mbroni gjithashtu nga era dhe pluhuri dhe sytë kureshtarë të fqinjëve.

Këtu janë 12 bimë mbrojtëse me lule mahnitëse për krijimin e ekranit të privatësisë gjatë gjithë vitit.

1: Ftua japoneze ( Chaeonomeles speciosa dhe Chaenomeles japonica )

Ftua japoneze është një shkurre gjetherënëse me lulëzime shumë të buta për gardhin tuaj në pranverë.

Lulet mund të jenë të vetme, si në trëndafilin pastel "Tokyo Nishiki" ose të dyfishta si në jeshile lime "Kinshiden" ose të kuqe flakë portokalli "Double Take Orange", por ato gjithmonë kanë një formë shumë të rrumbullakosur. , dhe ato janë rreth 1,5 inç të gjerë (4,0 cm).

Ata do të vijnë në degë në sezonin e hershëm kur gjethetjeshile. Pastaj, gjethja do të errësohet dhe trashet, dhe frutat aromatike do të rriten midis tyre.

Nuk është shumë e dendur dhe as e trashë, por ngjyra e luleve është e mahnitshme. Dhe zogjtë e duan atë!

Unë do të sugjeroja ftua japoneze për një gardh shumë natyral, madje edhe me pamje pylli, veçanërisht për shkak të degëve të parregullta.

Mund të përzihet me shkurre të tjera për gardhe kur nuk keni nevojë për një mbrojtje të padepërtueshme.

 • Gurtësia: Zonat USDA 5 deri në 9.
 • Ekspozimi ndaj dritës: diell i plotë ose hije e pjesshme.
 • Mirëmbajtja: i ulët.
 • Sezoni i lulëzimit: pranvera e hershme.
 • Madhësia: deri në 8 këmbë e gjatë dhe në shtrirje (2.4 metra).
 • Kërkesat për tokë: tokë pjellore mesatare dhe e drenazhuar mirë me bazë argjile, shkumës, argjilë ose rërë me pH nga pak alkaline në pak acid. Është tolerant ndaj thatësirës dhe argjilës së rëndë.

2: Koreanspice kulpër ( kulpër carlesii )

Koreanspice kulpër është një shkurre me lule perfekte për gardhe joformale që kanë nevojë për një skuqje me ngjyrë dhe aromë nga pranvera në vjeshtë.

Grupet e mëdha të luleve të bardha ose rozë të bardha do të vijnë vazhdimisht me lulet e tyre pesë petale mes gjetheve të gjelbra të mesme për muaj të tërë dhe aroma e tyre pikante, por e ëmbël do të mbushë kopshtin tuaj.

Gjetet janë të gjera dhe pothuajse të përzemërta dhe me damar, mjaft të dendura dhe bakri në pranverë, jeshile të errët në verë dhe të kuqe në vjeshtë. Tëmanaferrat që piqen në degë do të kthehen në të kuqe të ndezur dhe do të tërheqin vizitorë me krahë.

Koreanspice viburnum është një shkurre e mirë për kopshte joformale dhe me pamje të butë; përshtatet me mjediset urbane dhe rurale si dhe me zonat e natyralizuara.

Është e qëndrueshme ndaj të ftohtit dhe do të ishte një mënyrë e mirë për të rrethuar kopshtin tuaj nga njerëzit, ndërsa kafshëve u jepni një korridor të mrekullueshëm të strehuar.

 • Ngurtësia: Zonat USDA 4 deri në 7.
 • Ekspozimi ndaj dritës: diell i plotë ose hije e pjesshme.
 • Mirëmbajtja: i ulët.
 • Stina e lulëzimit: përfshihet nga mesi i pranverës deri në vjeshtë.
 • Madhësia: deri në 6 këmbë e gjatë dhe në shtrirje (1.8 metra).
 • Kërkesat për tokë: tokë pjellore mesatare dhe mesatare me bazë pjellore, argjile, shkumës ose rërë me pH nga pak alkaline deri në pak acid.

3: Forsythia ( Forsythia spp. )

Forsythia do të vendosë një ekran si asnjë shkurre tjetër në gardhin tuaj në pranverë! Deti i luleve të verdha të arta të ndezura do të ndriçojë fjalë për fjalë kopshtin tuaj për disa javë.

Janë të vogla, të vërteta, por janë aq shumë saqë fjalë për fjalë do të mbulojnë të gjitha bimët! Vijnë drejt e në degë para gjetheve dhe shpallin sezonin e mirë me stil!

Të lulëzojë në të njëjtën kohë me daffodilët, është një fillim i mrekullueshëm dhe i besueshëm i vitit. Pastaj gjethet do t'ju japin një shkurre të dendur me shumë degë që mund t'i krasitni lehtësishtdhe mbajeni të trashë për të bllokuar pamjet. Ai gjithashtu ofron një korridor të mirë për gjitarët e vegjël dhe një strehë për zogjtë.

Bimni forsythia kufitare (Forsythia d intermedia) për degë të drejta dhe madje edhe të drejta për të formuar një gardh të gjatë,

por nëse ju keni nevojë për një kaçubë për të zbutur muret e vogla, ju gjithashtu keni mundësinë të qani forsythia ( Forsythia suspensa ) ose forsythia koreane me hark të bukur ( Forsythia ovata ).

 • Fortësia: Zonat USDA 5 deri në 9.
 • Ekspozimi ndaj dritës: diell i plotë ose hije e pjesshme.
 • Mirëmbajtja: i ulët.
 • Sezoni i lulëzimit: fundi i dimrit dhe fillimi i pranverës.
 • Madhësia: deri në 8 këmbë të larta dhe në shtrirje (2.4 metra ).
 • Kërkesat për tokë: tokë pjellore e drenazhuar mirë, argjilë, shkumës ose rërë me pH nga pak alkaline deri në pak acid. Është argjilë e rëndë dhe rezistente ndaj thatësirës.

4: Mock Portokalli ( Philadelphus spp. )

Si shkurre , portokallia tallëse ju jep një gardh të gjelbër nga pranvera në vjeshtë dhe lulëzon me ngjyrë të bardhë në fund të pranverës dhe në fillim të verës.

Katër lulet me petale mund të arrijnë 2 inç (5,0 cm) dhe kanë antera të bukura të verdha dhe ndonjëherë edhe një copë livando në qendër.

Për më tepër, ato janë shumë aromatike, me aromë agrume dhe vijnë me bollëk në majat e degëve.

Gjethja e gjelbër e ndritshme dhe e mesme është eliptike dhe barishtorepamja, duke u rritur përballë në degët e harkuara.

Kultivari 'Belle Etoile' ka fituar Çmimin e Meritës së Kopshtit nga Shoqëria Mbretërore e Hortikulturës.

Portokallia tallëse është e përkryer për gardhe joformale në kopshte periferike, por nëse jetoni në një zonë rurale , është gjithashtu i shkëlqyeshëm.

E përkryer për t'i dhënë formë dhomave në fshatrat angleze dhe kopshtet tradicionale, ju sjell një atmosferë të freskët dhe të lehtë si disa shkurre të tjera.

 • Gurtësia: Zonat USDA 5 deri në 9.
 • Ekspozimi ndaj dritës: diell i plotë ose hije e pjesshme.
 • Mirëmbajtja: i ulët.
 • Sezoni i lulëzimit: fundi i pranverës dhe fillimi i verës.
 • Madhësia: deri në 8 këmbë e lartë dhe e përhapur (2.4 metra).
 • Kërkesat për tokë: tokë pjellore mesatare dhe e drenazhuar mirë me bazë argjile, argjilë, shkumës ose rërë me pH nga pak alkaline në pak acid. Është argjilë e rëndë dhe tolerante ndaj thatësirës.

5: Barberry e Nevinit ( Berberis nevinii )

Berberry e Nervinit ju jep gjeth me gjelbërim të përhershëm gjatë gjithë vitit, lulëzon në pranverë dhe manaferrat e kuqe të ndezura në verë - perfekte për një gardh kopshti!

Lulet janë të verdha dhe si daffodils të vegjël që bien në grupe nga degët. Frutat do të pasojnë me tejdukshmërinë e tyre duke filluar në të gjelbër, për të marrë më pas të verdhë dhe në fund të kuqërremtë.

Zogjtë do të mbushin kopshtin tuaj në këtë stinë, sepse i duan ata! Gjethet janë të gjata dhe me thumba, të ngjashme

Timothy Walker

Jeremy Cruz është një kopshtar, hortikulturist dhe entuziast i pasionuar i natyrës që vjen nga fshati piktoresk. Me një sy të mprehtë për detaje dhe një pasion të thellë për bimët, Jeremy filloi një udhëtim të përjetshëm për të eksploruar botën e kopshtarisë dhe për të ndarë njohuritë e tij me të tjerët përmes blogut të tij, Guide Gardening And Horticulture Advice By Experts.Magjepsja e Jeremy-t me kopshtarinë filloi gjatë fëmijërisë së tij, pasi ai kaloi orë të panumërta së bashku me prindërit e tij duke u kujdesur për kopshtin e familjes. Ky edukim jo vetëm që nxiti një dashuri për jetën e bimëve, por gjithashtu nguliti një etikë të fortë pune dhe një përkushtim ndaj praktikave të kopshtarisë organike dhe të qëndrueshme.Pasi përfundoi një diplomë në hortikulturë nga një universitet i njohur, Jeremy i përmirësoi aftësitë e tij duke punuar në kopshte dhe çerdhe të ndryshme prestigjioze botanike. Përvoja e tij praktike, së bashku me kuriozitetin e tij të pangopur, e lejuan atë të zhytej thellë në ndërlikimet e llojeve të ndryshme të bimëve, dizajnimin e kopshtit dhe teknikat e kultivimit.I nxitur nga dëshira për të edukuar dhe frymëzuar entuziastë të tjerë të kopshtarisë, Jeremy vendosi të ndajë ekspertizën e tij në blogun e tij. Ai mbulon me përpikëri një gamë të gjerë temash, duke përfshirë përzgjedhjen e bimëve, përgatitjen e tokës, kontrollin e dëmtuesve dhe këshilla sezonale të kopshtarisë. Stili i tij i të shkruarit është tërheqës dhe i arritshëm, duke i bërë konceptet komplekse lehtësisht të tretshme për kopshtarët fillestarë dhe me përvojë.Përtej tijnë blog, Jeremy merr pjesë aktive në projektet e kopshtarisë në komunitet dhe zhvillon seminare për të fuqizuar individët me njohuri dhe aftësi për të krijuar kopshtet e tyre. Ai beson fuqishëm se lidhja me natyrën përmes kopshtarisë nuk është vetëm terapeutike, por edhe thelbësore për mirëqenien e individëve dhe mjedisit.Me entuziazmin e tij infektiv dhe ekspertizën e thellë, Jeremy Cruz është bërë një autoritet i besuar në komunitetin e kopshtarisë. Pavarësisht nëse është zgjidhja e problemeve të një bime të sëmurë ose ofrimi i frymëzimit për dizajnin e përsosur të kopshtit, blogu i Jeremy shërben si një burim i nevojshëm për këshilla hortikulturore nga një ekspert i vërtetë kopshtarie.